Rubberen tandenstokers: geen last meer van knakken of breken
Rubberen tandenstokers zijn een goed alternatief voor houten tandenstokers. Ze knakken of breken niet tijdens gebruik, zijn eenvoudig te hanteren en veroorzaken minder snel bloedend tandvlees. Tandartsen en mondhygiënisten raden vaak aan goed te stokeren wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees. Door het tandvlees te masseren met de tandenstoker maak je het stevig en gezond. Daarbij hoort dat het in het begin bloedt, dit is iets waar je even doorheen moet maar later profijt van hebt. Rubberen tandstokers zijn er ook in wat dunnere uitvoering voor wie wat minder ruimte tussen de tanden en kiezen heeft.
Rubberen tandenstokers
Het gebruik van tandenstokers
Menigeen krijgt van de tandarts of mondhygiëniste de opdracht mee om voor het tandenpoetsen vaker gebruik te maken van
tandenstokers. De tandenstokers zijn niet alleen goed om incidenteel etensresten die dwars zitten te verwijderen, je verwijdert er ook tandplak mee en door het tandvlees te masseren raakt het beter doorbloedt, wat weer zorgt voor steviger en gezonder tandvlees dat minder snel gaat bloeden. Vooral wanneer de tandarts of mondhygiëniste bij een controle of reiniging van het gebit merkt dat het tandvlees ontstoken is en daardoor snel gaat bloeden zal worden aangeraden om vaker te 'stokeren' om het tandvlees in een gezondere conditie te krijgen. Wie gedisciplineerd elke dag een keer alle ruimtes tussen de tanden stevig stokert, zal merken dat de neiging tot bloeden snel zal afnemen.
Goed stokeren begint bij een goede tandenstoker. Niet elk houtje dat tussen de tanden past voldoet aan deze eis. Belangrijk is dat de tandenstoker een driehoekige vorm heeft (een satéprikker voldoet dus niet!), van zacht materiaal gemaakt is en niet splintert. Het is vervolgens belangrijk om deze met de platte kant naar het tandvlees gericht te hanteren. Een veel voorkomend probleem tijdens het stokeren is dat de tandstoker knakt of versplintert. In het ergste geval breekt het puntje van de tandenstoker af en blijft het tussen twee kiezen steken. Als dit puntje in het tandvlees dringt en je krijgt het er niet snel uit dan kan dit tot paniek leiden. Soms moet er een tandarts aan te pas komen om het stukje hout te verwijderen als je het er zelf niet uit krijgt.
Rubberen tandenstokers: even effectief maar geen last meer van knakken of breken
Als je veel te maken hebt met afbrekende tandenstokers dan is wellicht het gebruik van een
rubberen tandenstoker een uitkomst. De zachte en flexibele filamenten van de rubberen tandenstoker hebben precies de juiste stevigheid om goed tussen de tanden en kiezen geduwd te worden maar hebben als groot voordeel dat ze niet knakken of afbreken. Ook bestaat niet het gevaar dat je een bloeding veroorzaakt doordat je het puntje ervan in het tandvlees prikt. Het puntje is namelijk niet scherp en bij contact met tanden of tandvlees buigt het mee. Wie erg gevoelig tandvlees heeft kan bovendien merken dat het minder pijnlijk is om rubberen tandenstokers te gebruiken omdat het materiaal zachter is en minder hard maar toch effectief tegen het tandvlees schuurt. Als je een draadje of spalkje achter de tanden hebt dan kunnen de filamenten hier ook eenvoudig gebruikt worden om etensresten en tandplak te verwijderen.
Gum en TePe
Rubberen tandenstokers zijn in Nederland verkrijgbaar van de merken Gum en TePe. De
Soft Picks van Gum worden verkocht in verpakkingen van 30, 40 en 80 en zijn bedoeld voor éénmalig gebruik. Er is ook een variant met toegevoegde fluoride. Het Zweedse merk TePe heeft de
Easypick, verkrijgbaar in verpakkingen van 36. Deze stokers met taps toelopende punt hebben een handig handvatje voor een optimale grip. Het voordeel van de TePe Easypicks is dat ze er ook zijn in S en XS, voor mensen met een (zeer) nauwe ruimte tussen de tanden of kiezen.
De rubberen tandenstokers van Gum en TePe zijn verkrijgbaar bij apotheek en (online) drogist. In tandartspraktijken zijn de producten ook vaak te koop. Ze zijn wel wat duurder dan houten tandenstokers.
Hoe gebruik je een rubberen tandenstoker?
Wil je je tandvlees gezond houden en plakvorming voorkomen door middel van het gebruik van rubberen tandenstokers, dan is het natuurlijk van belang om deze op de juiste wijze te hanteren. De manier van gebruik verschilt niet van die van houten stokers, behalve dat de rubberen variant niet eerst nat gemaakt hoeft te worden om het risico op breken te verminderen. Wil je goed stokeren, volg dat deze stappen:
- Houd de tandenstoker vast tussen duim en wijsvinger en houd de andere vingers vrij om waar nodig op de lippen te steunen.
- Maak er een gewoonte van om altijd op dezelfde plek in de mond te beginnen en dezelfde 'route' af te leggen om zo nooit een plekje te vergeten.
- Hanteer de stoker met de platte kant naar het tandvlees gericht en zet deze tegen de basis van het tandvlees (dus bij de bovenkaak de platte kant naar boven en bij de onderkaak de platte kant naar onderen).
- Duw de stoker zo ver mogelijk tussen de tanden.
- Trek de stoker terug en herhaal deze beweging per plekje drie tot vijf keer,
Lees verder