Uitgeput in de overgang

Uitgeput in de overgang De overgang is voor veel vrouwen geen pretje, al is het maar omdat de vruchtbare periode afgelopen is en je rol als vrouw oneerbiedig gezegd “uitgespeeld” is. Maar de lichamelijke consequenties zijn mogelijk net zo vervelend, als ze al niet meer belastend zijn. Raak je er ook nog snel bij uitgeput, wat relatief vaak voorkomt, dan is het plaatje compleet en is het een berg waar je niet meer overheen lijkt te komen.

Is de overgang of menopauze zo erg?

Eigenlijk is de vraag in de kop niet zomaar te beantwoorden, want de ene vrouw komt er fluitend doorheen en de ander worstelt zich er door heen. Om een of andere reden kunnen we niet heel concreet aangeven waarom dat zo is, behalve dat een deel genetisch bepaald is.

Oorsprong

Feitelijk gaat het lichaam een andere fase in, want de vruchtbare periode is voorbij en hetgeen je nodig hebt om een zwangerschap te kunnen voldragen en je dus voort te planten, is niet meer nodig. Het klinkt heel plastisch, maar dat is wat je lichaam doet. Inmiddels overbodige zaken dus en derhalve verandert het lichaam. Daar hoef je niets voor te doen, dat regelt het lichaam zelf.
Dat dit wat doet met het lichaam is evident, alleen is dat bij iedere vrouw net weer even anders.

Uitgeput

Wat meer dan in het verleden (onderzoek uit 2012) een rol speelt, is het gegeven dat de vrouw uitgeput raakt en een soort chronische vermoeidheid zich aan kan dienen. Dit lijkt met name te maken te hebben met het hedendaagse drukke leven, waarin de vrouw naast het gezin draaiende houden ook een zakelijke carrière najaagt.

Was de vrouw in het verleden meer gericht op het gezin, inmiddels deelt de vrouw haar energie en aangezien men het allebei goed wil doen, vergt menig vrouw meer van zichzelf. Dat kan je in de kracht van je leven wel een tijdje volhouden, maar op enig moment is de koek op en dan moet je wat ondernemen om er niet aan onderdoor te gaan.

Bewustwording

Een belangrijk punt is de bewustwording van het gegeven dat je als vrouw in de overgang zit én dat je moe, erg moe, bent. Bewustwording is het begin in het proces van acceptatie en handelen om een volgende levensfase in te gaan.

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

Hoe pak je het aan?

Fysieke en mentale ontspanning

Het klinkt wellicht vreemd, maar een begin is bewust rust te nemen. Het gegeven dat eventuele kinderen de deur uit zijn, wil niet zeggen dat je nu vol verder kunt gaan. Je bent immers moe en dat komt ergens vandaan. Rust nemen is dus helemaal niet vreemd. Daarmee bestempel je jezelf echt niet als “oude vrouw”, maar gewoon een die aan zichzelf denkt en nog langer mee wil.

Mentale ontspanning is bij iedere vrouw weer anders, maar het werkt voor de meeste vrouwen het beste als ze zich focussen op één ding. Dat multitasken is een gepasseerd station, immers het maakt de vrouw onrustig en is niet goed voor de bloeddruk.

Fysieke rust/ontspanning wil dus ook zeggen, regelmatig rust en dat zal de drukke vrouw met name vast moeten leggen en in moeten delen. Streep gewoon dagelijks tijd door in je agenda. Voor mentale rust/ontspanning geldt met name dat je op het moment dat je ergens aan begint, je actief met het focussen aan de slag gaat.

Sociale ontspanning

Sociale ontspanning, bijvoorbeeld met vrienden iets doen, is aangetoond goed voor met name het mentale gedeelte. Koppel je er ook nog een fysieke activiteit aan en je helpt beide aspecten. Als je in gesprek bent met vrienden, zo is aangetoond, verlagen je stresshormonen zich aanzienlijk.

Andere hulpmiddelen

Natuurlijk helpt het ook al je de natuur ingaat. Het lijkt een proces dat vanzelf gaat, want zodra je bijvoorbeeld een bos inloopt, verandert er al iets en lijkt er bij menigeen iets van de schouders e vallen. Het omringend groen, de zachte geuren en bijbehorende geluiden. Maar wat in de eigen tuin ook helpt is het planten van bijvoorbeeld lavendel. Lavendel kalmeert actief en bewezen. Gewoon in leuke bakken of hanging baskets in de tuin of op het balkon. Binnen mag natuurlijk ook!

Tot slot

De vrouw die met een soort dubbel carrière jaren gejaagd geleefd heeft, kan en moet een stapje terugdoen om lekker de volgende levensfase in te kunnen gaan. Als deze vrouw luistert naar haar lichaam, komt ze en heel eind. Gegeven het feit dat veel mensen in hun hoofd leven, zullen nogal wat vrouwen in de overgang hier actief mee aan de slag moeten gaan. Je komt de periode altijd door, de vraag is alleen op wat voor manier.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftestVeel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die hel…
Alles over de overgang en de menopauzeAlles over de overgang en de menopauzeAlle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voo…

De invloed van dieren op onze geestelijke gezondheidHuisdieren hebben een positieve invloed op de geestelijke gezondheid van mensen. Dit kan worden beaamd door mensen met e…
Anatomie & fysiologie in 10 stappen – lever en galwegenAnatomie & fysiologie in 10 stappen – lever en galwegenDe lever ligt rechts in de bovenbuik, tegen het middenrif aan, en weegt ongeveer 1500 gram. De poortader vervoert het ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agnesti, Pixabay
  • S. Fuela – psycholoog en onderzoeker
  • Afbeelding bron 1: Antonika, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.