Afwijkende hoeveelheid Thyrax innemen, is het schadelijk?
Heb je schildklierproblemen dan is er sprake van een hormonale onbalans, waardoor je diverse “onverklaarbare” aandoeningen en klachten kunt krijgen. Om de ernst daarvan te beperken dien je levenslang het medicijn Thyrax in te nemen, waardoor de twee belangrijkste schildklierhormonen worden aangevuld. Door omstandigheden kan het voorkomen dat je te weinig of juist teveel Thyrax binnenkrijgt. Wat kunnen de gevolgen zijn en is het gevaarlijk?
Afwijkende hoeveelheid Thyrax
Aanleiding medicijn gebruik
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl De schildklier geeft een aantal hormonen af zoals thyroxine en trijoodthyronine, welke verantwoordelijk zijn voor een aantal belangrijke lichaamsprocessen. Het zorgt voor een belangrijk deel voor een goede
stofwisseling, normale hartslag en gezonde spanning in het lichaam. Het kan echter voorkomen dat het orgaan te traag werkt of deels is verwijderd, waardoor de persoon onvoldoende hormonen krijgt toegediend. Dit leidt tot veel problematische klachten en worden verholpen middels dagelijkse inname van het medicijn Thyrax. Na een aanpassingsperiode kan de juiste dagelijkse dosering in samenspraak met de behandelend arts worden bepaald. Wat als je geregeld een onjuiste dosering gebruikt?
Onvoldoende innemen
Je neemt de medicatie in omdat daarmee het tekort aan T3 en T4 hormonen wordt aangevuld. Indien je te weinig ervan inneemt – veelal zal je op dagelijkse basis minimaal een pil moeten innemen – zullen klachten weer terugkeren. Het houdt in dat het lichaam snel weer koud is en gaat
trillen. Daarnaast ben je gauw moe, kortademig en heb je stijve spieren. Ook verlies van geheugen kan hierbij van toepassing zijn. Oftewel de oorspronkelijke klachten nemen weer in ernst toe. Veel van de klachten hebben een progressieve ontwikkeling, indien medicatie structureel onvoldoende wordt ingenomen. Het is dus altijd van belang om het wel voldoende in te nemen. Slik je het iedere dag netjes en heb je nog steeds klachten dan moet mogelijk de dosering worden aangepast.
Per abuis teveel ingenomen
Indien je per ongeluk op een dag vergist door twee keer het medicament in te slikken dan heeft het tijdelijke gevolgen. De
hartslag kan iets om hoog gaan en je bent mogelijk meer oplettend. Dit kan leiden tot meer prikkelbaarheid en aanvullend
zweten. De werking van het medicijn zal vaak met een dag wegebben, aangezien het een redelijk snelle halveringstijd heeft. Neem bij twijfel even contact op met de huisarts wat je het beste kunt doen. Het kan zijn dat je de opeenvolgende dag even een halve dosering neemt, waarna je weer de normale hoeveelheid inneemt. Het lichaam moet even stabiliseren. Heb je geen overmatige klachten door de eenmalige inname dan kun je de volgende dag de normale dosering aanhouden.
Structureel hoge dosis
Het kan zijn dat de dosering nog niet optimaal is afgesteld, maar ook dat je je hebt vergist in hoe vaak je het moet innemen. Let altijd op de omschrijving van de behandelend arts en het etiket op het doosje. Structureel een overmatige hoeveelheid innemen, zorgt ervoor dat het complete lichaam gehaast raakt. Het zorgt ervoor dat je hartkloppingen krijgt en prikkelbaar of angstig bent. Daarnaast neemt de kans op spier- en gewrichtspijn toe, waarbij je bevende of tintelende
benen of armen kunt hebben. Ook het gewicht kan afnemen omdat het metabolisme wordt aangejaagd ondanks dat je normaal eet.
Een overdosis Thyrax
Teveel innemen is altijd schadelijk voor het lichaam. Een overdosis betekent dat het lichaam in shock kan geraken, waarbij potentieel de kans op overlijden aanwezig is. Het houdt echter in dat men in één keer een potje medicijnen heeft ingenomen en dat moet te allen tijde worden voorkomen. Het betreft een ernstige aanslag op het functioneren van vele lichaamsfuncties. Neem per direct contact op met de spoedeisende hulp.
Waarom kan het gevaarlijk zijn?
Een overdosis is altijd gevaarlijk! Neem je echter onbewust geregeld teveel van het medicijn in dan kan het leiden tot ernstige
hartkloppingen. Op zich is dat nog niet gevaarlijk, echter indien de persoon eveneens aanvullende hartproblemen heeft dan kan het tot hartfalen leiden. Mocht je reeds hartklachten hebben dan is het noodzaak om de dosering juist te volgen, opdat aanvullende ernstige problemen worden vermeden. Laat je goed informeren door de behandelend arts, zodat je precies weet waar je dagelijks op moet letten. Voorkom teveel Thyraxinname en volg het voorgeschreven recept.
