Weleda Mondverzorging: natuurlijke tandpasta zonder fluor

Weleda Mondverzorging bestaat uit verschillende tandpasta’s, een mondwater en een tandvleesbalsem. Alle tandpasta’s zijn vrij van fluoride en ze bevatten ook geen sls en natriumlaurylsulfaat. Ze bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten, zoals plantenextracten en natuurlijke mineralen. Je kunt kiezen uit een tandpasta tegen tandsteen, een tandpasta voor gevoelige tanden, een tandpasta voor gezond én ontstoken tandvlees, een kindertandpasta en een tandpasta zonder menthol.
Bron: PDPics, PixabayBron: PDPics, Pixabay

Welke tandpasta kies je?

Een goede tandpasta voorkomt cariës, oftewel gaatjes, door de tanden de tanden grondig te reinigen zonder het tandglazuur aan te tasten. Daarnaast bevordert een goede tandpasta de aanmaak van speeksel, dat een zelfreinigende werking heeft op de tanden. Hiervoor is Saline Tandpasta een prima keuze. Wil je naast het reinigen van je tanden ook je tandvlees verzorgen of heb je last van ontstoken tandvlees, dan kun je voor Ratanhia Tandpasta kiezen. Deze heeft een genezende en versterkende werking op het tandvlees. Een tandpasta voor gevoelige tanden is Planten Tandpasta. Zoek je een tandpasta zonder menthol, dan is Calendula Tandpasta een goede keus. Een speciale tandpasta voor kinderen is Kindertandpasta. Deze reinigt het melkgebit zacht en grondig en is favoriet bij kinderen vanwege zijn natuurlijke zoete smaak.

Tandpasta voor gevoelige tanden

Het poetsen van gevoelige tanden is pijnlijk. Planten Tandpasta bevat extract van kamille, die de pijn in de tanden verzacht en het tandvlees tot rust brengt. De tandpasta reinigt gevoelige tanden zacht maar effectief door toevoeging van kiezelzuur. Dit natuurlijke mineraal schuurt de tanden voorzichtig schoon en zorgt voor een fris gevoel in de mond. Extracten van mirre en Ratanhia werken reinigend en versterken het tandvlees. Wat je proeft, is het frisse van kruizemunt en pepermunt. Deze etherische oliën hebben een verkoelende en verfrissende werking en geven de tandpasta een zachtfrisse smaak.

Tandpasta voor ontstoken tandvlees

Ratanhia Tandpasta reinigt de tanden en zorgt daarnaast voor gezond tandvlees. De fluoridevrije tandpasta bevat een grote hoeveelheid van het krachtige, rode sap uit de wortels van de Rathania-struik. Dit maakt het tandvlees stevig en trekt het samen rond de tandwortel, zodat de tanden goed in gezond tandvlees kunnen wortelen. Ook krijgt tandplak zo geen kans zich te nestelen tussen het tandvlees en de tand, waardoor tandvleesontsteking en parodontose worden voorkomen. Als het tandvlees al ontstoken is, stelpt Ratanhia Tandpasta het bloeden en helpt het bij de genezing. Ideaal als je snel last hebt van ontstoken tandvlees.

Zeezout reinigt de tanden grondig, zonder het tandglazuur te beschadigen. / Bron: LoggaWiggler, PixabayZeezout reinigt de tanden grondig, zonder het tandglazuur te beschadigen. / Bron: LoggaWiggler, Pixabay
In plaats van in een appel op je tong of wang gebeten? Calendula helpt kleine wondjes in de mond snel herstellen. / Bron: Sipa, PixabayIn plaats van in een appel op je tong of wang gebeten? Calendula helpt kleine wondjes in de mond snel herstellen. / Bron: Sipa, Pixabay
De oorspronkelijke bewoners van Latijns-Amerika hielden hun tandvlees sterk door te kauwen op de rode wortels van de Ratanhia-struik. / Bron: MonicaVolpin, PixabayDe oorspronkelijke bewoners van Latijns-Amerika hielden hun tandvlees sterk door te kauwen op de rode wortels van de Ratanhia-struik. / Bron: MonicaVolpin, Pixabay

Tandpasta tegen tandsteen

Een natuurlijke tandpasta tegen tandsteen is Saline Tandpasta. Zoals de naam al aangeeft, is dit een tandpasta met zout. De zoutkristallen maken de structuur van de tandpasta korrelig en schuren je tanden tijdens het poetsen grondig schoon. Dat doen ze zonder dat het glazuur aan te tasten. Zo blijft tandsteen weg. De tandpasta stimuleert bovendien de zelfreinigende werking van het speeksel, neutraliseert het zuurgehalte in de mond en versterkt het tandvlees. De zoute smaak is in het begin wennen, maar de combinatie met etherische oliën van menthol en eucalyptus geven een heerlijke frisse nasmaak. Extracten van gevlekte aronskelk en wilde paardenkastanje gaan cariës tegen.

