Spataderen Aambeien Antioxidanten

Spataderen Aambeien Antioxidanten Spataderen komen voor in de benen, maar ook in de vorm van Aambeien. Menigeen weet niet dat aambeien ook spataderen zijn. De oorzaak is stagnatie van de bloedsomloop, waardoor vaatwanden aangetast worden. Aan vermindering van dit probleem en bijkomende pijn kunnen beweging, voeding die rijk is aan vezels, anti-oxidanten en supplementen zoals Magnesium, Vitamine C, Bioflavonoïden en OPC bijdragen. Ook de kruiden Muizedoorn en Aziatische waternevel blijken een heilzame werking te hebben.

Spataderen Symptomen

Spataderen in de benen is een probleem dat bij veel mensen voorkomt, maar ook in de endeldarm in de vorm van Aambeien. Velen weten niet dat aambeien ook spataderen zijn. Spataderen in de benen komen het meeste voor bij mensen boven middelbare leeftijd, mensen die veel staan (etalagebenen). Ook zwangere vrouwen hebben grotere kans om spataderen te krijgen. Spataderen komen vier maal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en zijn mede erfelijk bepaald. De meest voorkomende symptomen zijn:
 • zichtbaar gezwollen, blauwgekleurde aderen
 • vermoeide benen
 • (been)krampen
 • (enkel)oedeem
 • pijn (a.g.v. kramp of ontsteking)
 • pigmentaties
 • bloedingen (bij aambeien).

Spataderen - Oorzaak

Spataderen zijn aderen waarin er sprake is van stagnatie van de bloedsomloop. Het bloed stroomt niet goed terug richting het hart, waardoor -onder invloed van de zwaartekracht- de druk op de vaatwanden toeneemt. Deze aderen krijgen of hebben verslapte vaatwanden. Ze komen voornamelijk voor aan de buitenkant en de onderste helft van het lichaam. Dit komt doordat de steun van het omliggende weefsel op deze plekken het minst is en de druk het hoogst. In verwijde bloedvaten stroomt het bloed langzamer, waardoor eerder stolsels kunnen ontstaan. Omgekeerd kunnen stolsels de doorbloeding belemmeren, waardoor juist weer vaatwandverwijding kan ontstaan. Bloedvaten, met name aderen, hebben een kwetsbare structuur. Beschadiging kan o.m. ontstaan door:
 • veroudering
 • hoge bloeddruk
 • onvoldoende steun aan de buitenkant van de bloedvaten (overgewicht)
 • radicaalreacties (zoals roken)

Ondersteuning bij het wegnemen van de oorzaken of verlichting van symptomen en gevolgen van spataderen te kan in de vorm van een aantal (voedings)maatregelen en het gebruik van bepaalde kruidenpreparaten.

Spataderen Aambeien Bloedsomloop

Het wordt afgeraden om lang te staan, omdat onder invloed van de zwaartekracht de druk op de aderen toeneemt. Beweging daarentegen, kan bijdragen aan een betere bloedsomloop, waardoor stolsels minder snel ontstaan. In het geval van aambeien kan overmatige druk op de endeldarm worden vermeden door voldoende vocht en vezelrijke voeding, door te zorgen voor een evenwichtige darmflora. Overgewicht en roken zijn ook een belangrijke risicofactor voor spataderen. Daarom wordt over het algemeen aanbevolen dit zoveel mogelijk te vermijden.

Spataderen Vrije radicalen - Antioxidanten

Vrije radicalen kunnen de oorzaak zijn van schade in het lichaam aan vaatwanden en kleppen. Vrije radicalen zijn kleine, agressieve deeltjes die in ons lichaam vrijkomen. Dit komt onder andere door oxidatieprocessen, zoals de verbranding van voedsel in het lichaam, waardoor warmte en energie geleverd wordt. Vrije radicalen kunnen schade aan het lichaam toebrengen, maar zijn tegelijkertijd ook onmisbaar voor verschillende levensprocessen.
De nuttige vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door de celdeling en door het afweersysteem. Schadelijke vrije radicalen kunnen ook ontstaan door invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling, uitlaatgassen of straling.
Anti-oxidanten, het zit al in de naam, voorkomen ongewenste oxidatie c.q. dat vrije radicalen schade aan kunnen richten in ons lichaam.

Antioxidanten - Supplementen

Van bepaalde Anti-oxidanten is aangetoond dat ze een beschermende werking hebben in de bloedbaan, vaatwanden en omliggend bindweefsel. Dit zijn:
 • Vitamine C
 • Bioflavonoïden (rutine, hesperidine)
 • OPC's (oligomere proanthocyanidinen)

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stoffen zijn o.a.:
 • (Bos)Bessen
 • Citrusvruchten
 • Druivenpitten
 • Pijnboombast
 • Boekweit
 • Uien
 • Knoflook
 • Gember
 • Cayenne
 • Groene thee
 • Gingko Biloba

Bioflavonoïden Spataderen

Bioflavonoïden zijn plantaardige stoffen die een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en voor het behoud van gezonde bloedvatwanden. Ze beschermen en versterken de vaatwanden en verlagen een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bioflavonoiden verhogen het effect van vitamine C in het lichaam. In de natuur komt vitamine C altijd voor in combinatie met bioflavonoiden (bijv. citrusvruchten). Bioflavonoiden zijn nuttig bij vele problemen, w.o. spataderen, open benen, aambeien en sportblessures. Ook kunnen ze abnormale bloedstollingen voorkomen, ontstekingen remmen en staar voorkomen.

