Kokosolie, een wonderlijk middel uit de natuur

Kokosolie, een wonderlijk middel uit de natuur Bij het woord kokos denken veel mensen aan tropische sferen en tropische alcoholische drankjes. Ook aan Aziatische gerechten waarin kokos veel wordt verwerkt. Maar wist je dat kokos een product uit de natuur is waar meer mee gedaan kan worden dan voedsel en drankjes lekkerder te maken? Steeds meer mensen ontdekken dat kokos en dan met name de kokosolie die eruit wordt gewonnen om veel redenen goed kan zijn voor het lichaam. Denk dan niet alleen aan voedingsproducten, maar ook voor cosmetica en om lichamelijke klachten te bestrijden.

De kokosnoot

Een kokosnoot wordt ook wel een klapper genoemd. Eigenlijk is het geen noot maar een steenvrucht van de kokospalmboom. In de bolster bevindt zich het vruchtvlees zelf. Na de oogst, als de bolster wordt verwijderd, blijft het vruchtvlees over dat wordt gebruikt in verscheidene producten. Niet alleen in de voedingsindustrie maar ook in cosmetica.

Hoe kokosolie wordt gewonnen uit kokos

Nadat het vruchtvlees uit de kokosnoot is gedroogd (ook wel kopra genoemd), wordt door persing of centrifugeren de kokosolie verkregen.

Expeller geperst

Bij deze persing wordt er druk uitgeoefend op het vruchtvlees. Alleen druk wordt gebruikt, geen chemische stoffen. Er is een hele hoge druk nodig wanneer de noot erg hard is. Door de druk loopt de temperatuur op. Dit kan flink oplopen. De verhitting is puur door de druk, niet door een andere manier van verhitten.

Koude persing

Koude persing lijkt op expeller persing, maar hierbij wordt wel de omgevingstemperatuur beïnvloed. De temperatuur laat men dalen tot maximaal 50 graden.

Centrifugeren

Het vruchtvlees wordt ook wel natgemaakt waarna het wordt gecentrifugeerd. Hierbij wordt de kokosolie van het water gescheiden. Bij deze methode wordt geen gebruiktgemaakt van verhitting.

De werkzame bestanddelen in kokosolie

In kokosolie zitten zogenoemde MCT's (Medium Chain Triglyceriden, ofwel: middellange keten vetzuren). Het overgrote deel van deze MCT's is laurinezuur. Hieruit bestaat kokosolie voor zo'n 50%. Laurine wordt in het lichaam omgezet in het molecuul monolaurine. Moedermelk bevat ook laurinezuur. Andere MCT's in kokosolie zijn caprylzuur en caprinezuur. Deze vetzuren worden gemakkelijk door de darmen opgenomen en voorzien het lichaam heel snel van energie. Net zo snel als suiker. Ook kunnen ze ingezet worden in de strijd tegen een schimmelinfectie, bijvoorbeeld tegen Candida-overgroei.

Laurinezuur

Laurinezuur kan bacteriën in je maag- en darmstelsel vernietigen. Bijzonder aan laurinezuur is, dat het de gezonde bacteriën in de darmen wel behoudt.

Caprylzuur

Caprylzuur gaat ongunstige schimmels en gisten tegen in het lichaam. De schimmel neemt het caprylzuur op. De celstructuur van de schimmel verandert hierdoor waardoor het lichaam de schimmel makkelijker op kan ruimen.

Caprinezuur

Schimmels kunnen ook niet tegen caprinezuur. Het zuur desintegreert de membranen van de schimmel waardoor de schimmel een mindere weerstand heeft en gemakkelijker uit je lichaam opgeruimd kan worden.

Toepassingsmogelijkheden van kokosolie voor een gezonder lichaam

Naast dat veel mensen kokos lekker vinden in drankjes en gerechten, kun je op flink wat manieren kokosolie gebruiken om je gezonder te voelen. Het zit al in verscheidene cosmeticaproducten voor de huid, haren en lippen, maar juist in pure vorm kan kokosolie ook zeer bruikbaar zijn.

