Zegepalm, zaagpalm-extract bij prostaatproblemen

Zegepalm, zaagpalm-extract bij prostaatproblemen Naarmate de man ouder wordt kunnen problemen aan de prostaat de kop opsteken en qua ernst toenemen. De klier neemt standaard in formaat toe en kan op latere leeftijd plas-, blaas- en eventueel incontinentieproblemen veroorzaken. Het kan eveneens eindigen in een goedaardig gezwel, waartoe chirurgisch moet worden ingegrepen. Wat is zegepalm en waarom kan de inname van zaagpalm-extract en/ of de inname van champignons helpen?

Zaagpalm-extract bij prostaatproblemen


Waar is de prostaat voor verantwoordelijk?

De enige taak dat de klier heeft is de aanmaak van een basische vloeistof, welke aan teelbalzaad wordt toegevoegd tijdens het ejaculeren. Circa een kwart van het aandeel semen bestaat uit deze prostaatafscheiding. De vloeistof heeft tot doel om zaadcellen te begeleiden bij de binnendringing van de zure vaginale omgeving. Het zuurgehalte wordt gestabiliseerd, zodat zaadcellen betere overlevingskansen hebben. Op die manier kan het zaad verder de baarmoeder en eileider binnendringen op zoek naar de eicel.

Vergroeiing van de klier

Naarmate de man ouder wordt neemt het formaat van de klier standaard toe. Zeker vanaf het veertigste levensjaar neemt de invloed van de prostaat toe. De klier neemt in omvang toe, waardoor enerzijds de urineleider iets wordt dichtgedrukt en anderzijds meer druk op de blaas ontstaat. Het kan ertoe leiden dat de blaas vervormt en de neiging tot plassen toeneemt. De persoon zal vaker naar het toilet moeten, waarbij het vaak voorkomt dat de blaas onvoldoende kan worden geledigd.

Zittend plassen

Om goed te kunnen plassen bij een vergrote prostaat is het noodzaak om het ontspannen te doen. Zit bij voorkeur, zodat de blaasspieren op de meest relaxte manier kunnen werken. Zorg er altijd voor dat je plast, zodra de drang er is en stel het niet uit. Dit omdat het op een later moment druppelproblemen (incontinentie) kan geven. Ben je aan het plassen neem er dan ook uitgebreid de tijd voor. Het is belangrijk om je te ontspannen, waarbij je zo weinig als mogelijk perst. Persen zorgt ervoor dat de blaas wegens de verdrukking aanvullend vocht achterhoudt, waardoor snel de drang weer ontstaat. Daarnaast is het eveneens van belang om voldoende te blijven drinken om de normale drang op gang te laten houden, waarbij je de inname van alcoholische dranken moet vermijden.

Wat is zaagpalm-extract?

Het is een struik behorende binnen de palmachtigen en kan tot zes meter hoog worden. Het bestaat uit dikke bladstelen met gezaagde randen en heeft een stekend effect. Zeker de donkere vruchten van de plant bevatten veel geneeskrachtige stoffen zoals:
 • bèta-sitosterol: verlaagt het LDL gehalte in het bloed, waardoor mate van aderverkalking wordt verminderd en de persoon kan afvallen. Daarnaast wordt het binnen westerse behandelmethoden gebruikt tegen benigne prostaathyperlasie, oftewel goedaardige prostaat vergroeiing;
 • flavonoïden: zijn stikstofvrije organische verbindingen met geneeskrachtige ontsmettende en kankerremmende werking;
 • polysachariden: meervoudige koolhydraten en fungeren als bron van energie;
 • olie en vrije vetzuren.
Sedert begin vorige eeuw wordt het extract van deze vrucht toegepast om prostaatklachten te verhelpen. Daarnaast helpt het eveneens bij nierklachten en dunne ontlasting. Neem zaagpalm-extract in zodat de invloed van een groter wordende prostaat wordt beperkt.

Champignons en prostaatkanker

Seleen is een voor het lichaam noodzakelijke mineraal, waarmee een goede werking van de hartspieren wordt bevorderd. Het heeft daarnaast een gunstige werking op zaadontwikkeling en is belangrijk voor gezonde haargroei. Het is een antioxidant en gaat daarmee ontstekingen tegen. Daarnaast is de invloed van zware metalen op het lichaam minder ernstig. Het heeft dus een onschadelijk makend effect, waarbij wordt verondersteld dat het een gunstig effect heeft om de kans op prostaatkanker te verkleinen. Daartoe kun je seleniumsupplementen innemen, maar je kunt ook meer maaltijden gebaseerd op champignons gaan eten. Juist in champignons zit relatief veel van deze stof en kan het handig op een lekkere manier worden ingenomen. Denk aan gebakken ei of ui met champignons bij een stukje vlees en champignonsoep.

Heb je vergaande problemen met de blaas of het plassen dan wordt het tijd dat je een medisch onderzoek laat uitvoeren. Sommige vergroeiingen dienen namelijk te worden verwijderd opdat het langdurig goed blijft functioneren. Laat je bij twijfel informeren door de huisarts. Heb je dergelijke problemen nog niet, dan kan de inname op een preventieve manier werken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieGebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieSaw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergro…
Saw palmetto (zaagpalm): gezondheidsvoordelen & werkzaamheidSaw palmetto (zaagpalm): gezondheidsvoordelen & werkzaamheidDe saw palmetto, ook bekend als zegepalm, dwergpalm, serenoa repens, sabal serrulata, zaagpalm of zaagpalmetto, groeit o…
De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalmDe geneeskracht van Zegepalm of zaagpalmZegepalm is een kruid dat zowel de onvruchtbaarheid en impotentie tegen gaat als de spierkracht verhoogt. Het is een eeu…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…

Tryptofaan supplementen om lichaamsprocessen te stimulerenTryptofaan supplementen om lichaamsprocessen te stimulerenOp het goed functioneren van ons lichaam en hoe goed we ons daarbij voelen, heeft tryptofaan een grote invloed. Het is n…
Hutspot eten om beter te zien: invloed vitamine A wortelenHutspot eten om beter te zien: invloed vitamine A wortelenAls kind hoor je het al van je ouders, eet al je wortelen op zodat je goed kunt zien! De relatie tussen goed kunnen zien…
Bronnen en referenties
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx
 • http://nl.wiktionary.org/wiki/zegepalm
 • http://www.gekruid.com/zegepalm-tinctuur.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde#Kankerremmende_werking
 • http://www.gezondheidsnet.nl/de-prostaat/artikelen/9615/zo-houd-je-je-prostaat-gezond
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A8ta-sitosterol
 • http://www.prostaat.nl/prostaatkanker/voorkomen/
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/seleen/
 • http://www.dekruidenwereld.be/index_35.htm#.UfCGDdKNmf8
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.