Hoe stimuleer je kinderen om meer te bewegen?

Hoe stimuleer je kinderen om meer te bewegen? Hoe kan je kinderen meer laten bewegen of stimuleren tot sport? Veel kinderen bewegen te weinig en ook worden steeds meer kinderen te dik. Vaak wordt gezegd dat kinderen op school minimaal drie uur per week zouden moeten bewegen, maar feitelijk zijn scholen in de praktijk niet zo'n gezonde plaats voor kinderen. Zelfs al zeer kleine kinderen zitten vier à vijf uur per dag stil op school, en ze krijgen daardoor te weinig beweging. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer er op scholen verwacht wordt dat ze stil zitten. Ook thuis wordt er te weinig bewogen. Huiswerk, chillen, tv kijken, gebruikmaken van computer of mobiele telefoon, het zijn allemaal bezigheden waarbij kinderen zitten.

Lichaamsbeweging op school stimuleren

Kleine kinderen brengen vanaf hun 4e jaar tot hun 12e jaar de dagen door op de basisschool. In de kleuterklas spelen kinderen wat meer en hoeven ze niet continu stil te zitten, maar dat verandert al snel. Op school wordt kinderen vanaf groep 3 al geleerd om veel stil te zitten. Je mag er vanuit gaan dat dit tegen de natuur van kinderen ingaat. De meeste kinderen houden van spelen, klimmen, zwemmen, rennen... Op de basisschool krijgen kinderen in de onderbouw gemiddeld 880 uren per jaar les, en in de bovenbouw 940 uur per jaar. Het merendeel van deze uren zitten ze op een stoel. Basisscholen zijn verplicht om kinderen ongeveer 3 uur per week te laten bewegen, maar dat blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. Waarom niet? Je kunt kinderen immers op veel manieren laten bewegen en dat hoeft echt niet altijd in een gymzaal plaats te vinden. Bijvoorbeeld door meer lichaamsbeweging op het programma te zetten in de schoolpauzes en door vaker onderwijs te geven waarbij kinderen spelenderwijs leren, bijvoorbeeld door een boswandeling of museumbezoeken.

Lichaamsbeweging in de schoolpauze stimuleren

Tijdens de schoolpauze hebben kinderen de vrijheid om rond te rennen of rond te hangen. Heel erg actief bewogen wordt er niet. Dit zou makkelijk gestimuleerd kunnen worden door speelgoed.

Touwtjespringen

Kinderen hebben op de basisschool een kleine pauze van ongeveer vijftien minuten in de ochtend. Als het droog weer wordt dit kwartier vaak buiten gespeeld. Als scholen het ouderwetse bewegingsspeelgoed weer zouden gebruiken, zouden kinderen vanzelf al veel meer in beweging komen. Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat kinderen op school in het speelkwartier springtouwen en hoepels mee naar buiten namen. De school had een grote bundel springtouwen, kort en lang. Lange springtouwen werden gebruikt door met zijn tweeën elk aan kant te draaien met het touw, en een andere leerling moest dan inspringen en zolang mogelijk touwtjespringen zonder af te raken. Je was 'af' als je met je schoen het touw raakte waardoor het spel stil kwam te liggen. Ook sprongen er vaak meerdere kinderen in, waardoor je met zijn tweeën zolang mogelijk touwtjespringen moest. Ook werd er wel ingesprongen en daarna meteen de lus weer verlaten, waarna de volgende insprong, en zo door. De korte springtouwen werden gebruikt om individueel te springen en wedstrijden te houden wie het langste (het vaakst achter elkaar) kon springen, of wie met lussen (gekruiste armen) kon springen. Touwtje springen is goed voor de conditie en voor het verbranden van energie.

Hoepelen

Ook werd er vroeger aan hoelahoep gedaan. Je deed de hoepel om je middel en moest je heupen draaien om te voorkomen dat de hoepel op de grond viel. Intensief bewegen met de hoelahoep zorgt er ook voor dat kinderen calorieën verbranden en hun conditie verbeteren.

Hinkelen

Ook werd er vroeger op straat gehinkeld. Met een stuk krijt tekende kinderen vakken op het schoolplein en je moest op een been in de vakken springen, waarin getallen stonden geschreven, en je mocht de kalklijnen tijdens het springen op een been, niet raken. Het spreekt voor zich dat ook hinkelen een bewegingsspel is.

In beweging komen

Kinderen waren vroeger in het speelkwartier continu in beweging met behulp van speelgoed zoals springtouw, elastieken of kaatsballen. Maar voor de tijd van de televisie en computers werd ook buiten schooltijden en in het weekend veel op straat gespeeld. Als ouders kinderen stimuleren om spelletjes te spelen waarbij ze in beweging moeten komen, en als scholen weer vaker gebruik zouden maken van dergelijk speelgoed en ouderwetse spellen, kan beweging weer vanzelfsprekend worden:
  • touwtjespringen, met lange en korte springtouwen.
  • voetballen (als er een veilige plaats voor is).
  • tikkertje spelen.
  • balspelen zoals voetbal, volleybal of basketbal.
  • tollen.
  • diabolo.
  • hinkelen.
  • elastieken (spel met groot elastiek).
  • op straat spelen algemeen.