Uitwendig

  • Smeer het op je huid. Je huid wordt er lekker zacht van. Het blijft wel vet op je huid doordat het niet geheel intrekt.
  • Smeer het op schimmel-/eczeemplekjes. Zoals hierboven omschreven zitten er bestanddelen in de olie waar schimmels niet goed tegen kunnen.
  • Gebruik het als make-upremover. Ook waterproof make-up is er snel af. Je houdt er een zachte huid aan over.
  • Smeer het in je haar. Je kunt het na een aantal minuten uitspoelen en het haar erna met shampoo behandelen. Ook kun je het met een badmuts op een nacht in laten trekken. Resultaat: zachter haar en meer volume.
  • Smeer het op je huid om littekens/zwangerschapsstriemen te doen verminderen.
  • Smeer de olie op je huid als zonnebrandolie. Let op: het is maar factor 8.
  • Gebruik het als massageolie.
  • Gebruik het als natuurlijk glijmiddel.
  • Gebruik het als deodorant. Er zitten geen bestanddelen in die je poriën verstoppen zoals veel deodorants dat wel hebben.
  • Smeer het op je puistjes/acné. Er zijn mensen bij wie dit helpt.
  • Het koelen en verzachten van brandwonden.

Inwendig

  • Poets je tanden met kokosolie. Het haalt de bacteriën uit je mond weg en de tandplak van je tanden. Wat je overhoudt zijn gladde, schonen tanden. Tandvleesproblemen kunnen erdoor verdwijnen. Een mogelijk slechte adem zal verdwijnen. Een bijkomend voordeel: wittere tanden.
  • Kokosolie kan zorgen voor een hogere vetverbranding. Smeer de kokosolie op je brood, bak je vlees erin of doe het bijvoorbeeld door je kopje thee.
  • Oil pulling waarbij je een eetlepel kokosolie 20 minuten in je mond houdt en ermee spoelt, gorgelt, zonder het door te slikken. Dit haalt bacteriën en antistoffen uit je lichaam.

Kokosolie innemen kan het volgende tegengaan:
  • Opspelend maagzuur
  • Keelpijn
  • Chronische vermoeidheid
  • Huidirritaties
  • Jeuk
  • Schimmels
  • Koortslip (herpes virus)

Geurende en ontgeurde kokosolie

Wil je er zeker van zijn dat je goede kokosolie koopt, koop dan een biologische, geurende kokosolie. Deze wordt ook wel beschreven als Extra Vierge. Deze olie is onbewerkt. Het heeft de milde kokossmaak en geur behouden. Ook zijn alle gewenste zuren in de olie gebleven en niet verloren gegaan. Wanneer de olie chemisch ontgeurd is zitten er mogelijk nog reststoffen in de olie.

Waar kun je kokosolie kopen?

Wil je een goede kokosolie hebben dan betaal je rond de €8,- tot € 13,-. Deze zijn te vinden bij:
  • De Tuinen
  • De reformwinkel
  • De plaatselijke Aziatische toko
  • Op het internet

Ook supermarkten, Xenos en Action hebben kokosolie. Deze zijn goedkoper. Ga goed na of het voldoet aan de kwaliteitskenmerken zoals hierboven beschreven. Beter iets meer betalen voor een goede kokosolie, dan geld neerleggen voor een kokosolie die weinig goeds voor je lichaam kan betekenen.
© 2016 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesKokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesVrijwel iedere moeder heeft er wel eens mee te maken gehad, luieruitslag bij je baby. Vaak wordt dit opgelost met dure e…
Candida infectieHeb je al een tijd lichamelijke klachten die moeilijk te verklaren zijn? Verminderde energie, jeuk aan de huid, uitslag,…
Kokosolie voor huid en haren. Puur natuur!Kokosolie voor huid en haren. Puur natuur!Kokosolie is gezond en lekker om met een product mee te koken of om zo op de boterham te smeren. Maar wist je dat kokoso…
Afvallen met kokosolieKun je afvallen met kokosolie? Kokosolie blijkt een echte superfood te zijn die je zeker kan helpen met het afvallen. Ho…

Chloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenChloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenOm gezond te blijven heeft ons lichaam verschillende voedingstoffen nodig. Vitamines en mineralen ondersteunen de werkin…
Mediastinoscopie: Onderzoek ruimte in borstkas tussen longenMediastinoscopie: Onderzoek ruimte in borstkas tussen longenEen mediastinoscopie is een onderzoek waarbij de arts een speciaal instrument, een mediastinoscoop, plaatst in de ruimte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosnoot
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie
  • http://www.healingfoods.nl/voeding/303-waar-je-op-moet-letten-als-je-kokosolie-koopt
  • http://www.optimalegezondheid.com/kokosolie-houdt-de-verschijnselen-van-candida-tegen/
  • http://www.optimalegezondheid.com/candida-en-caprylzuur/
  • http://lawsoflife.nl/50-toepassingen-van-kokosolie/
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.