Kinvergroting: Operatie (met implantaat) in afwijkende kin

Kinvergroting: Operatie (met implantaat) in afwijkende kin Een kinvergroting is een operatie waarbij de chirurg de grootte en vorm van de kin verandert. Hierdoor verbetert het uiterlijk van de kin en de kaaklijn. Dit gebeurt ofwel met een implantaat, ofwel door het verplaatsen of omvormen van botten. Een implantaat blijft in principe levenslang zitten, tenzij er complicaties optreden. Deze operatie is relatief snel uit te voeren en hebben blijvende resultaten. Deze operatie verbetert het uiterlijk van de patiënt, maar realistische verwachtingen zijn nodig aangezien een “perfect uiterlijk” bij deze operatie niet mogelijk is.

Synoniemen kinvergroting

Een kinvergroting is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • Genioplastie
 • Genioplastiek
 • Genioplasty
 • Mentoplastie
 • Mentoplastiek
 • Mentoplasty

Indicatie cosmetische ingreep

Sommige patiënten hebben door een letsel, aangeboren aandoening of syndroom een afwijkend uiterlijk waarbij het gezicht niet in evenwicht is. De kin is langer of groter ten opzichte van de neus bijvoorbeeld. De plastisch chirurg voert de kinvergrotingsoperatie uit bij patiënten met een verzonken of zwakke kin (microgenie), een puntige of vierkante kin, een prominente neus en een vlezige nek maar die een normale beet hebben.

Tegenindicatie cosmetische ingreep

De operatie gaat niet door bij patiënten die in een slechte gezondheid verkeren. Ook patiënten die aan hypertensie (medische term: verhoogde bloeddruk) lijden of hartproblemen hebben, krijgen de operatie niet. Patiënten die anticoagulantia (bloedverdunners) nemen, komen ook niet in aanmerking voor de operatie. Tot slot is de operatie niet aangewezen voor patiënten met een afwijkende kin die onredelijke verwachtingen hebben over de uitkomst van de operatie.

Voor de operatie

Voorbereidingen

De chirurg vertelt aan de patiënt welke realistische verwachtingen hij mag verwachten van de operatie. De chirurg en patiënt bespreken de doelen, medische toestand, alternatieve behandelingen en aanvullende behandelingen. Soms gebruikt de chirurg een speciaal computersimulatieprogramma om schetsen te maken van wat een kinvergroting mogelijk voor de patiënt betekent. De patiënt op zijn beurt mag via onder andere tijdschriften aantonen wat zijn gewenst uiterlijk is. De patiënt stopt voorts zes weken voor de operatie met roken zodat de resultaten achteraf beter zijn. Tot slot bespreekt de patiënt het medicatiegebruik met de chirurg. Hij moet namelijk mogelijk aanpassingen doorvoeren voor de operatie.

Praktisch

Voor de operatie krijgt de patiënt een radiografisch onderzoek van het gezicht en de kin. De plastisch chirurg gebruikt deze röntgenfoto als voorbereiding op de operatie. Zo weet hij aan welke kingebieden hij moet werken. Het is daarnaast belangrijk dat de patiënt nuchter naar het ziekenhuis komt wanneer hij algemene anesthesie krijgt. Dit bespreekt hij eveneens met de chirurg. De tijdsduur van een kinvergroting hangt af van het type operatie en varieert tussen dertig minuten tot drie uur.

Tijdens de operatie: Chirurg plaatst implantaat of verplaatst botten in afwijkende kin

Implantaat rond de kin

Vlak voor de operatie gaat de patiënt met de rug op een operatietafel liggen. De patiënt krijgt ofwel een algehele anesthesie of een lokale verdoving met een kalmerend geneesmiddel waarbij hij geen pijn ervaart en wat suf is. De chirurg maakt eerst een incisie (snede) in de mond of aan de buitenkant onder de kin. Hij maakt een ruimte voor het kinbot en onder de spieren. Daarna plaatst hij hier voorzichtig het implantaat in door middel van een gesteriliseerde klem. Dit implantaat bestaat uit eigen bot en vetweefsel, of uit een siliconen implantaat. Het siliconen implantaat is beschikbaar in standaardafmetingen maar is ook eventueel op maat verkrijgbaar. De chirurg bevestigt dit implantaat aan het bot met hechtingen of schroeven. Vervolgens sluit hij de chirurgische incisie met hechtingen en brengt hij een verband aan. Als de incisie is in de mond gemaakt is, is het litteken nauwelijks te zien.

