Saw palmetto (zaagpalm): gezondheidsvoordelen & werkzaamheid

Saw palmetto (zaagpalm): gezondheidsvoordelen & werkzaamheid De saw palmetto, ook bekend als zegepalm, dwergpalm, serenoa repens, sabal serrulata, zaagpalm of zaagpalmetto, groeit onder meer aan de kust van Florida in de Verenigde Staten (VS), waar hij de aandacht trekt met zijn grote waaiervormige bladeren. In de herfst produceert de dwergpalm donkerrode vruchten met vetrijke zaden. Voor de inwoners van Florida, de Seminole-indianen, vormden de bessen een belangrijk bestanddeel van hun dieet, hoewel ze erg bitter smaken. De Seminoles-indianen maakten vlechtwerk van de takken en gebruikten de vruchten als kruidengeneesmiddel. In Europa werd saw palmetto pas in de 20e eeuw bekend als een geneeskrachtig kruid.

Wat is de saw palmetto?

De saw palmetto is een dwergpalm die tot vier meter hoog wordt. De palm heeft waaiervormige bladeren, die bestaan ​​uit 18 tot 24 individuele bladeren die groen of blauwgroen van kleur zijn. De bladstelen zijn gewapend met kleine stekels en de vruchten zien eruit als olijven en worden donkerrood. De bessen kleuren zwart als ze worden gedroogd. De dwergpalm behoort tot de palmplanten (Arecaceae) en komt voor in het zuidoosten van de VS. Hij gedijt op zandgrond en geeft de voorkeur aan een mild klimaat.

Waar komt de zaagpalm voor?

De zaagpalm of saw Palmetto komt voor in het zuidoostelijke deel van de Verenigde Staten en dan met name in de staat Florida. De plant tref je vooral aan als bodembedekker in slecht gedraineerde, minder donkere bossen en wouden die vooral uit eiken en dennen bestaan. De dwergpalm komt ook voor in duinen en kuststroken. De zaagpalm is vaak de dominante plant in droge prairies en ontboste dennenbossen in het zuiden van Florida. Alle planten waar de zaagpalm groeit, hebben met elkaar gemeen dat zij zich hebben aangepast aan frequente branden tijdens het groeiseizoen en dat zij periodieke droogte en overstromingen kunnen overleven.

Welke plantendelen en stoffen worden gebruikt?

De vruchten worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Ze bevatten plantaardige hormonen, de zogenaamde sterolen. In het bijzonder is de stof beta-sitosterol, een plantensterol die van de plantensterolen het meest wordt toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, van belang. Bovendien bevat het flavonoïden (polyfenolen die wijdverbreid in planten voorkomen) en plantaardige olie.

Werkzaamheid

Uit laboratoriumexperimenten is bekend dat fytosterolen een hormoonachtig effect hebben. Mogelijk grijpt de stof beta-sitosterol op de mannelijke hormoonbalans in en beperkt het de vorming van dihydrotestosteron. Dit hormoon wordt in het lichaam aangemaakt uit testosteron en speelt waarschijnlijk een rol bij de ontwikkeling van een goedaardige prostaatvergroting (goedaardige prostaathyperplasie). Er zijn verschillende kruidenremedies die alleen saw palmetto bevatten of verschillende combinaties van zaagpalmetto, pompoen en brandnetel. Ze zijn bedoeld om mannen te helpen die problemen hebben met de prostaat en die andere urinewegklachten hebben. Er zijn veel studies hierover uitgebracht, maar ze komen tot verschillende conclusies. Het hangt waarschijnlijk af van welke medicinale kruidencombinaties in de preparaten voorkomen, hoe hoog deze worden gedoseerd en met welke methode de ingrediënten uit de plant werden verkregen. Of saw palmetto daadwerkelijk een positief effect op de prostaat kan hebben, is anno 2024 nog niet definitief vastgesteld.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van saw palmetto

Tegengaan van haarverlies

De zaagpalm kan mogelijk haarverlies tegengaan en de haardichtheid verhogen door ervoor te zorgen dat de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT), een van de veroorzakers van erfelijke haaruitval, verminderd wordt, hetgeen bij erfelijke haaruitval de belangrijkste oorzaak is van kaalheid.

Urinewegfunctie verbeteren

Saw palmetto zou de urinewegfunctie verbeteren en een gunstige werking hebben bij urinewegklachten als gevolg van goedaardige prostaatvergroting. Desalniettemin is anno 2024 meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Prostaatkanker tegengaan

Reageerbuisstudies suggereren dat de zaagpalm de groei van prostaatkankercellen kan helpen verminderen, maar anno 2024 is er meer onderzoek nodig om vast te stellen dat deze plant werkzaam kan zijn bij mensen met prostaatkanker.

Vergrote prostaat tegengaan

De dwergpalm kan mogelijk ook helpen de symptomen van goedaardige prostaatvergroting te verbeteren, maar er is anno 2024 meer onderzoek nodig om de werking ervan te bevestigen.

Goed voor het testosteronniveau

Uit reageerbuisstudies en onderzoek onder mensen blijkt dat saw palmetto de activiteit van een enzym dat testosteron omzet in DHT kan verminderen, waardoor het testosteronniveau op natuurlijke wijze kan worden gehandhaafd.

Andere kwalen

Mensen kunnen saw palmetto ook gebruiken voor een aantal andere aandoeningen, waaronder:

Het gebruik van saw palmetto om deze aandoeningen te behandelen is niet gebaseerd op wetenschappelijk literatuur.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieGebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieSaw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergro…
Brandnetelwortel verlicht klachten van vergrote prostaatBrandnetelwortel verlicht klachten van vergrote prostaatProstaatklachten komen doorgaans met de jaren. Alhoewel een prostaatvergroting vaak goedaardig is kan dit wel voor veel…
Zegepalm, zaagpalm-extract bij prostaatproblemenZegepalm, zaagpalm-extract bij prostaatproblemenNaarmate de man ouder wordt kunnen problemen aan de prostaat de kop opsteken en qua ernst toenemen. De klier neemt stand…
De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalmDe geneeskracht van Zegepalm of zaagpalmZegepalm is een kruid dat zowel de onvruchtbaarheid en impotentie tegen gaat als de spierkracht verhoogt. Het is een eeu…

Brandnetel: gezondheidsvoordelen, effecten en doseringBrandnetel: gezondheidsvoordelen, effecten en doseringBrandnetel, Urtica, is een plantengeslacht. Brandnetel wordt beschouwd als een onkruid, maar is in feite een geneeskrach…
Teunisbloemolie: gezondheidsvoordelen, toepassingen & effectTeunisbloemolie: gezondheidsvoordelen, toepassingen & effectTeunisbloemolie wordt gewonnen uit de teunisbloemen, die 's avonds hun mooie geurende bloemen openen en de hele nacht na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1195798, Pixabay
  • https://www.nmlhealth.com/zaagbladpalm-sabal-serrulata
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Serenoa_repens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A8ta-sitosterol
  • https://www.orthokennis.nl/nutrienten/bioflavono%C3%AFden
  • https://www.healthline.com/nutrition/saw-palmetto-benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/saw-palmetto
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318782.php
  • https://www.goedeshampoo.nl/haaruitval/saw-palmetto/
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.