Mogelijke klachten bij pilgebruik
In het algemeen wordt de anticonceptiepil goed verdragen en de meeste vrouwen hebben weinig of geen bijwerkingen. De anticonceptiepil kan echter bij sommige vrouwen voor klachten zorgen zoals hoofdpijn en buikpijn. Sommige vrouwen krijgen zelfs last van tussentijdse bloedingen.
Deze problemen kunnen verholpen worden door over te stappen op een andere pil. Het is ook mogelijk dat de klachten na een tijdje vanzelf wegtrekken wanneer je aan de pil bent gewend. Als de klachten niet weggaan, kun je advies van je huisarts vragen om op een andere pil over te stappen of om voor een andere anticonceptie methode te kiezen.
Waarvoor wordt de pil gebruikt?
De pil wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Maar vooral bij jongere vrouwen wordt de pil vaak voorgeschreven om hormonale klachten en menstruatieklachten te verminderen. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat bepaalde processen in het lichaam van de vrouw anders verlopen om te voorkomen dat ze zwanger wordt. Maar diezelfde hormonen kunnen ook zorgen voor bepaalde klachten. Sommige vrouwen voelen zich gewoon niet goed in hun vel, terwijl anderen emotioneler worden of in gewicht aankomen.
Veel voorkomende klachten bij pilgebruik op een rijtje
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Migraine
- Lager libido
- Gevoelige borsten
- Vlekken op de huid
- Aankomen in gewicht
- Tussentijdse bloedingen
- Depressie of stemmingswisselingen
Bijsluiter lezen
Voordat je voor het eerst de pil gaat gebruiken wordt het aangeraden om de bijsluiter goed te lezen. Zoals alle medicijnen kan de pil een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. Mensen met bepaalde aandoeningen en ziekten worden aangeraden om niet aan de pil te gaan. Als je twijfelt is het beter om een arts te raadplegen.
Klachten wanneer je begint met de pil
Je kunt vooral last hebben van klachten wanneer je begint met het slikken van de pil. Vaak zullen deze klachten na een tijd vanzelf overgaan wanneer je lichaam eraan is gewend. Als de klachten langer duren of als je twijfelt, is het het beste om contact op te nemen met je huisarts. Als je hevige klachten hebt, moet je er vooral niet mee blijven rondlopen. Misschien denk je dat de klachten door de pil worden veroorzaakt, terwijl iets anders de oorzaak is. De boodschap is dus om niet te lang te wachten.
Wanneer je met de pil stopt
Er zijn mensen die de pil al lange tijd gebruiken en denken geen last te hebben van de pil. Bij het stoppen met de pil ontdekken ze dat ze zich toch anders voelen. Zonder dat ze zich ervan bewust waren had de pil toch invloed op hun lichaam. Het gaat hierbij om heel vage klachten zoals een lager libido en hoofdpijn. Sommigen merken dat ze zich eigenlijk niet lekker in hun vel voelden. Mensen denken vaak dat dit soort klachten een andere oorzaak hebben, totdat ze met de pil stoppen en zich ineens beter voelen.
Aan de andere kant kunnen er ook klachten optreden bij vrouwen die met de pil stoppen. Een vaak voorkomende klacht is een zwaardere menstruatie.
Wanneer je op een andere pil overstapt
Je kunt van je huisarts of gynaecoloog het advies krijgen om op een andere pil over te stappen. Een reden hiervoor kan zijn dat je klachten hebt van een pil. Je kunt dan in overleg met je arts een andere pil met een andere samenstelling van hormonen uitproberen. Het kan echter ook gebeuren dat je weer andere klachten krijgt van de nieuwe pil.
Als je denkt dat de pil echt niets voor jou is kun je altijd kiezen voor een andere vorm van anticonceptie.