Lees verder
Reacties
Fem, 26-04-2020
Ik moest plotseling van een internist stoppen met levothyrax. Ik kan nu geen bloed prikken in deze tijd. Hoe weet ik of dit goed blijft gaan? Ik slikte jaren 12.5. Ik krijg veel zweetbuien voel me soms dagen erg moe. Heb ook fibromyalgie. En ik merk dat mijn geheugen me in de steek laat. Hopelijk kunt u mij antwoord geven. Ik moet zelf weer beslissen om naar deze arts terug te komen
Reactie infoteur, 27-04-2020
In de meeste gevallen is het beter om stapsgewijs te minderen met de medicatie om ontwenningsverschijnselen te vermijden.
Stephanie, 19-03-2017
Goedendag,
Drie weken terug mijn bloeduitslag gekregen, een vertraagde schildklier. Tsh:3,3. Aangezien ik in een vruchtbaarheidsbehandeling zit is de gewenste waarde tussen 1 en 2.
Ik ben een jonge vrouw van 25 jaar, weeg 67 kg en ben 1,70m. De hoeveelheid levothyroxine die ik voorgeschreven heb gekregen bedraagt 50mg. Is dit genoeg om naar de waarde van max 2 terug te komen?
Reactie infoteur, 20-03-2017
In het geval van de inname van levothyroxine is het altijd afwachten of de juiste waarde terugkomt. Elk lichaam reageert anders op zekere medicatie en dat is in dit geval ook zo. Het is dus even afwachten hoe goed het werkelijk aanslaat.
J. Bakker, 14-05-2016
Door miscommunicatie met mijn internist 3maanden te weinig thyrax in genomen, nu snel moe en erg last van mijn spieren. Komt dit met de juiste hoeveelheid thyrax te nemen weer in orde?
Reactie infoteur, 16-05-2016
Door de juiste hoeveelheid Thyrax in te nemen zal het lichaam kunnen herstellen. Uiteraard is dit even aanzien hoe het verloopt. Overleg uiteraard met de behandelend arts.
Yvonne, 22-07-2015
Ik slik al thyrax sinds ik in groep 7 zat op de basisschool. Nu kreeg ik laatst te horen dat een van mijn collega's me te dik vindt, dit heb ik zo erg aangetrokken dat ik nu vetverbrandingspillen heb gekocht. Namelijk de Chiline. Nu is mijn vraag of dit eigenlijk geen kwaad kan met mijn Thyrax pillen? Ik hoor graag wat jullie ervan denken.
Reactie infoteur, 23-07-2015
Thyrax reguleert het aandeel schildklierhormonen in het lichaam. Hoeveel Thyrax we nodig hebben hangt per geval af en zal periodiek moeten worden vastgesteld. Bij een ontregelde schildklier en inname van Thyrax kan men of afvallen of stevig aankomen. Om dan weer te gaan afvallen kan lastig zijn. Het is daarnaast de vraag of u veel vet of vocht vasthoudt. Afslanken met Chiline zou mogelijk kunnen helpen, maar het biedt geen garantie. Indien het komt door veel vochtvasthouden dan is het mogelijk beter om brandnetel- of berkenbladthee geregeld te drinken. Het heeft een vochtafdrijvend effect en kan helpen om het teveel aan vocht af te laten voeren.
Nelly Kamphorst, 10-07-2014
Volgens mijn huisarts moet ik 3tabletten van 0,015 per dag innemen. Ik merk dat ik mij beter voel bij 2 tabletten. Ik ben fitter. Geen kort lontje. Ik slaap sinds jaren goed. Kortom ik heb mijn leven weer terug. Hoe is dit mogelijk? Volgens de huisarts moet ik er 3 per dag innemen. Ik kom dan bijna niet uit m'n bed. Ben depressief en gigantisch moe. Snel boos. Blijf eten. En zeeeer slecht slapen. Dus ik volg mijn eigen lichaam en neem er 2 per dag. Nelly
Reactie infoteur, 11-07-2014
Teveel is nooit goed. Je lichaam weet best hoeveel je zelf nodig hebt qua medicatie. Hoeveel Thyrax een persoon moet innemen is dan ook nooit gelijk en hangt per persoon af. Neem je teveel Thyrax in dan reageert het lichaam vergelijkbaar alsof de schildklier te snel werkt. Neem je te weinig in dan is het tegenovergestelde het geval. Voel je je optimaal fit bij 2 tabletten dan lijkt me het beter dat je 2 moet aanhouden. PS: dit antwoord is uiteraard geen vervanging voor het advies van de huisarts echter luisteren naar hoe je lichaam reageert en hoe je je voelt is ook van wezenlijk belang.