Functie van de thymus en hoe te activeren?

Functie van de thymus en hoe te activeren? Lange tijd leek het een nutteloos orgaan, maar de thymus of ook wel zwezerik genoemd, heeft wel degelijk een belangrijke functie. Het is het orgaan dat met name bij kinderen volop werkend te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. Het heeft bij kinderen dan ook drastische consequenties als er op jonge leeftijd iets met de thymus aan de hand is. Wat doet de thymus precies, hoe stimuleer je de thymus en heeft deze ook nog andere betekenissen?

Thymus, meer dan een gewone klier

De thymus is een tweekwabbige klier en ligt boven in de borstholte (tussen borstbeen en luchtpijp). De naam thymus is afkomstig uit het Grieks. In het Grieks staat “Thymos” namelijk voor levensenergie.
Onderstaande uitleg geeft inhoud aan het gegeven dat er destijds voor het woord "levensenergie" gekozen is.

Je afweersysteem

De thymus is, en dat is inmiddels erkend, uitermate belangrijk in je algehele afweersysteem. Een belangrijk deel van de lymfocyten, welke weer belangrijk zijn voor het afweersysteem, worden er rijp. De thymus is tevens belangrijk bij de aanmaak van hersencellen die weer gericht zijn op het afweersysteem. Hoe onbeduidend de thymus dus ook mag lijken, de praktijk is absoluut anders.

Geen ontwikkelde thymus

Als een baby geen ontwikkelde thymus heeft, wat kan gebeuren in de embryonale fase, dan heeft dat de volgende consequenties:
 • Ietwat verlaagde antilichamenconcentratie
 • Relatief veel infecties
 • Normaal vergrote secundaire lymfoïde organen tijdens een infectie, maar zal dan niet gebeuren.

Activeer je thymus

De thymus heeft nogal wat in zich waar je je als mens goed door kunt voelen en de thymus stimuleren, kan je zelf doen. Feitelijk gaat dat heel eenvoudig, want door er vlak na het opstaan ritmisch op te kloppen, activeer je de thymus al. De thymus "ontwaakt" ook als het ware.

Tik er met twee vingers gedurende een tweetal minuten op en drink daarna enkele glazen water. Drink bij voorkeur lauw en in ieder geval niet té koud water. Blijf gedurende het kloppen wel gelijkmatig ademen en probeer de geest nog even op de “ochtend-beginstand” te houden (niet meteen de drukte van de dag op je af laten komen dus). Zo ontwaak je ook nog op een prettige manier. Kom rustig op gang en laat de thymus in dezelfde stand meegaan.

Steeds meer mensen kiezen er voor de thymus standaard te stimuleren, maar het kan ook toegepast worden als er bijvoorbeeld een ontsteking dreigt aan te komen.

Hulpmiddelen ter stimulering

Er zijn verschillende middelen om de thymus te helpen ontwaken, met name de zogenaamde immuunmodulerede planten. Te denken valt aan:
 • Rode zonnehoed
 • Zoethout
 • Duizendblad
 • Kamille
 • Tijm
 • Goudsbloem
 • Vlier

Spirituele betekenis van de thymus

De thymus heeft ook nog een spirituele betekenis, want we hebben het hier over de vierde chakra, namelijk de hartchakra. Waar hebben we het in deze precies over:
Bron: Eigen rozenkwarts stenen - AnnastaalBron: Eigen rozenkwarts stenen - Annastaal
 • Plaats van de chakra is: hart
 • Endocrien systeem: thymusklier
 • Lichaamsorgaan: longen, hart, levensbloedomloop
 • Zintuiglijk orgaan: huid, handen, tast
 • Psychische functie: liefde en mededogen
 • Kleur: Groen
 • Element: Lucht
 • Edelstenen: rozenkwarts, toermalijn, jade, smaragd

Het gaat hier over het hartchakra wat, volledig geopend, voor harmonie staat. Je straalt liefde, warmte en vrolijkheid uit én je bent vertrouwenwekkend. Je waarneming kan ook zich steeds verder verfijnen. Het heeft je het "goede gevoel".

Tot slot

Het belang van de thymus onderkennen we steeds meer, maar of je geloof hebt in het stimuleren en/of de spirituele achtergrond van de thymus is heel persoonlijk en vul je zelf in. Maar ook zonder geloof kan je nog steeds de thymus stimuleren … het kan immers sowieso geen kwaad.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Thymusklier activerenDe thymusklier (Grieks = thymos = levensenergie), ook wel zwezerik genoemd, is een tweekwabbige klier en ligt boven in d…
Thymus, spil van ons afweersysteemThymus, spil van ons afweersysteemKanker is, op een enkele uitzondering na, een typische ouderdomsziekte. De thymus, het centrale orgaan voor ons afweersy…
Thymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusThymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusDe zwezerik of thymus heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een arts kan echter beslissen da…
Je vierde chakra, het hartchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vierde chakra het hartchakra wordt genoemd. Het vierde chakra heeft lichame…

Individuele gezondheidszorg en de Wet BIGIndividuele gezondheidszorg en de Wet BIGZoals voor veel beroepen gelden ook voor beroepen die te maken hebben met de verzorgende individuele gezondheidszorg all…
Polsslag meten en voelenPolsslag meten en voelenHet hart voelen we soms in de keel of in de borst kloppen. Dit is voornamelijk het geval bij zware inspanning, stress of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 1: Eigen rozenkwarts stenen - Annastaal
Reactie

Strauven Roger, 16-12-2016
Geachte,
In het jaar 1990 heb ik een open hart operatie ondergaan, is het mogelijk dat er bij mij de thymus werd weggenomen en wat heeft dit als gevolg voor mijn gezondheid. Ik ben nu 77 jaar. Is het aan te raden tymuspreparaat te nemen. De aangehaalde oefeningen zullen mij niet meer kunnen helpen als mijn thymus werd weggehaald.
Vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 17-12-2016
Omdat iets mogelijk zo is, preparaten te nemen is niet zinvol. In deze zal een arts een betere raadgever zijn.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.