Bekkenbodemdisfunctie – problemen met de bodemplaat

Bekkenbodemdisfunctie – problemen met de bodemplaat Problemen met de bekkenbodem zijn heel vervelend en zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Gelukkig is de kwaal over het algemeen goed te behandelen. Toch blijven veel mensen er langer dan goed voor hen is mee doorlopen. De bekkenfysiotherapeut kan een behandelplan opstellen met oefeningen en behandelingen, zodat je verder kunt met een bekkenbodem die zò goed is dat je vergeet dat hij er zit.

Problemen met de bodemplaat


Bekkenbodem

De bekkenbodem is als het ware de bodemplaat van het lichaam. De bodem bestaat uit een brede spiergroep die de drager is voor blaas en endeldarm. Voor vrouwen is het tevens de basis voor de baarmoeder. De spiergroep zorgt voor samenhang in de bodem van het bekken. Er zitten enkele openingen in met belangrijke functies. Bij mannen en vrouwen is dat de blaas en endeldarm en bij vrouwen ook nog de vagina.

Bekkenbodemdisfunctie

Wie een bekkenbodem heeft die in goede conditie verkeert zal nauwelijks merken dat hij er eentje heeft. Pas als er zich klachten voordoen merken we opeens dat we zoiets als een bekkenbodem bezitten en dat daar ook iets mis mee kan gaan. De spiergroep kan verslappen en dan raakt de steunfunctie in de problemen. De spieren kunnen dan ook de openingen die er in zitten niet meer goed sluiten en dat geeft veel narigheid. Een zwakke bekkenbodem opent moeizaam en geeft grotere kans op ontstekingen. Verzakkingen, incontinentie met plas en poep; je wilt het eigenlijk niet weten wat er allemaal mis kan gaan. Bekkenbodemdisfunctie kan ook nog eens pijn bij het vrijen opleveren.

Aanspannen en ontspannen

De spieren van de lage rug, buik en bekken zijn belangrijk bij het bewegen en voor je houding. De bekkenbodemspieren werken samen met deze spiergroepen. De bekkenbodemspieren kunnen bewust worden aangespannen en bewust worden ontspannen. De aanspanning heb je nodig bij het ophouden van je plas en ontlasting. De ontspanning gebruik je om te kunnen plassen en poepen.

Vrouwen en mannen

Niet alleen vrouwen kunnen problemen krijgen met de bodemplaat. Ook bij mannen kan een verslapte bekkenbodem opspelen en vervelende problemen tot gevolg hebben. Over het algemeen blijven mensen te vaak rondlopen met hun bekkenbodemproblemen, mannen misschien nog wel meer dan vrouwen. Er ligt nog altijd een taboe op zaken die met stoelgang, plassen en vrijen te maken hebben. Klachten op dat vlak kunnen je toch aardig hinderen in het leven, zodat je maar beter de koe bij de horens kan vatten door een bezoek aan de huisarts te plannen.

Oorzaken van problemen met de bodemplaat

De oorzaken van problemen met de bekkenbodem kunnen heel divers zijn. Het kan te maken hebben met erfelijke factoren, maar ook psychische spanningen kunnen een rol spelen en zelfs het soort werk dat je doet speelt mee. Heb je een zittend beroep en doe je weinig aan sport en beweging, dan kan dat uitmonden in problemen met de bodemplaat. Als er chronische druk wordt uitgeoefend op de spiergroep dan kan dat ook complicaties geven. Bij vrouwen kan dat voorkomen na zwangerschappen en bevallingen. Problemen kunnen ook een gevolg zijn van een verkrachting of een andere nare seksuele ervaring.

Slap of verkeerd aangespannen

Als de spieren te slap zijn of juist te gespannen dan werken ze niet goed. De spieren kunnen ook op de verkeerde manier en op het verkeerde moment worden aangespannen. Dat gebeurt wanneer er meegeperst wordt bij het plassen. Om te kunnen plassen moet je juist de spieren ontspannen.

