Operatie pyloroplastiek: Verbreden pylorus bij maagzweren

Operatie pyloroplastiek: Verbreden pylorus bij maagzweren De pylorus (maagklepje of poortwachter) is een dik en musculair gebied dat de maag verbindt met het duodenum (twaalfvingerige darm). De pylorus bevindt zich tussen het antrum (onderste deel van de maag) en de bulbus (eerste deel van het duodenum). Wanneer de pylorus te dik is, kan voedsel niet passeren. Pyloroplastiek is een operatie waarbij een chirurg de pylorus verbreedt, zodat de maaginhoud kan worden doorgelaten naar het duodenum en de maag sneller leeg raakt. Deze ingreep wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een vagotomie. De operatie, die helpt bij de behandeling van onder andere maagzweren, kan zowel via open chirurgie als laparoscopie worden uitgevoerd. De prognose na de operatie is doorgaans zeer goed.

Indicatie pyloroplastiek: Maagzweren

Een chirurg voert een pyloroplastiek uit ter behandeling van maagzweren en andere maagproblemen die een verstopping van de opening van de maag veroorzaken bij de patiënt.

Tegenindicatie pyloroplastiek

Pyloroplastiek is niet altijd mogelijk bij de aanwezigheid van chronische darmzweren met uitgebreide fibrose, littekenvorming en verharding. De ingreep wordt vaak gecombineerd met een vagotomie, waarbij de chirurg de tiende hersenzenuw (Nervus Vagus) geheel of gedeeltelijk doorsnijdt, meestal ter hoogte van het middenrif. Deze operatie vermindert de zuurproductie in de maag.

Voor de operatie

Voorbereidingen

De patiënt moet de arts informeren over een eventuele zwangerschap en over allergieën (allergische reacties door contact met uitlokkende stoffen) en (onderliggende) aandoeningen. Het is belangrijk om te stoppen met roken voorafgaand aan de operatie, aangezien dit het herstelproces bespoedigt. Daarnaast moet de patiënt ruim van tevoren melden welke vitamines, kruiden en andere supplementen hij gebruikt. Ook het medicatiegebruik moet worden doorgegeven aan de chirurg, aangezien mogelijk de dosis moet worden aangepast of tijdelijk moet worden gestopt.

Praktisch

De patiënt moet nuchter naar het ziekenhuis komen.

Beschrijving operatie door chirurg: Pylorus verbreden

De patiënt ligt op de rug tijdens de operatie en krijgt vooraf algemene anesthesie toegediend. Dit betekent dat de patiënt pijnvrij is en slaapt gedurende de ingreep. De operatie kan zowel via open chirurgie als via laparoscopie worden uitgevoerd.

Open chirurgie

De chirurg maakt eerst een grote chirurgische snede (medische term: incisie) in de buik om het gebied te openen. Daarna snijdt de chirurg enkele verdikte spieren door zodat ze verbreden. Vervolgens sluit de chirurg de snede, zodat de pylorus openblijft. Hierdoor kan de maaginhoud zich legen.

Laparoscopie

Tijdens de laparoscopie maakt de chirurg drie tot vijf kleine sneetjes in de buik van de patiënt. De buikholte wordt vervolgens met gas gevuld, zodat de chirurg de omgeving beter kan beoordelen en meer werkruimte heeft. Een laparoscoop, een dunne verlichte buis met een kleine camera aan de punt, wordt via een klein sneetje in de buik ingebracht. De chirurg bekijkt de beelden van de laparoscoop op een monitor in de operatiekamer en behandelt de pylorus op dezelfde manier als bij open chirurgie.

Na de operatie

Ziekenhuisverblijf

Na de operatie verblijft de patiënt in een verkoeverkamer totdat zijn vitale functies stabiel zijn, hij alert is en zijn ademhaling goed is. Daarna wordt de patiënt overgebracht naar een gewone kamer. Het gemiddelde ziekenhuisverblijf bedraagt twee tot acht dagen, afhankelijk van de conditie van de patiënt en het ziekenhuis.

Bijwerkingen net na de operatie

De patiënt kan pijn ervaren op de plaats van de incisie en bij diep ademhalen. Hiervoor mogen pijnstillers worden ingenomen. Het ziekenhuispersoneel geeft instructies over ademhaling en hoesten. Binnen 24 tot 48 uur na de operatie ontvangt de patiënt intraveneus vocht, waarna hij langzaam zelf lichte maaltijden kan beginnen eten.

Risico’s en complicaties bij de patiënt

Algemene anesthesie

Risico's van anesthesie en chirurgie zijn onder andere: bloedingen, ademhalingsproblemen en infecties. Er is ook een mogelijkheid van allergische reacties op medicatie.

Pyloroplastiek

Risico’s van deze operatie omvatten een chirurgische wondinfectie, darmbeschadiging, herhaling van maagzweren, een liesbreuk (uitstulping of zwelling in lies of balzak), een mucosale perforatie (doorboring in de bekleding van de omgevende organen), langdurige diarree, lekkage van de maaginhoud en ondervoeding.

Prognose operatie bij patiënten

De meeste patiënten herstellen snel en volledig binnen vier tot zes weken na de operatie. De meeste patiënten beginnen binnen enkele weken langzaam te wennen aan een normale voeding.

Preventie van complicaties

Om complicaties na de operatie te voorkomen, is het belangrijk om de postoperatieve instructies strikt op te volgen. Dit omvat het opvolgen van dieetadviezen, het nemen van voorgeschreven medicatie, en het vermijden van zware lichamelijke inspanning tijdens de herstelperiode.

Vervolgzorg en revalidatie

Na de operatie kan vervolgzorg en revalidatie noodzakelijk zijn om een optimaal herstel te garanderen. Dit kan fysiotherapie omvatten, vooral als er mobiliteitsproblemen zijn, en continue monitoring door een specialist om mogelijke langetermijncomplicaties tijdig te identificeren en te behandelen.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maagring: operatie en mogelijke gevolgenDe maagring: operatie en mogelijke gevolgenOvergewicht is nog steeds een groot probleem in de Westerse wereld. De meeste mensen weten dan ook niet hoe ze het best…
Pylorusstenose: Vernauwing van de maaguitgang bij baby'sPylorusstenose: Vernauwing van de maaguitgang bij baby'sDe pylorus is de medische term voor de maaguitgang, ook gekend als de poortwachter. Dit is de verbinding van de maag met…
Gastrectomie: Chirurgische verwijdering van de maagGastrectomie: Chirurgische verwijdering van de maagEen gastrectomie is een operatie waarbij de chirurg een (deel van de) maag verwijdert. Patiënten krijgen om diverse rede…
Hoe en wat maagzweerWat meestal een maagezweer genoemd wordt kan een zweer in de maagwand zijn of in de wand van de twaalfvingerige darm. Zo…

Thoracentese: Overtollig vocht in de pleuraholte verwijderenThoracentese: Overtollig vocht in de pleuraholte verwijderenEen thoracentese is een onderzoek waarbij de arts de wand van een met vloeistof gevulde pleuraholte aanprikt en het voch…
Chloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenChloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenOm gezond te blijven heeft ons lichaam verschillende voedingstoffen nodig. Vitamines en mineralen ondersteunen de werkin…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/1893177-overview#showall
  • http://www.surgeryencyclopedia.com/Pa-St/Pyloroplasty.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pyloroplasty
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002922.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.