In beweging komen met Pokémon GO

Pokémon GO is een spel waarbij kinderen de straat op moeten om Pokémons te vangen met hun mobiele telefoon. Deze gratis game zet kinderen dus in beweging en bewegen is goed voor hun conditie en het kan een positief effect op hun lichaamsgewicht hebben. Dit spel is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar, en begeleiding van een volwassene is sowieso verstandig, omdat de Pokémon zich soms ook op plaatsen bevinden die risico's kunnen opleveren, zoals bij wegen, in gebouwen, of bij spoorwegen. Als ouder doe je er verstandig aan om het spel ook te leren kennen zodat je weet wat er zoal bij komt kijken om te bepalen of je kind dit alleen kan.

Het belang van gymnastiek

Veel basisscholen lukt het niet om alles klassen genoeg gymnastiekles te geven. Op zich is dat niet zo vreemd. Naast het vaste leerprogramma, de pauzes en andere verplichtingen, is het vrij lastig om ook nog aan elke groep drie uur per week gymnastiek te geven. Veel scholen kampen ook nog eens met ruimtegebrek in de gymzaal, maar ook met tekort aan begeleiding. Je kunt kinderen in een gymzaal nou eenmaal niet aan hun lot overlaten, juist in een gymzaal is een ongeluk snel gebeurd. De gymzaal kan je per klas waarschijnlijk wel een uur per week benutten voor gymnastiek, zoals:
  • ringen.
  • klimmen.
  • volleybal.
  • turnen.
  • Judo.
  • enzovoorts.

Maar er moet ook rekening gehouden worden met tijd voor omkleden. Zou het niet het beste zijn als het speelkwartier een speel-halfuur zou worden, waarin spel en beweging (spelenderwijs) veel meer centraal zou kunnen komen te staan? De lunchpauze (middagpauze) kan dan een kwartier korter gaan duren, of de schooldag een kwartiertje langer. Er is dan in elk geval geen extra geld nodig voor het inhuren van extra leerkrachten voor de gymnastiek. Spellen en speelgoed waar kinderen vanzelf door in beweging komen zijn er immers genoeg, ze lijken alleen in de vergetelheid geraakt.

Doe-onderwijs

Spelenderwijs leren is voor kinderen interessant. Door zelf ervaringen op te doen, bijvoorbeeld door in een boom te klimmen of een hut van planken te bouwen of door bladeren van verschillende bomen te rapen tijdens een boswandeling, paddenstoelen te bekijken of vogels te spotten (enzovoorts) zijn kinderen ook meer in beweging.

Kinderen thuis stimuleren om meer te bewegen

Thuis je kind meer laten bewegen

Zit je kind te veel achter de tv of de computer? Is je kind te dik en heeft het een slechte conditie gekregen? Help je kind dan door het te stimuleren meer te bewegen. Niet door te zeggen dat het moet, maar door te laten merken dat het mag. Geef je kind speelgoed cadeau waardoor het vanzelf voor zijn of haar plezier meer gaat bewegen:
  • springtouw.
  • hoepel.
  • hinkel krijt.
  • diabolo.
  • bal.
  • badminton set.
  • trampoline in de tuin (met net er omheen).
  • elastieken.
  • rolschaatsen.
  • schaatsen.
  • fietsen.
  • Pokémon GO.
  • helpen schoonmaken.
  • zwemmen.
  • enzovoorts.

Kinderen stimuleren tot sporten

Stimuleer buiten spelen, bijvoorbeeld door op speciale veldjes te voetballen of te basketballen. Als je een kind wilt stimuleren om te gaan sporten kan dat op de volgende manieren:
  • laat het kind zelf een paar sporten kiezen waar het op zou willen en maak een keuze.
  • sportverenigingen organiseren regelmatig sportieve activiteiten.
  • groepssporten zijn niet alleen goed voor de gezondheid maar ook een stimulans om niet zo snel op te geven, aangezien je in een team zit.
  • samen met (je) kinderen sporten kan stimulerend werken.
  • dagelijks bewegen stimuleren door met een kind te gaan zwemmen of fietsen.
  • het belang van bewegen uitleggen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkeling van het kind, leren kruipenOntwikkeling van het kind, leren kruipenKruipen is vaak een van de eerste manieren van hoe een kind zich gaat bewegen. Een kind dat gaat kruipen kan ineens veel…
Overgewicht bij kinderenNederland krijgt steeds meer te kampen met overgewicht bij kinderen. Overgewicht bij kinderen moet opgevat worden als ee…
Het belang van buitenspelenHet belang van buitenspelenBuitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt op een natuurlijke manier om op normaal ge…
Het slimste kindHet slimste kindWe hebben allemaal het slimste kind in huis wonen, althans dat zal menig ouder vol trots uitspreken. En dat is goed, lie…

GGD kantoren: overzicht adressen en contactgegevensGGD kantoren: overzicht adressen en contactgegevensDe GGD voert gemeentelijke taken uit op het gebied van de volksgezondheid. Naast voorlichting houdt de GGD zich bezig me…
Invloed van roken op longen en hart en vatenInvloed van roken op longen en hart en vatenWat is er bekend over de negatieve invloed van roken op de longen en het cardiovasculaire stelsel? Om dit duidelijk te m…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.