Botten verplaatsen

Deze operatie kent een tijdsduur tussen de één en drie uur. Veelal gebeurt de operatie in combinatie met een neuscorrectie, gebitscorrectie of een gezichtsliposuctie. Bij een gezichtsliposuctie verwijdert de chirurg vet onder de kin en de hals. De patiënt krijgt voor de kinvergrotingsoperatie een algemene anesthesie waardoor hij slaapt en volledig pijnvrij is. Eerst maakt de chirurg een incisie in de mond langs het onderste tandvlees. Dit geeft de chirurg toegang tot het kinbot. De chirurg maakt gebruik van een botzaag of beitel om een tweede incisie door het kaakbot te maken. Hij verplaatst het kaakbot en maakt het vast met draden of schroeft het vast. Vervolgens sluit hij de incisie met hechtingen. Bij deze operatie heeft de patiënt geen littekens omdat de operatie is uitgevoerd in de mond.

Na de operatie: Patiënt krijgt pijnstilling

De patiënt heeft mogelijk wat ongemak en pijn waarvoor hij pijnstillers krijgt. De meeste patiënten hervatten lichte activiteiten op de dag van de operatie, en binnen de zeven tot tien dagen mag hij alle activiteiten weer uitvoeren. Hij eet gedurende enkele dagen vloeibare of zachte voeding. De patiënt mag binnen een week na de operatie het verband verwijderen. Hij draagt ’s nachts nog wel een brace gedurende vier tot zes weken.

Bijwerkingen van een kinvergroting

De patiënt heeft gedurende één week ongeveer een strak gevoel rond de kin. De kin is verder gevoelloos wat tot maximaal drie maanden aanhoudt. De meeste zwelling verdwijnt binnen de zes weken, afhankelijk van het type operatie dat is uitgevoerd.

Prognose kincorrectie

Bij een incisie die gemaakt werd onder de kin, is het litteken vaak niet merkbaar. De meeste implantaten blijven levenslang zitten. Af en toe absorberen de lichaamseigen implantaten, waarvoor een nieuwe operatie vereist is. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar nadat de zwelling is verdwenen. Dit is veelal na drie tot vier maanden.

Risico’s bij patiënten

Aan een kinvergroting zijn enkele risico’s verbonden. Zo zijn blauwe plekken, bloedproppen, gevoelloosheid of andere veranderingen in gevoel aan de huid, niet weggaande pijn, schade aan de tanden, migratie (verplaatsing) van het implantaat en zwelling mogelijk. Daarnaast treedt soms een infectie op waardoor de chirurg het implantaat weer moet verwijderen. Af en toe is schade aan de gezichtszenuwen en spieren mogelijk.

Hoewel de meeste patiënten tevreden zijn over het resultaat, ontstaan soms slechte cosmetische resultaten waardoor een nieuwe operatie nodig is. Dit gebeurt bij littekens, oneffenheden in het gezicht, onregelmatige vorm van de huid, niet goed genezende wonden en vocht dat zich onder de huid verzamelt. Roken vertraagt eveneens het herstelproces. Ook is het belangrijk dat de patiënt voldoende vocht inneemt en dehydratatie (uitdroging) vermijdt voor het versnellen van de genezing.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Hoe verloopt een borstreconstructie?Hoe verloopt een borstreconstructie?Als je een borst kwijtraakt, door bijvoorbeeld een ziekte als borstkanker, dan wil je als vrouw toch niets liever dat jo…
Enucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie is de chirurgische ingreep waarbij de oogarts de hele oogbol en de inhoud ervan verwijdert, met behoud van de…
Operatie bij hoge bloeddruk mogelijk succesvolOperatie bij hoge bloeddruk mogelijk succesvolEen op de tien Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Bekend zijn behandelmethodes zoals leefstijlveranderingen of me…

Niet kunnen slapen: tips voor een gezonde nachtrustNiet kunnen slapen: tips voor een gezonde nachtrustWel moe, maar niet kunnen slapen? Niet in slaap kunnen komen of niet kunnen slapen is een vervelende klacht waar veel me…
Aambeien chirurgisch verwijderen bij pijn of jeukAambeien chirurgisch verwijderen bij pijn of jeukAambeien zijn gezwollen en ontstoken aders in of buiten de anus en het einde van de dikke darm. Aambeien zijn mogelijk e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Chin Augmentation, http://www.docshop.com/education/cosmetic/face/chin-augmentation, geraadpleegd op 8 mei 2016
 • Chin augmentation, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002986.htm, geraadpleegd op 8 mei 2016
 • Chin Implant Overview, https://www.realself.com/guide/chin-implant-overview, geraadpleegd op 8 mei 2016
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 8 mei 2016
 • Facial implants, http://www.smartbeautyguide.com/procedures/head-face/facial-implants, geraadpleegd op 8 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.