nieuws uitgelichtBijwerkingen Thyrax door verpakking
Thyrax is een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een te langzaam werkende schildklier. In sommige gevallen wordt het ook gebruikt door mensen die juist een te snel werkende schildklier hebben. Sinds 2013 worden de pilletjes niet meer zoals voorheen uitgegeven in een bruin glazen potje maar in een aluminium doordrukstrip of blister. Sinds de introductie van de nieuwe verpakking klagen veel gebruikers over bijwerkingen waar ze eerst geen last van hadden. Het vermoeden bestaat dat dit een gevolg is van de gewijzigde verpakking van het middel.
Waar wordt Thyrax voor gebruikt?
Artsen schrijven het medicijn
Thyrax voor aan patiënten met een
te trage schildklierwerking (een tekort aan schildklierhormoon of
hypothyreoïdie) en aan patiënten als gevolg van een te snelle schildklierwerking andere medicijnen gebruiken waaraan Thyrax moet worden toegevoegd voor een juiste dosering. Het middel is naast in pilvorm ook beschikbaar als drankje.
De werkzame stof in Thyrax is
levothyroxine. De dosering van het middel is voor iedere patiënt anders en het vinden van de juiste dosering gebeurt in nauw overleg met de huisarts of specialist. Vaak wordt begonnen met een lage dosering, waarna labonderzoek het precieze resultaat moet weergeven. Aan de hand daarvan kan de dosering verhoogd of verlaagd worden naar het juiste niveau. Het bloedonderzoek wordt periodiek herhaald om na te gaan of er veranderingen optreden waar eventueel op geanticipeerd moet worden.
Welke bijwerkingen kunnen optreden als gevolg van het gebruik van Thyrax?
De bijsluiter van het medicijn Thyrax maakt melding van een aantal
bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van het gebruik van het middel. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn:
- Hartkloppingen
- Gejaagd gevoel
- Transpireren
- Diarree
- Huiduitslag
- Jeuk
Wie last krijgt van een van bovenvermelde bijwerkingen wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Mogelijk is de dosis te hoog of is er sprake van een allergie of intolerantie voor levothyroxine.
Bijwerkingen na introductie nieuwe verpakking
Wie Thyrax gebruikt, gebruikt dit meestal zijn leven lang. Erg vreemd is dan ook de toename in meldingen over bijwerkingen onder patiënten die al jaren lang Thyrax gebruiken. Toch gebeurde dit in 2013. Deze ontwikkeling liep parallel met een verandering in de verpakking van Thyrax. Tot 2013 werd het middel door apotheken uitgegeven in een klein bruin glazen potje of flesje met daar bovenop een prop watten. In 2013 is de fabrikant Aspen Pharma overgestapt op een aluminium doordrukstrip of blister. Deze verpakking zou hygiënischer zijn en waarschijnlijk ook goedkoper.
Nadat de verpakking veranderde van een glazen flesje naar de nieuwe aluminium doordrukstrips is het aantal klachten over bijwerkingen onder gebruikers significant toegenomen. Het vaakst gaat het om klachten als hartkloppingen, overmatig transpireren, spierpijn, een gejaagd gevoel, hoofdpijn en hyperventilatie. Fabrikant Aspen Pharma heeft desgevraagd laten weten dat aan de samenstelling van de pilletjes niet veranderd is. Veel patiënten die zich met deze klachten tot de huisarts wenden krijgen te horen dat het mogelijk met de overgang te maken heeft, aangezien schildklierproblemen zich vaak op dezelfde leeftijd manifesteren als de overgang.
Het item is ook opgepikt door consumentenprogramma
Radar, dat er aandacht voor heeft in de uitzending van 16 februari 2015. Patiënten met vergelijkbare klachten wordt gevraagd zich te melden zodat gezamenlijk meer aandacht gevraagd kan worden voor de problematiek. In het verleden heeft aandacht van het programma Radar vaker geleid tot actie binnen de farmaceutische industrie ten voordele van de patiënt.
Mogelijke verklaring en oplossing
Een mogelijke verklaring voor de bijwerkingen die op online fora is gaan circuleren, is dat voor de nieuwe verpakking een
hogere dosis van de werkzame stof in de pil achterblijft. De verpakking zorgt er immers voor dat omgevingsfactoren minder invloed hebben. Patiënten krijgen daardoor dus dagelijks een wat hogere dosis levothyroxine binnen, wat de bijwerkingen zou kunnen verklaren. Een mogelijk oplossing moet dan gevonden worden in het verlagen van de dosis, waarvoor overleg met de specialist of huisarts vereist is.