Hoe kom je van migraine af?

Veel mensen hebben wel eens last van migraine. Als je dit in een extreme vorm hebt, is dit ontzettend vervelend en tijdens zo'n migraine aanval kan je echt niks anders doen dan in bed liggen en wachten tot het over gaat. Als je last hebt van migraine wil je dat dit zo snel mogelijk over is en dat je migraine aanvallen in de toekomst zoveel mogelijk kunt voorkomen. Er zijn ontzettend veel middeltjes te koop om migraine tegen te gaan en te verminderen, maar voor iedereen is er iets anders dat werkt.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening, die ontstaat door abnormale biochemie in de hersenen. Als je migraine hebt, is deze aandoening al in het lichaam aanwezig bij je geboorte. Vaak erf je de aandoening van een van je ouders. Migraine is niet te genezen maar de symptomen zijn wel te bestrijden.

Excedrin

Dit middel bevat acetylzuur, paracetamol en cafeïne en is gewoon verkrijgbaar bij de drogist. De meeste medicijnen die verkocht worden tegen migraine bevat alleen één of twee van bovengenoemde bestanddelen. Voor veel mensen werkt de combinatie van de drie ingrediënten het beste. Er zijn ook mensen waarbij in de goede hoeveelheid ook medicijnen met slechts één migrainebestrijdend bestanddeel goed werkt, dit is een kwestie van uitproberen. Let op: lees wel voor gebruik de bijsluiter en let op de bijwerkingen.

Wees er op tijd bij

Als je vaak last hebt van migraine, voel je een migraineaanval meestal wel aankomen. Je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk of gevoelig voor licht en je weet precies waar dat toe kan leiden. Als de aanval eenmaal is doorgezet, is het meestal al te laat en kom je er moeilijker van af. Als je een migraineaanval voelt opkomen, neem dan meteen iets in en probeer zo rustig mogelijk aan te doen en je niet in een drukke omgeving te bevinden. Indien dit mogelijk is ga dan een uurtje in een stille en donkere kamer liggen zodat je zo min mogelijk prikkels binnen krijgt. Hierdoor heeft de migraine de kans om nog weg te trekken voordat het een stuk erger wordt.

Kijk uit met cafeïne

Let op met het drinken van grote hoeveelheden cafeïnehoudende dranken. Cafeïne zorgt ervoor dat de bloedvaten in je hersenen zich vernauwen en weer uitzetten. Dit zorgt voor een gevoel van hoofdpijn. Als je cafeïne vermijd, blijft de doorstroming in je hoofd constant en worden er geen extra prikkels veroorzaakt die voor migraine kunnen zorgen. Vooral de verslaving van de hersenen aan cafeïne zorgt voor het uitzetten van de bloedvaten, waardoor je hoofdpijn krijgt.Let op: de werking van cafeïne tegen migraine kan per persoon verschillen. Vooral het uitzetten van de bloedvaten in je hersenen zorgen voor hoofdpijn, en bij sommige mensen is het uitzetten van de bloedvaten na het drinken van cafeïne heel minimaal. Als je bloedvaten in je hersenen zich alleen maar vernauwen, dan zal dit juist het pijngevoel verminderen. Of cafeïne voor jou werkt zul je dus uit moeten proberen.

Drink genoeg

Migraine kan ook het gevolg zijn van een vochttekort in je hersenen. Je hersenen waarschuwen je dan voor het vochttekort door middel van migraine. Als je gevoelig bent voor migraineaanvallen, zorg dan dat je altijd genoeg drinkt, verspreid over de dag. Als je hersenen een vochttekort hebben gaan ze zich samenspannen en dit zorgt voor het hoofdpijngevoel.

Hou je bloeddruk in de gaten

Als je vaak last hebt van migraine is het verstandig om je bloeddruk eens te laten controleren door een dokter. Een hoge bloeddruk kan namelijk de oorzaak zijn van migraineaanvallen. Als je chronisch een te hoge bloeddruk hebt, zul je hier medicijnen voor krijgen waardoor je bloeddruk naar het gewenste niveau wordt gebracht.

Vermijd stress

Ook stress kan een veroorzaker zijn van migraine, omdat stress zorgt voor een hogere bloeddruk. Een hogere bloeddruk zorgt weer voor het uitzetten van de bloedvaten in je hersenen en dus voor hoofdpijn. Wees je bewust van stressvolle situaties en probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Houd bij wanneer je hoofdpijn krijgt

Om migraine te verhelpen of te voorkomen is het heel handig om te weten waar je hoofdpijn precies vandaan komt. Als je steeds opschrijft wanneer je hoofdpijn krijgt en wat je bijvoorbeeld in de uren daarvoor gedaan en gegeten hebt, kan je hier een duidelijker beeld over krijgen. Als je een oorzaak ziet die je goed kan beïnvloeden, kan je hier wellicht een heleboel migraineaanvallen mee voorkomen.

Kijk naar je anticonceptie

Hormonen kunnen ook een oorzaak zijn van migraine. Hoe hoger de dosis oestrogeen in je anticonceptie, hoe meer kans dat dit migraine veroorzaakt. Als je veel last hebt van migraine kun je bij je huisarts om anticonceptie met een lagere dosis oestrogeen vragen.

Zorg dat je voldoende frisse lucht krijgt

Zuurstoftekort kan migraine veroorzaken. Als je hier gevoelig voor bent, zorg dan dat je gedurende de dag regelmatig buiten komt. Je hersenen krijgen dan meer zuurstof en je zult minder snel een migraineaanval krijgen.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine kan permanente hersenschade veroorzakenMigraine kan permanente hersenschade veroorzakenMigraine is een aandoening waar veel mensen regelmatig last van hebben. Migraine werd altijd gezien als een onschuldige…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineVestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineMigraine is een hoofdpijn die in aanvallen optreedt en gepaard kan gaan met heftige hoofdpijn. Bij vestibulaire migraine…

Voorkom vochttekort door genoeg te drinkenVoorkom vochttekort door genoeg te drinkenIedereen weet dat je iedere dag voldoende moet drinken. Doe je dit niet, dan droog je uit. Als je dorst krijgt ben je ei…
Wanneer wordt een spataderbehandeling nog vergoed?Wanneer wordt een spataderbehandeling nog vergoed?Eigenlijk kan iedereen spataderen krijgen. Een zichtbaar bloedvat op het been is een lelijk gezicht maar het kan ook jeu…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/gezondlijf/21858258/__Tien_tips_om_migraine_te_voorkomen__.html
  • http://migrainestoppen.nl/koffie-cafeine-migraine/
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 03-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.