De spieren kunnen slap worden door ouderdom, na een operatie of na verkeerd tillen. Wie langdurig te hard perst bij verharde ontlasting kan daarmee ook schade toebrengen aan de bekkenbodemspieren. Toiletbezoek uitstellen is daarom niet goed.

Oefeningen

Met fysiotherapie is heel veel te bereiken, soms zijn er medicijnen nodig en brengen die uitkomst en heel soms is er een operatie noodzakelijk om de problemen voor het grootste deel verhelpen.

Er zijn vele oefeningen mogelijk en die kunnen worden ingezet om spanning en pijn te verminderen of de elasticiteit te bevorderen. Met bekkenfysiotherapie kun je de controle over de bekkenbodemspieren terugkrijgen. Je kunt leren de spieren te versterken of de spieren juist te ontspannen.

Stressincontinentie

Een veel voorkomende klacht is stressincontinentie. Tijdens lachen en hoesten verliezen vrouwen dan wat urine. Vervelend, maar te verhelpen met bekkenbodemoefeningen. Ze zijn eenvoudig om te doen en vaak gemakkelijk in het dagelijks leven toe te passen. En niemand die ziet dat je aan het oefenen bent. Het kan voor de buis, tijdens het werk en in de bus. Doe ze zeker een half jaar lang, dan worden de spieren die de blaas ondersteunen versterkt en blijf ook daarna oefeningen doen om ze sterk en soepel te houden.

Drie oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die thuis of tijdens een wandeling in het bos te doen zijn. Ter voorbereiding doe je vijf minuten oefeningen ter ontspanning. Dat kan door de met de knieën in een haakse hoek te gaan zitten, met je neus naar het tapijt, en je bovenlichaam voorover te buigen. De onderarmen steunen op de vloer en het hoofd laat je op de handen rusten. De tweede oefening is op de rug waarbij de onderbenen op een krukje of stoel liggen.
  1. Ga op de rug op de grind liggen en kruis je kuiten over elkaar. Druk tijden het uitademen de buitenkanten van de voeten tegen elkaar.
  2. Ga op de rug op de grond liggen, druk je achterwerk omhoog en maak een holle rug. Bij de uitademing span je de bekkenbodemspieren aan.
  3. Ga op de grond zitten met opgetrokken knieën en de benen wijd. Tijdens het uitademen druk je handen en knieën tegen elkaar probeer toch de bovenbenen te spreiden, tegen de druk in.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spastische bekkenbodem syndroom: symptomen en behandelingSpastische bekkenbodem syndroom: symptomen en behandelingIemand met het spastische bekkenbodem syndroom is niet in staat om op de momenten dat dit gewenst is de spieren van de b…
Urine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie is een kwaal, die vaak op latere leeftijd een rol gaat spelen. Het komt vooral bij vrouwen voor. Uri…
Stressincontinentie: Lekkage van urine door bewegingStressincontinentie: Lekkage van urine door bewegingStressincontinentie is een aandoening die vooral vrouwen treft. Bij het maken van een inspanning of beweging ontstaat dr…
Ongewenst urineverlies bij vrouwenOngewenst urineverlies bij vrouwenErg vervelend! Urine 'verliezen' op een moment dat je het helemaal niet wilt, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent o…
Bronnen en referenties
  • http://www.lc.nl/gezondheid/medische-publieksacademie-de-bekkenbodem-18535383.html geraadpleegd op 9 april 2015
  • http://sz.oppc.nl/folders/folder-954.html geraadpleegd op 9 april 2015
  • http://www.tena.nl/vrouwen/rubriek-oefeningen/?cmpid=aw-tenanl-text-tena-training&gclid=CIWToojM6cQCFQiWtAodUUoAQQ geraadpleegd op 9 april 2015
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6059
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6059 geraadpleegd op 9 april 2015
  • https://www.abena.nl/bekkenbodemoefeningen/ geraadpleegd op 3 maart 2019
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 03-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.