Medicatietrouw en de medicatierol

Medicatietrouw en de medicatierol Medicatietrouw houdt in dat je op correcte wijze een recept of zelfzorg-medicijnen gebruikt. Alleen als je medicatie op de goede manier gebruikt, mag je rekenen op vermindering of wegblijven van de klachten en/of genezing van de aandoening, ziekte. Tegenwoordig worden geneesmiddelen in Nederland steeds frequenter afgeleverd in verpakkingen per doseermoment. Hoe zorgt deze zogenaamde medicatierol voor meer therapietrouw (medicatietrouw)?

Inhoud artikel


Medicatietrouw

Het is heel belangrijk dat medicatie op het juiste moment wordt ingenomen en op de juiste manier, dit gebeurt helaas lang niet altijd. Vijftig procent van de mensen is medicatieontrouw en na een jaar volgt nog maar dertig procent de behandeling die is voorgeschreven. Dit alles leidt tot onnodig lijden, meer verzuim door ziekte en extra ziektekosten.

Medicatietrouw, vragen die kunnen rijzen

Vragen die te maken hebben met medicatietrouw:
 • Wordt de medicatie op de juiste manier gebruikt?
 • Wordt de medicatie op het juiste tijdstip ingenomen?
 • Wordt een kuur afgemaakt?
 • Wordt een herhaalrecept op tijd aangevraagd?

Factoren die medicatietrouw beïnvloeden

 • Hoe gehoorzaam is de persoon
 • Kosten en baten medicijnen
 • Het gevaar wat de persoon loopt als de voorschriften niet gevolgd worden
 • Aansporing vanuit patiëntenorganisaties, farmaceuten en zorginstellingen

Minder trouw gedrag

 • Als mensen denken dat het niet zoveel uitmaakt of ze nu wel of niet de medicijnen innemen dan zal dit de medicatietrouw beïnvloeden.
 • Na verloop van tijd vertonen mensen minder trouw gedrag, met name als dit samen gaat met niet veel contact met de behandelaar.
 • Steeds meer mensen zoeken op internet naar informatie over hun klachten en over hun medicijnen. Ook deze mensen tonen minder trouw wat de medicatie betreft.

Medicatietrouw bevorderen

Medicatietrouw is zeer belangrijk en kan van levensbelang zijn. Krijgt iemand een kuur, dan is het afmaken noodzakelijk. Is bekend waarom iemand medicatie niet op de juiste manier gebruikt of zelfs niet inneemt dan moet er actie worden ondernomen. Het is van groot belang dat iemand de noodzaak van het nemen van de medicatie inziet. Een regelmatig contact met de behandelaar is een vereiste. Tegenwoordig is er ook ondersteuning via internet zoals campagnes via de mail en allerlei support programma’s.

Patiënten support programma's

Goede ondersteuning kan medicatietrouw bevorderen. Dit is de reden dat er steeds meer patiënten support programma's worden opgezet. Er wordt informatie gegeven over de aandoeningen en er wordt ondersteuning geboden bij de inname van medicatie. Er bestaan bijvoorbeeld patiëntenprogramma's voor Alzheimer en ADHD. Bij programma's voor Alzheimer zijn er twee doelgroepen: degene die lijden aan Alzheimer en de naasten op wie de ziekte ook heel veel invloed heeft. Er wordt informatie gegeven over de symptomen, het verloop van de ziekte, de juiste medicatie, maar ook praktische zaken komen aan bod zoals juridische en financiële aspecten. Personen met ADHD hebben vaak moeite met plannen, organiseren en doelgericht gedrag. Dat is de reden dat het soms moeilijk is om op tijd de medicatie in te nemen. Circa vijftig procent van deze groep gebruikers van medicatie neemt de medicijnen niet in of niet volgens voorschrift. Goede begeleiding en informatie kan medicatietrouw verbeteren.

De medicatierol en medicatietrouw

Geneesmiddelen worden in Nederland steeds frequenter afgeleverd in verpakkingen per doseermoment. De verpakkingen worden geproduceerd door geautomatiseerde productiesystemen. Een medicatierol is een rol van zakjes die aan elkaar gehecht zijn. Op ieder zakje vind je de volgende informatie: welke geneesmiddelen zitten er in het zakje, hoe zien ze eruit, wanneer moeten ze worden ingenomen. Is het tijd om de medicijnen in te nemen dan scheur je het zakje van de rol, opent dit en neemt de medicijnen in. Als er een nieuw of ander geneesmiddel wordt voorgeschreven dan past de apotheker de medicatierol aan. Het kan zijn dat de nieuwe geneesmiddelen tijdelijk worden bijgeleverd tot je weer met een nieuwe rol start. Stopt de arts een geneesmiddel, geef dit dan direct door aan de apotheek, de rol kan dan aangepast worden. Geef het ook aan je arts door dat je gebruikmaakt van de medicatierol. Tienduizenden mensen in Nederland maken al gebruik van de rol. Ga je voor langere tijd weg, geef dit dan op tijd door aan de apotheek, dan kunnen ze tijdig voor de juiste rollen zorgen.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Voordelen van de medicatierol

 • Gemakkelijk: de zakjes zijn heel gemakkelijk mee te nemen als je een dagje weggaat.
 • Veilig: de medicatie wordt machinaal in de zakjes verpakt en gecontroleerd, fouten zijn zo goed als uitgesloten.
 • Geen twijfel: door te kijken op het volgende zakje op de rol kun je zien of je nog iets moet innemen of dat het al is gebeurd.
 • Langer zelfstandig: iemand hoeft zelf niet meer aan de slag met doosjes met medicijnen, de medicatierol zorgt ervoor dat ouderen het langer zelf kunnen redden wat betreft de medicatie.

Nadeel van de medicatierol

Uit onderzoek is gebleken dat de medicatierol bijdraagt aan medicatietrouw maar dat de kennis over de reden voor gebruik afneemt.
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangMedicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangIn Nederland worden ieder jaar circa 1000 niertransplantaties uitgevoerd. En daarnaast ook de nodige lever-, long-, en h…
De gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenDe gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenWanneer u een aandoening heeft krijgt u medicijnen voorgeschreven, om deze goed te laten werken is het belangrijk om dez…
Het belang van therapietrouw zijnHet belang van therapietrouw zijnEr wordt dagelijks door artsen medicatie voorgeschreven. Ze vertellen ons hoe we de medicatie moeten nemen en wanneer. E…
Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnenElektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnenWie zelden hoofdpijn heeft zal op zo’n moment niet gauw naar een medicijn grijpen. Wie er meer last van heeft neemt well…

Wat is muziektherapie?Wat is muziektherapie?Muziektherapie is een vakgebied dat nog maar weinig bekendheid betreft binnen de hulpverlening, maar langzaam leert men…
Omalizumab: onderdrukken van ernstige astmatische reactiesOmalizumab: onderdrukken van ernstige astmatische reactiesHet hebben van astma kan een grote impact op het normale leven hebben. Door stoffen in de lucht wordt het lichaam regelm…
Bronnen en referenties
 • Consumed.nl
 • Loyaltyfacts.nl
 • Farmatheek.nl
 • Gezondheidscentrumcamminghaburen.nl (foto medicatierol)
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.