Lucide dromen: Het beïnvloeden van je eigen dromen

Lucide dromen: Het beïnvloeden van je eigen dromen Dromen doen we allemaal. De ene droom is soms nog vreemder dan de andere. Dromen zijn het gevolg van het verwerken van alle informatie van die dag door de hersenen. Wij hebben meestal geen invloed op deze dromen, omdat we niet beseffen dat we op dat moment dromen. Het is echter wel degelijk mogelijk om invloed te hebben op wat er gebeurt in je droom. Dit wordt een lucide droom genoemd.

Wat is een droom?

Een droom is simpelweg een collectie aan beelden, geluiden, gedachten en emoties die worden ervaren tijdens de slaap. Deze dromen zullen meestal plaatsvinden in de remslaapfase van de slaap. De tijdspanne waarbinnen je droomt zal in de meeste gevallen zo'n 10 minuten duren. De oorzaak van het dromen is echter niet bekend. Er zijn wel een aantal vermoedens. Mensen dromen meestal over dingen die zij overdag hebben meegemaakt. Tijdens de slaap wordt al deze informatie verwerkt. In de hersenen zullen dan bepaalde dromen ontstaan die de oorzaak zijn van deze informatieverwerking. Ook heeft men het vermoeden dat tijdens het dromen zich nieuwe ideeën zullen opdoen, omdat de hersenen in de nacht heel anders denken dan overdag.

Wat is lucide dromen?

Wanneer je bewust bent van het feit dat je aan het dromen bent, heb je een lucide droom. Het woord 'lucide droom' is voor het eerst gebruikt door Frederik van Eeden, die deze wonderlijke manier van dromen beschreef in het boek A Study of Dreams. Het lucide dromen begint middenin een gewone droom, wanneer de dromer zich beseft dat hij of zij droomt en de ervaringen niet echt zijn. Dit besef komt vaak nadat zich er iets onwerkelijks voor heeft gedaan. Hierbij kan worden gedacht aan vliegen of monsters. De mate waarop de dromer controle heeft op zijn droom is gevarieerd. Het kan zijn dat de dromer genoeg bewust is om de dingen in de droom te kunnen beïnvloeden, maar hij kan ze niet zodanig beïnvloeden dat ze hierdoor veranderen. Dan is er sprake van een lage luciditeit, dus een lage mate van controle. Wanneer de dromer zich realiseert dat de dromen in zijn hoofd afspelen, er geen gevaar is en hij elk moment wakker kan worden in zijn bed, dan is er sprake van een hoge mate van controle over de droom. In het laatst genoemde geval kan de dromer helemaal zelf bepalen waar de droom over zal gaan. De regie ligt dan in de handen van de dromer.

Waarom zou je een lucide droom willen hebben?

De regie hebben over je eigen droom is eigenlijk iets wat als muziek in de oren klinkt bij de meeste mensen. Je kan namelijk zelf bepalen wat er allemaal in je droom gebeurt. Je kan je fantasie de vrije loop laten. De meest onmogelijke dingen kan je uit laten komen in je dromen. Je hebt het gevoel dat het echt is, omdat je hersenen dat denken. Het gevoel van de gebeurtenissen zijn dan echt. Je hebt echter wel het besef dat het nep is. Daarnaast heeft het ook nog als voordeel dat je meer uitgerust bent als je 's morgens wakker wordt. Je hebt dan namelijk een heerlijke droom gehad.

Hoe kan je het leren?

Het is niet eenvoudig om tijdens een droom bewust te worden van het feit dat je aan het dromen bent. Het is echter wel mogelijk om dit te leren. Je moet het onderscheid kunnen zien van een droom en werkelijkheid. In dromen denken we namelijk dat we juist wakker zijn en dat de droom werkelijkheid is. Lucide dromers kunnen ook wel worden omschreven als goede droomherkenners. Zij weten namelijk wanneer ze dromen of niet. Dat is de belangrijkste vaardigheid die je moet hebben om het doel te bereiken. Om een lucide dromer te worden is veel discipline en aandacht vereist.

Een tip is om overdag, terwijl je dus wakker bent, vaker de vraag aan jezelf te stellen: 'Droom ik nu?'. Doordat je die vraag aan jezelf stelt, zullen je hersenen deze informatie tijdens de slaap moeten gaan verwerken. Dan zal in de droom deze vraag ook sneller kunnen worden gesteld door de dromer. Alle informatie die overdag is vergaard zal tijdens de slaap worden verwerkt. Door je overdag vaak af te vragen of je droomt of niet, zal die vraag in je dromen ook worden overgenomen.

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de kans op een lucide droom aanzienlijk te vergroten. Hieronder staan een aantal stappen die je kan volgen als je graag een lucide droom wilt hebben. Je kan immers je fantasie de vrije loop laten in een lucide droom. Wie wil dat nu niet?

Stap 1: Schrijf je dromen op

Ten eerste is het belangrijk om alle dromen op te schrijven in een zogenaamd droomdagboek. Probeer er een ritueel van te maken in de ochtend. Door je dromen meteen op te schrijven voordat je ergens anders aan gaat denken, zal je sneller dromen herinneren die je hebt gehad. Dit zou wel eens op kunnen lopen tot dromen per nacht. Probeer de dromen zo volledig en gedetailleerd mogelijk te beschrijven in je droomdagboek.

Stap 2: Ontdek terugkerende signalen en patronen

Als je een groot aantal dromen hebt hebt beschreven in je boek, zal ze moeten gaan analyseren. Je moet opzoek gaan naar signalen en patronen die steeds terugkeren in je dromen. Die vergt veel tijd, maar dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je weet dat je droomt. Doordat je de signalen en patronen kent die uit je dromen steeds naar voren komen zal je sneller erachter kunnen komen of je in een droom zit of niet. Probeer dit zou goed en specifiek mogelijk te formuleren. Hoe duidelijker en nauwkeuriger je dat patronen en signalen beschrijft, hoe beter je ze zal herkennen in de droom.

Stap 3: Onthoud deze signalen en patronen en pas die toe in de droom

Probeer de terugkerende signalen en patronen zo goed mogelijk te onthouden. Als je droomt zal je op zoek moeten gaan naar de signalen en patronen. Je zal dan de link liggen en vanzelf realiseren dat je in een droom zit. Er zijn een aantal dingen waaruit je kan afleiden dat je je in een droom bevindt. Zo zul je geen pijn voelen en zijn de dingen die je doet vaak onlogisch. Ook is alles wat er gebeurt in de droom vaak onlogisch. Een spiegel werkt niet naar behoren en kan je niet in je handen klappen. Dit zijn een aantal dingen waardoor je kan beseffen dat je je in een droom bevindt. Op het moment dat het beseft komt, heb je de controle over je droom en heb eindelijk die begeerde lucide droom.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Dromen helpt: droomtherapieDromen helpt: droomtherapieDromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die…

Tips tegen een katerTips tegen een katerHouten kop na een nachtje stappen? Lees hier hoe je daar terug vanaf komt! Een kater is nooit leuk en komt meestal als e…
Staufferen: bewegen zonder te belastenWe kunnen er niet meer onderuit: om gezond te blijven moeten we bewegen. We worden er bijna dagelijks via kranten, tijds…
Bronnen en referenties
  • http://www.lucidedromen.nl/lucide-dromen/lucide-dromen-leren/
  • http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2014/Mei/Hack-the-brain--lucide-dromen.html
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.