Kindertandpasta

Kindertandpasta is een speciale tandpasta voor kinderen. De tandpasta bevat kiezel als poetsmiddel. Dit reinigt de melktanden zorgvuldig zonder het tandglazuur te beschadigen. Kindertandpasta bevat geen fluor en ook geen andere onnatuurlijke ingrediënten die je kind kan doorslikken. Dit maakt de tandpasta ook geschikt als babytandpasta en peutertandpasta. De zoete smaak wordt door de meeste kinderen lekker gevonden. Door toevoeging van Calendula helpt de tandpasta kleine wondjes in de mond te herstellen. Dat is fijn, want kleine kinderen bijten nog wel eens op hun tong of wang of hebben een tand door de lip door vallen, stoten of botsen.

Tandpasta zonder menthol

Calendula Tandpasta is een tandpasta zonder menthol voor mensen die homeopathische medicijnen gebruiken of om andere redenen geen menthol of pepermunt willen binnenkrijgen. Kalk doet dienst als natuurlijk schuurmiddel, dat de tanden op een milde maar doeltreffende manier van tandplak ontdoet. De tandpasta is bijna zoet door de toevoeging van venkel. Deze plant heeft een anijsachtige smaak. Extract van Calendula werkt zuiverend en geneest kleine beschadigingen in de mond.

Mond spoelen

Onze dagelijkse mondverzorging bestaat meestal uit twee keer per dag tanden poetsen. Daarbij besteden we vaak het meeste aandacht aan het schoonmaken van onze tanden, waarna we achteloos onze mond spoelen met water. Juist het spoelen is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse poetsbeurt. Want daarmee reinig je je mond tot in de kleinste hoekjes, waar je met je tandenborstel niet bij kunt komen.

Ratanhia Mondwater

Spoel je na het poetsen met water waaraan enkele druppels Ratanhia Mondwater zijn toegevoegd, dan wordt de mondholte nog eens extra gereinigd en ontsmet. Daarnaast stimuleert Ratanhia Mondwater de natuurlijke functies van het tandvlees, voorkomt dat het tandvlees gaat bloeden en heeft een gezondmakende invloed op het speeksel.

Ratanhia Mondwater smaakt kruidig-fris door toevoegingen van salie, kruidnagel en pepermunt. Na het spoelen heb je een natuurlijk fris gevoel in je mond. Er staat niet voor niets op de verpakking dat Ratanhia Mondwater geconcentreerd is. Met een flesje van 50 ml kun je wel 10 liter mondwater maken, oftewel een emmer vol! Voor iedereen die zijn tandvlees gezond en sterk wil houden.

Tandvleesbalsem

Om je tandvlees extra te verzorgen, kun je het na het tandenpoetsen enkele minuten licht masseren met Tandvleesbalsem. Deze rode gel bevordert de doorbloeding van het tandvlees. Wanner je je tandvlees zo regelmatig verzorgt, wordt het sterk en stevig en zal het minder snel ontsteken. Ook maakt het tandvlees beter bestand tegen druk en wrijving, bijvoorbeeld door een gebitsprothese. Als je al last hebt van ontstoken en bloedend tandvlees, werkt een massage met Tandvleesbalsem al snel verlichtend en genezend.

Kamille verzacht gevoelige tanden en tandvlees / Bron: Cocoparisienne, PixabayKamille verzacht gevoelige tanden en tandvlees / Bron: Cocoparisienne, Pixabay
Gevlekte aronskelk groeit in loofbossen / Bron: Erge, PixabayGevlekte aronskelk groeit in loofbossen / Bron: Erge, Pixabay
Calendula kenmerkt zich met haar oranje bloemen. / Bron: 422737, PixabayCalendula kenmerkt zich met haar oranje bloemen. / Bron: 422737, Pixabay

Ingrediënten tandpasta

De ingrediënten van Weleda mondverzorging komen uit de natuur. Het zijn plantenextracten en mineralen die dienst doen als poetsmiddel en die een gezondmakende werking hebben op de tanden en het tandvlees.

