Operatie pyloroplastiek: Verbreden pylorus bij maagzweren

Operatie pyloroplastiek: Verbreden pylorus bij maagzweren De pylorus (maagklepje of poortwachter), een dik en musculair gebied, is de verbinding van de maag met het duodenum (twaalfvingerige darm). De pylorus bevindt zich immers tussen het antrum (onderste deel van de maag) en de bulbus (eerste deel van het duodenum). Als de pylorus te dik is, kan voedsel niet passeren. Pyloroplastiek is daarom een operatie waarbij een chirurg de pylorus verbreedt, zodat de maaginhoud in staat is zich te legen in het duodenum en bijgevolg sneller leeg is. Pyloroplastiek gebeurt als aanvulling op andere ingreep (meestal vagotomie). De operatie, die helpt bij de behandeling van o.a. maagzweren, is zowel mogelijk via open chirurgie als via laparoscopie. De prognose na de operatie is zeer goed.

Indicatie pyloroplastiek: Maagzweren

Een chirurg voert een pyloroplastiek uit voor de behandeling van maagzweren en andere maagproblemen die een verstopping van de opening van de maag veroorzaken bij de patiënt.

Tegenindicatie pyloroplastiek

Pyloroplastiek is niet altijd mogelijk bij de aanwezigheid van chronische darmzweren met uitgebreide fibrose, littekenvorming en verharding. Pyloroplastiek gebeurt veelal eveneens in combinatie met een vagotomie. Dit is een operatie waarbij de chirurg de tiende hersenzenuw (Nervus Vagus) geheel of gedeeltelijk doorsnijdt, meestal ter hoogte van het middenrif. Door de operatie produceert de maag minder zuur.

Voor de operatie

Voorbereidingen

De patiënt meldt de arts een (eventuele) zwangerschap, en ook geeft hij de arts informatie over allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof) en (onderliggende) aandoeningen. Stoppen met roken is verder aangewezen, dit bespoedigt namelijk het herstelproces. Voorts meldt de patiënt ruim op voorhand welke vitaminen, kruiden en andere supplementen hij neemt. Ook het medicatiegebruik meldt de patiënt aan de chirurg, want mogelijk moet hij in overleg de dosis aanpassen of tijdelijk stoppen met de medicijnen.

Praktisch

De patiënt komt nuchter naar het ziekenhuis.

Beschrijving operatie door chirurg: Pylorus verbreden

De patiënt ligt op de rug bij de operatie, en krijgt net voordien algemene anesthesie toegediend. Hij is met andere woorden pijnvrij en slaapt gedurende de operatie. Deze operatie is mogelijk via open chirurgie alsook via laparoscopie.

Open chirurgie

De chirurg maakt vooreerst een grote chirurgische snede (medische term: incisie) in de buik om het gebied te openen. Daarna snijdt de chirurg enkele verdikte spieren door zodat ze verbreden. Vervolgens sluit de chirurg de snede waardoor de pylorus openblijft. Hierdoor is de maag in staat zich te legen.

Laparoscopie

Tijdens de operatie maakt hij drie à vijf kleine sneetjes in de buik van de patiënt. Hij vult daarna de buikholte met gas zodat de chirurg in staat is de omgeving te beoordelen en de operatie uit te voeren met meer werkruimte. Een laparoscoop is een dunne, verlichte buis met op het einde een kleine camera die de chirurg via een klein sneetje in de buik van de patiënt plaatst. In de operatiekamer bekijkt de chirurg videopnames die de laparoscoop maakt. Hij behandelt de pylorus op dezelfde manier als bij open chirurgie.

Na de operatie

Ziekenhuisverblijf

Na de operatie verblijft de patiënt nog in een verkoeverkamer. Hij blijft daar tot zijn vitale functies stabiel zijn, hij alert is en zijn ademhaling goed is. Daarna gaat hij naar een gewone kamer. Het gemiddelde verblijf in het ziekenhuis bedraagt twee tot acht dagen, afhankelijk van de conditie van de patiënt en het gekozen ziekenhuis.

Bijwerkingen net na de operatie

De patiënt heeft pijn op de plaats van de incisie en pijn bij het diep inademen, maar mag hiervoor pijnstillers nemen. Hij krijgt van het ziekenhuispersoneel tips over hoe hij moet ademhalen en hoesten. 24 tot 48u na de operatie krijgt de patiënt nog intraveneus vocht toegediend, maar daarna mag hij langzaam zelf lichte maaltijden beginnen te eten.

Risico’s en complicaties bij de patiënt

Algemene anesthesie

Risico's voor anesthesie en chirurgie zijn onder andere: bloedingen, ademhalingsproblemen en een infectie. Ook reageert een patiënt mogelijk allergisch op medicatie.

Pyloroplastiek

Risico’s van deze operatie omvatten een chirurgische wondinfectie, een darmbeschadiging, een herhaling van maagzweren, een liesbreuk (uitstulping of zwelling in lies of balzak), een doorboring in de bekleding van de omgevende organen (mucosale perforatie), langdurige diarree, lekkage van de maaginhoud en ondervoeding.

Prognose operatie bij patiënten

De meeste patiënten herstellen snel en volledig binnen de vier tot zes weken na de operatie. Het grootste deel van de patiënten begint binnen een paar weken langzaam te wennen aan een regelmatige voeding.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maagring: operatie en mogelijke gevolgenDe maagring: operatie en mogelijke gevolgenOvergewicht is nog steeds een groot probleem in de Westerse wereld. De meeste mensen weten dan ook niet hoe ze het best…
Pylorusstenose: Vernauwing van de maaguitgang bij baby'sPylorusstenose: Vernauwing van de maaguitgang bij baby'sDe pylorus is de medische term voor de maaguitgang, ook gekend als de poortwachter. Dit is de verbinding van de maag met…
Gastrectomie: Chirurgische verwijdering van de maagGastrectomie: Chirurgische verwijdering van de maagEen gastrectomie is een operatie waarbij de chirurg een (deel van de) maag verwijdert. Patiënten krijgen om diverse rede…
Hoe en wat maagzweerWat meestal een maagezweer genoemd wordt kan een zweer in de maagwand zijn of in de wand van de twaalfvingerige darm. Zo…

Thoracentese: Overtollig vocht in de pleuraholte verwijderenThoracentese: Overtollig vocht in de pleuraholte verwijderenEen thoracentese een onderzoek waarbij de arts de wand van een met vloeistof gevulde pleuraholte aanprikt en het vocht v…
Chloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenChloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenOm gezond te blijven heeft ons lichaam verschillende voedingstoffen nodig. Vitamines en mineralen ondersteunen de werkin…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/1893177-overview#showall
  • http://www.surgeryencyclopedia.com/Pa-St/Pyloroplasty.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pyloroplasty
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002922.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.