DTO: Direct naar de oefentherapeut zonder verwijskaart

DTO: Direct naar de oefentherapeut zonder verwijskaart Vanaf 1 juli 2008 kunnen mensen niet alleen rechtstreeks naar de fysiotherapie, maar ook naar de oefentherapeut Cesar/Mensendieck omdat daarvoor een directe toegankelijkheid oefentherapie voor geldt Daarvoor is dus niet meer eerst een verwijsbrief van de huisarts nodig. Mensen met klachten aan het bewegingsapparaat kunnen dus direct een afspraak maken met een Cesar of Mensendieck therapeut. De DTO maakt het mensen dus een stuk gemakkelijker.

Oefentherapie: voor klachten door verkeerde houding en beweging

Oefentherapie is goed voor het merendeel van de mensen dat klachten heeft die een relatie hebben met houding en beweging heel goed. Iedereen beweegt namelijk wel altijd, gaat zitten of staan, maar dat gaat vaak zonder te weten of dat wel op de juiste manier gaat. Alleen bij klachten komt het besef dat dit misschien niet op de juiste manier gaat. Bovendien is de juiste manier voor iedereen ook weer anders. Bij oefentherapie Cesar en Mensendieck wordt door bewegingsspecialisten gekeken naar wat iemand doet en naar wat eigenlijk beter zou zijn. Er wordt gekeken naar het verband tussen klacht, lichaamshouding en bewegingsgewoontes. Aan de hand daarvan en van wat de patiënt zelf graag wil, wordt behandelprogramma samengesteld dat is afgestemd op de patiënt.

Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO): direct een afspraak maken met de therapeut

De Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO) geeft mensen met klachten de vrijheid om zelf, op eigen initiatief en zonder tussenkomst van de huisarts een afspraak te maken met een oefentherapeut. Omdat iemand niet eerst naar de arts hoeft om te laten bekijken wat er nu precies aan de hand is, is dit een veel directere manier van hulpvragen. Dat blijkt voor veel mensen ook veel prettiger, want na het bezoek aan de (huis)arts kan dan pas tot actie worden overgegaan bij de oefentherapeut. Dat vergt weer extra tijd waarin de patiënt zich niet prettig voelt. Soms is er ook gewoon de energie niet om eerst het een en dan het ander te bespreken. Met de DTO kan de kortste weg naar behandeling worden bewandeld en kan heel snel aan een andere vorm van bewegen worden gewerkt.

Hoe gaat DTO in z'n werk?

  • De patiënt meldt zich aan en maakt een afspraak
  • De oefentherapeut onderzoekt de klachten van de patiënt. Daaruit moet duidelijk worden of de patiënt wel aan het juiste adres is bij de oefentherapeut of dat er iets heel anders aan de hand is waarvoor wel een arts geraadpleegd moet worden. In dat geval krijgt de patiënt het advies om alsnog naar de arts te gaan.
  • Hoeft de patiënt niet naar een arts dan wordt gekeken of oefentherapie de oplossing is.
  • Als is vastgesteld dat dit het geval is, maakt de oefentherapeut met de patiënt concrete afspraken. Daarin wordt vastgelegd wat het einddoel is, hoe dit bereikt kan worden en hoe lang dit gaat duren.

Voorwaarden DTO

  1. Eigenlijk kan iedereen in Nederland gebruik maken van de directe toegankelijkheid. Daarbij maakt het niet uit welke klachten er zijn.
  2. Wel kan het zo zijn dat een zorgverzekeraar de directe toegankelijkheid niet vergoed.
  3. Mensen die direct een afspraak willen maken met een oefentherapeut kunnen dat het beste eerst even navragen of nakijken bij de verzekeraar waarbij ze zijn aangesloten.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Mensendieck- en Cesartherapie?Wat is Mensendieck- en Cesartherapie?Oefentherapie richt zich op het houdings- en bewegingsapparaat. Wanneer je last hebt van lichamelijke klachten kun je te…
Oefentherapie Cesar en Mensendieck voorkomt pijnOefentherapie Cesar en Mensendieck voorkomt pijnOefentherapie Cesar en Mensendieck voorkomt pijn. Mensen die pijn in spieren of gewrichten hebben kunnen veel baat hebbe…
Schouder impingement - De juiste therapie!Schouder impingement - De juiste therapie!Schouderstoornissen behoren tot de meest voorkomende gewrichtsklachten. De incidentie (hoe vaak komt het voor) van schou…
Multiple sclerose (MS): klachten en behandelingMultiple sclerose (MS): klachten en behandelingMultiple sclerose is een ziekte waarbij de beschermlaag zenuwcellen van het centrale zenuwstelsel zijn aangetast. Hierdo…

Gespreksvoering met jongeren in onderwijs en pastoraatGespreksvoering met jongeren in onderwijs en pastoraatDe basis van zorg aan jongeren is het levensbeschouwelijk gesprek. Net als maatschappelijk werkers, therapeuten, en medi…
Is het slikken van vitamines en supplementen wel zo gezond?Is het slikken van vitamines en supplementen wel zo gezond?Velen van ons zijn verslaafd aan het idee dat je de voedingsstoffen, die je vindt in eten ook kunt “samenvatten” in een…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.