Calendula

Calendula of goudsbloem is een uiterst vitale plant met frisgroen blad en een stralende oranje bloem die de hele dag met haar kopje de zon volgt. Verwerkt in Calendula Tandpasta en Kindertandpasta werkt Calendula zuiverend en genezend op lichte weefselbeschadigingen in de mond, zoals wanneer je op je wang of tong hebt gebeten of een tand door je lip hebt. Ook kleine, woekerende wondjes worden door de vormende kracht van de plant gestopt. Je mond voelt al snel niet meer pijnlijk en gevoelig aan.

Fluoriet

Fluoriet komt in sterk verdunde vorm voor in Ratanhia Mondwater en Tandvleesbalsem. Deze natuurlijke fluoride maakt de tanden sterker en helpt ze beschermen tegen schadelijke bacteriën, die de veroorzakers zijn van tandplak en cariës.

Gevlekte aronskelk

Gevlekte aronskelk is een giftige plant met paars-zwarte vlekken op zijn bladeren, die voorkomt in bossen in onder andere Zuid-Limburg. In Saline Tandpasta zit de plant in sterk verdunde vorm, waarin deze het ontstaan van cariës tegengaat.

Kalk

In Calendula Tandpasta doet kalk dienst als natuurlijk schuurmiddel. Het reinigt de tanden op een milde maar effectieve wijze van tandplak en andere verontreinigingen.

Kamille

Kamille, met haar kenmerkende witgele bloemen en typische geur, heeft kalmerende eigenschappen op het weefsel in de monden en ook op de tanden. Het zit niet alleen in Planten Tandpasta, maar ook in Tandvleesbalsem van Weleda.

Kieseriet

Kieseriet is een natuurlijk mineraal dat in sterk verdunde vorm in Ratanhia Mondater en Tandvleesbalsem zit en een zuiverende werking heeft op de mondholte.

Kiezelzuur

Kiezelzuur zit in Planten Tandpasta, Saline Tandpasta en Kindertandpasta om de tanden zacht maar effectief te reinigen van etensresten en tandplak.

Mirre

Mirre is een hars die niet alleen als geurstof dienst kan doen, maar ook in producten voor de mondverzorging haar dienst kan bewijzen. De natuurlijke hars heeft namelijk ontsmettende en antiseptische eigenschappen. Ook heeft mirre een samentrekkende werking op de slijmhuid van het tandvlees en de mondholte. Mirre wordt dan ook van oudsher toegepast bij kiespijn, gingivitis (tandvleesontsteking), mondzweren en mondontsteking. De hars is afkomstig van één van de 250 struiken en kleine bomen die tot het plantengeslacht Commiphora behoren. De dicht vertakte struiken en bomen groeien in woestijngebieden in Ethiopië, Somalië, Jemen, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, het Midden-Oosten en India.

Paardenkastanje

De paardenkastanje met zijn kenmerkende handvormige bladeren en stekelige vruchten, de kastanjes, herbergt in zijn schors stoffen met samentrekkende eigenschappen en bestanddelen die preventief werken tegen cariës. Om die reden zit een extract van de schors in Saline Tandpasta.

Ratanhia groeit op de stenige, harde grond in het Andesgebergte / Bron: Etifae, PixabayRatanhia groeit op de stenige, harde grond in het Andesgebergte / Bron: Etifae, Pixabay
Ratanhia
Voor de Andes-bevolking heeft Ratanhia al eeuwenlang de functie van geneesplant. Als ‘raiz para los dientes’ (wortel voor de tanden) maakt de lokale bevolking van Peru gebruik van de samentrekkende en ontstekingsremmende werking van haar wortel. In Weleda’s mondwater, tandvleesbalsem en tandpasta’s (behalve Kindertandpasta) helpt het extract van Ratanhia om het tandvlees gezond te houden en werkt het genezend bij ontstoken tandvlees.

Salie

Salie vind je in veel tuinen als een plant met talrijke paarse bloemetjes aan lange stengels die een kruidig aroma verspreiden. Verwerkt tot extract heeft de plant in Tandvleesbalsem een reinigende en zuiverende werking.

