nieuws uitgelicht

Bijwerkingen Thyrax door verpakking

Bijwerkingen Thyrax door verpakking Thyrax is een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een te langzaam werkende schildklier. In sommige gevallen wordt het ook gebruikt door mensen die juist een te snel werkende schildklier hebben. Sinds 2013 worden de pilletjes niet meer zoals voorheen uitgegeven in een bruin glazen potje maar in een aluminium doordrukstrip of blister. Sinds de introductie van de nieuwe verpakking klagen veel gebruikers over bijwerkingen waar ze eerst geen last van hadden. Het vermoeden bestaat dat dit een gevolg is van de gewijzigde verpakking van het middel.

Waar wordt Thyrax voor gebruikt?

Artsen schrijven het medicijn Thyrax voor aan patiënten met een te trage schildklierwerking (een tekort aan schildklierhormoon of hypothyreoïdie) en aan patiënten als gevolg van een te snelle schildklierwerking andere medicijnen gebruiken waaraan Thyrax moet worden toegevoegd voor een juiste dosering. Het middel is naast in pilvorm ook beschikbaar als drankje.

De werkzame stof in Thyrax is levothyroxine. De dosering van het middel is voor iedere patiënt anders en het vinden van de juiste dosering gebeurt in nauw overleg met de huisarts of specialist. Vaak wordt begonnen met een lage dosering, waarna labonderzoek het precieze resultaat moet weergeven. Aan de hand daarvan kan de dosering verhoogd of verlaagd worden naar het juiste niveau. Het bloedonderzoek wordt periodiek herhaald om na te gaan of er veranderingen optreden waar eventueel op geanticipeerd moet worden.

Welke bijwerkingen kunnen optreden als gevolg van het gebruik van Thyrax?

De bijsluiter van het medicijn Thyrax maakt melding van een aantal bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van het gebruik van het middel. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn:
  • Hartkloppingen
  • Gejaagd gevoel
  • Transpireren
  • Diarree
  • Huiduitslag
  • Jeuk

Wie last krijgt van een van bovenvermelde bijwerkingen wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Mogelijk is de dosis te hoog of is er sprake van een allergie of intolerantie voor levothyroxine.

Bijwerkingen na introductie nieuwe verpakking

Wie Thyrax gebruikt, gebruikt dit meestal zijn leven lang. Erg vreemd is dan ook de toename in meldingen over bijwerkingen onder patiënten die al jaren lang Thyrax gebruiken. Toch gebeurde dit in 2013. Deze ontwikkeling liep parallel met een verandering in de verpakking van Thyrax. Tot 2013 werd het middel door apotheken uitgegeven in een klein bruin glazen potje of flesje met daar bovenop een prop watten. In 2013 is de fabrikant Aspen Pharma overgestapt op een aluminium doordrukstrip of blister. Deze verpakking zou hygiënischer zijn en waarschijnlijk ook goedkoper.

Nadat de verpakking veranderde van een glazen flesje naar de nieuwe aluminium doordrukstrips is het aantal klachten over bijwerkingen onder gebruikers significant toegenomen. Het vaakst gaat het om klachten als hartkloppingen, overmatig transpireren, spierpijn, een gejaagd gevoel, hoofdpijn en hyperventilatie. Fabrikant Aspen Pharma heeft desgevraagd laten weten dat aan de samenstelling van de pilletjes niet veranderd is. Veel patiënten die zich met deze klachten tot de huisarts wenden krijgen te horen dat het mogelijk met de overgang te maken heeft, aangezien schildklierproblemen zich vaak op dezelfde leeftijd manifesteren als de overgang.

Het item is ook opgepikt door consumentenprogramma Radar, dat er aandacht voor heeft in de uitzending van 16 februari 2015. Patiënten met vergelijkbare klachten wordt gevraagd zich te melden zodat gezamenlijk meer aandacht gevraagd kan worden voor de problematiek. In het verleden heeft aandacht van het programma Radar vaker geleid tot actie binnen de farmaceutische industrie ten voordele van de patiënt.

Mogelijke verklaring en oplossing

Een mogelijke verklaring voor de bijwerkingen die op online fora is gaan circuleren, is dat voor de nieuwe verpakking een hogere dosis van de werkzame stof in de pil achterblijft. De verpakking zorgt er immers voor dat omgevingsfactoren minder invloed hebben. Patiënten krijgen daardoor dus dagelijks een wat hogere dosis levothyroxine binnen, wat de bijwerkingen zou kunnen verklaren. Een mogelijk oplossing moet dan gevonden worden in het verlagen van de dosis, waarvoor overleg met de specialist of huisarts vereist is.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxSchildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxEen tekort aan schildklierhormoon kan uitstekend behandeld worden met medicijnen. Je krijgt dan tabletten met schildklie…
Schildklierproblemen: oplossingen en tipsSchildklierproblemen: oplossingen en tipsEen ontregelde schildklier kan tot hele vervelende problemen leiden. De schildklier speelt via de hormoonhuishouding een…
Afwijkende hoeveelheid Thyrax innemen, is het schadelijk?Afwijkende hoeveelheid Thyrax innemen, is het schadelijk?Heb je schildklierproblemen dan is er sprake van een hormonale onbalans, waardoor je diverse “onverklaarbare” aandoening…
Eet voldoende zuivel bij schildklierproblemenEet voldoende zuivel bij schildklierproblemenProblemen aan de voor de strottenpijp gelegen schildklier kan ertoe leiden dat men dik wordt en zich moedeloos voelt. He…

Waarom je moet niezenWaarom je moet niezenNiezen wordt veroorzaakt door iets dat het neusslijmvlies irriteert. Vaak is dit stof, stuifmeel, haartjes of andere dee…
Kruidenbereidingen, hoe en waarom?In de fytofarmacie, kruidenapotheek en herboristerie worden een groot aantal bereidingsvormen van plantenmaterialen aang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Apotheek.nl - http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Thyrax.aspx?mId=10704&rId=411
  • Radar TV - http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/16-02-2015/bijwerkingen-schildkliermedicijn-thyrax/
  • De Telegraaf (16 februari 2015)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.