Een kater, hoe kom je de dag goed door?

Een kater, hoe kom je de dag goed door? Het is een schitterende ochtend, maar het is allemaal te veel. De vogels die daarbuiten zitten te fluiten klinken als straaljagers in de oren. Het felle zonlicht dat door de ramen naar binnen schijnt lijkt bijtend zuur in de ogen. Het valt niet te ontkennen: u hebt een kater. Nu is de grote vraag: Wat kunt u er aan doen? Erg weinig ben ik bang. Toch kunt u de dag wat verlichten met de volgende tips.

Wat u kunt doen om de kater te verminderen

Drink vruchtensap

Vruchtensap bevat fructose, een bepaalde vorm van suiker die het lichaam helpt de alcohol sneller te verbranden. Een groot glas sinaasappelsap of tomatensap zal het lichaam helpen de alcohol die de volgende dag nog in uw lichaam zit, sneller te verwijderen.

Neem een pijnstiller

Een kater gaat onvermijdelijk gepaard met hoofdpijn. U kunt aspirine, paracetamol of ibuprofen nemen, maar zeker geen sterkere middelen. Krachtiger pijnstillers houden een risico van verslaving in. En het lijkt me niet de bedoeling dat het middel erger wordt dan de kwaal.

Drink bouillon

Bouillon bereid van bouillonblokjes, maar ook elke andere heldere soep, desnoods zelfgemaakt, helpt de voorraad zout en kalium aan te vullen die uw lichaam verliest wanneer u drinkt.

Vul de watervoorraad aan

Alcohol veroorzaakt dehydratie van de lichaamscellen. Veel water drinken voor u naar bed gaat en wanneer u 's morgens opstaat, kan helpen het ongemak dat veroorzaakt wordt door dehydratie te verminderen.

Neem vitamine B

Drinken berooft het lichaam van de zo kostbare vitamine B. Onderzoek heeft aangetoond dat uw lichaam een beroep doet op vitamine B wanneer het onder stress staat. En het lichaam overbelasten met te veel sterke drank, bier of wijn, kan zeker als stress worden aangeduid. Door de voorraad weer aan te vullen met een capsule vitamine-B-complex, kunt u de duur van de kater verkorten.

Eet aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïne (eiwit). Net als vitamine en mineralen kunnen deze uitgeput raken door alcoholgebruik. Aanvulling van deze voorraad aminozuren helpt de schade die door een kater is aangericht, te herstellen. om weer aminozuren in de bloedbaan te krijgen, kunt u een kleine hoeveelheid eiwitten eten. Aminozuren zijn ook in capsules verkrijgbaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn aanwijzingen dat de belangrijkste oorzaak van een kater een acute ontwenning van alcohol is. De hersencellen ondergaan fysische veranderingen als reactie op de aanwezigheid van alcohol. Wanneer de alcohol verdwenen is - zodra uw lichaam deze verbrand heeft, ondervindt u ontwenningsverschijnselen tot de hersencellen weer gewend zijn het zonder alcohol te stellen.

Koppel dit aan de gevolgen die alcohol heeft op de bloedvaten in uw hoofd en u krijgt een dag die u het liefst zo snel mogelijk vergeet. Dus: hoe voorkomt u dit alles?

Drink langzaam

Hoe langzamer u drinkt des te minder alcohol uw hersens bereikt, zelfs al drink u over de hele avond gemeten misschien veel. De reden hiervoor is eigenlijk erg makkelijk. Het lichaam verbrandt alcohol met een vaste snelheid (ongeveer 30 ml per uur), dit is ongeveer één glas bier. Hoe meer tijd u uw lichaam geeft om de alcohol te verbranden, hoe minder er in het bloed en de hersens terechtkomt.

Drink op een volle maag

Dit is, behalve minder drinken, ongeveer het beste wat u kunt doen om een kater minder erg te maken. Het voedsel vertraagt de opname van alcohol en hoe langzamer het lichaam dit absorbeert, hoe minder er in de hersens komt. Wat u eet, maakt niet zo veel uit.

Kies de juiste drank

Wat u drinkt kan een grote rol spelen in hoe uw hoofd de volgende dag aanvoelt. Het minst gevaarlijke brouwsel is wodka. De gevaarlijkste zijn cognac, brandy, whisky en alle soorten champagne. Ook rode wijn is slecht, maar om andere redenen. Rode wijn bevat namelijk tyramine, een histamineachtige stof die u barstende hoofdpijn kan bezorgen.

Vermijd bruisende dranken

En hier wordt niet alleen champagne bedoeld. Alles wat gasbellen bevat (rum-cola is even slecht als champagne) is extra gevaarlijk. De bellen zorgen ervoor dat de drank veel sneller in de bloedbaan terechtkomt. De lever probeert het tempo bij te benen, maar slaagt daar niet niet, zodat de alcohol in het bloed blijft. De volgende ochtend merkt u dat.

Nog een paar tips als u toch een kater hebt opgelopen

Drink twee koppen koffie

Koffie werkt vaatvernauwend, wat soms de uitzetting van de bloedvaten die u hoofdpijn bezorgt, vermindert. Enkele kopjes kunnen de hoofdpijn bij een kater sterk verlichten. Maar drink niet te veel. Het is niet de bedoeling dat u door de koffie nog meer gaat beven dan u al doet door de alcohol.

Eet een goede maaltijd

Als u dat kunt verdragen, tenminste. Een uitgebalanceerde maaltijd compenseert het verlies van essentiële voedingsstoffen. Houd het wel licht; geen vette hap.

Ga wandelen

Het zal niet meevallen met een zwaar hoofd en ogen die amper licht verdagen, maar een wandeling in de frisse lucht kan heel verhelderend werken.

Laat de tijd de wond helen

Het beste middel is natuurlijk gewoon geduld te hebben, en na 24 uur heeft u geen last meer van uw kater.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet ik een kater verbergen? 12 tips tegen een kater!We hebben het allemaal wel eens meegemaakt; een flinke kater na een avondje stappen. De dag later moeten we er weer fris…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Wat juist wel en niet helpt tegen een katerWat juist wel en niet helpt tegen een katerEr is niks vervelender dan een kater de dag na een gezellige avond met een flinke hoeveelheid alcohol. Een kater is moei…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…

Sporten: hoeveel is genoeg?Dat sporten gezond is weet iedereen. Een minimum aan sport wordt door iedereen aangeraden om een fit en gezond lichaam t…
Qlaira, de nieuwe anticonceptiepilQlaira, de nieuwe anticonceptiepilAnticonceptie voorkomt dat vrouwen zwanger worden. De pil is de meest gebruikte anticonceptie. Er is nu een nieuwe antic…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Melodi2, Rgbstock
Ray14125 (60 artikelen)
Laatste update: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.