Sleedoornsap

Sleedoornsap uit de blauwe bessen van de doornige sleedoornstruik heeft vanwege het hoge gehalte aan looistoffen een samentrekkende werking op het tandvlees in Saline Tandpasta.

Zeezout

Zeezout heeft een schurend vermogen zonder het glazuur aan te tasten. Tijdens het poetsen met Saline Tandpasta worden je tanden goed gereinigd en blijft het glazuur intact. Op deze manier heb je geen last van tandsteen. Zeezout heeft een drievoudige werking op de mond. Het stimuleert de zelfreinigende werking van het speeksel, neutraliseert het zuurgehalte in de mond en versterkt het tandvlees.

Bron: Collusor, PixabayBron: Collusor, Pixabay

Wat zit er niet in?

Aan Weleda’s tandpasta’s zijn geen fluoride, sls of natriumlaurylsulfaat toegevoegd. Als je voor jezelf of je kind een tandpasta zonder fluor zoekt, ben je bij Weleda dus aan het goede adres. Alleen Ratanhia Mondwater en Tandvleesbalsem bevatten een sterk verdund natuurlijk fluoride, dat de tanden helpt versterken.

Waar te koop?

Weleda Mondverzorging is te koop in veel natuurwinkels, reformzaken en drogisterijen. Ook kun je de producten online bestellen. Vaak zijn deze dan voordeliger in prijs.

Wat kost het?

Een tube Weleda tandpasta van 75 ml kost rond € 4,99 en ook de kindertandpasta van 50 ml ligt rond die prijs. Voor een flesje mondater van 50 ml betaal je ongeveer € 7,99 en hetzelfde bedrag moet je neertellen voor een tube tandvleesbalsem van 30 ml (prijzen gelden voor 2016).
© 2016 - 2023 Annemiekkrogt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden poetsen bij een baby of peuterTanden poetsen bij een baby of peuterDe eerste tandjes van een baby breken door vanaf de zesde levensmaand. De tandjes van een pasgeboren baby zitten immers…
Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)In de negentiende eeuw werd door artsen en tandartsen fluoride aanbevolen tegen gaatjes (cariës), zij zagen namelijk ste…
Basisregels voor mondverzorgingBasisregels voor mondverzorgingEen mooi gebit is het visitekaartje van het gezicht. Een goede mondverzorging zorgt ervoor dat je die mooie glimlach kun…
Fijne tandpasta's zonder fluorFijne tandpasta's zonder fluorVan verschillende merken zijn tandpasta's te verkrijgen zonder fluoride erin. Niet iedereen wil bijvoorbeeld een tandpas…

EHBO bij een hitteslag (hitteberoerte)EHBO bij een hitteslag (hitteberoerte)Een hitteslag treedt op wanneer sprake is van een oververwarming van het lichaam, door langdurig verblijf in een vochtig…
EHBO bij een hersenschudding en hersenkneuzingEHBO bij een hersenschudding en hersenkneuzingGeheugenverlies en bewusteloosheid zijn twee kenmerkende symptomen die verschijnen bij een patiënt met een hersenschuddi…
Bronnen en referenties
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/planten-tandpasta, 15-8-2016
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/calendula-tandpasta, 15-8-2016
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/saline-tandpasta, 15-8-2016
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/ratanhia-tandpasta, 15-8-2016
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/ratanhia-mondwater-geconcentreerd, 15-8-2016
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/tandvleesbalsem, 15-8-2016
 • http://www.weleda.nl/product/mondverzorging/kindertandpasta, 15-8-2016
 • Puur Kind babyspecial, p. 12-13
 • Weleda Berichten nummer 184, p. 24-25
 • Weleda Berichten nummer 187, p. 23
 • Weleda Berichten nummer 193, p. 6-7
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepermuntolie, 15-8-2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mirre, 15-8-2016
 • http://www.floravannederland.nl/planten/gevlekte_aronskelk/, 15-8-2016
 • Afbeelding bron 1: PDPics, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: LoggaWiggler, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Sipa, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: MonicaVolpin, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Cocoparisienne, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Erge, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: 422737, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Etifae, Pixabay
 • Afbeelding bron 9: Collusor, Pixabay
Annemiekkrogt (30 artikelen)
Laatste update: 27-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.