Beenkrampen - Supplementen

Er kunnen een aantal oorzaken zijn voor pijn in de benen. De (nachtelijke) beenkrampen kunnen een direct gevolg zijn van spataderen of hieraan gerelateerd zijn. Krampen kunnen de vaatwanden en/of de spieren betreffen, maar ook een gevolg zijn van slechte doorbloeding. Door voor het slapen gaan extra magnesium te nemen, kunnen krampen veelal worden voorkomen. Pijn kan ook ontstaan door verminderde doorbloeding door stolsels of vaatwandontstekingen. Het enzym Bromelaïne heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan stolsels doen oplossen. Bromelaine dient op een lege maag te worden ingenomen om direct opgenomen te worden in de bloedbaan.

Kruiden - Natuurlijke middelen

Van een aantal kruiden is aangetoond dat deze vaatwanden kunnen beschermen en kunnen bijdragen aan het voorkomen van spataderen. Naast de planten die rijk zijn aan anti-oxidanten, zoals Bioflavonoïden en OPC zijn er twee kruiden heel effectief gebleken: namelijk de Muizedoorn en de Aziatische waternavel.

Muizedoorn

Muizedoorn (Ruscus aculeatus, Eng: Butcher's Broom) bevat bestanddelen die ontstekingswerende eigenschappen hebben. Het werkt samentrekkend en versterkend op vaatwanden. Bovendien verbetert deze plant de doorbloeding in de aderen, met name in de benen. De meeste klinische onderzoeken met deze plant, bij spataderen en aambeien, zijn gedaan in combinatie met extra vitamine C en bioflavonoïden.

Waternavel

Aziatische waternavel (centella asiatica, Eng: Gotu Kola) is een plant die in grote delen van Azië, waaronder India en Indonesië, voor tal van aandoeningen wordt gebruikt. In wetenschappelijk onderzoek is verbetering aangetoond bij slechte doorbloeding in de aderen van de benen, spataderen en cellulitis. De voornaamste eigenschap van deze plant is het verbeteren van de doorbloeding en het versterken van de bindweefselstructuren rond de bloedvaten, waardoor er een verbetering optreedt in de vaatfuncties. Waternavel werkt ook afrodiserend oftewel heeft een positief effect op seksuele activiteiten.

Wil je meer weten over de werking van antioxidanten ga dan naar het artikel: Antioxidanten - Vrije radicalen

Voor meer informatie en middelen tegen spataderen, beenkrampen of bepaalde voedingsstoffen, kun je natuurlijk altijd bij de drogist, 'groene' apotheek, reformzaak, natuurvoedingswinkel of natuurgeneeskundig therapeut terecht.
Supplementen, Bioflavonoïden etc. zijn er in veel verschillende merken zoals: Vitals, AOV, Orthica. KernGezond, Pharmafood etc. Bromelaïne is er bv. van het merk Country life
© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Antioxidanten en vrije radicalen - Gevolgen voor het lichaamAntioxidanten en vrije radicalen - Gevolgen voor het lichaamAntioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid. Anti-oxidanten beletten dat vrije radicalen schade aanrichten en anti-…
Sneller afvallen met behulp van anti-oxidantenSneller afvallen met behulp van anti-oxidantenTijdens sommige maanden van het jaar vliegen de kilos eraan. Maar hoe kunnen we deze kilos snel weer kwijtraken? Sommige…
De gezonde eigenschappen van de pruimEr zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over de gezonde eigenschappen van de pruim. De pruim blijkt meer in zich te hebben da…
Aziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezingAziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezingAziatische waternavel of Gotu Kola is een plantje dat van oorsprong voorkomt in Azië en waaraan diverse gezondheidsvoord…

Urine (afvalstoffen)Urine bestaat uit alle afvalstoffen uit het bloed die het lichaam niet nodig heeft. Via de nieren belandt de nattigheid…
Albino bij mens en dierAlbino bij mens en dierIedereen heeft er wel eens van gehoord ; een albino... Albinisme komt zowel bij mensen als bij dieren voor... Het ontbre…

Reageer op het artikel "Spataderen Aambeien Antioxidanten"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Janine, 04-03-2010 17:07 #1
Ik heb altijd last gehad van spataderen maar nu niet meer sinds ik heel erg tevreden ben met mijn OPC en vitamine C met bioflavanoiden. Ik had maanden geleden al exact deze voedingssupplementen die in dit artikel staan, als pakket gehaald bij een winkel genaamd vitadore omdat daar al zeer overtuigende informatie werd gegeven over de goede eigenschappen hiervan. Mijn beste vriendin gebruikt het ook en enkele van haar collega's, en ze merken allemaal hoe goed het is, echt een aanrader voor de mensen die naar een betaalbare gezonde oplossing zoeken.

Infoteur: Sila
Laatste update: 31-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!