De kater de baas

De kater de baas Wanneer je te veel alcohol drinkt heb je na een paar uur een kater. Wanneer je dit niet hebt, hoor je bij de minderheid, 75% van de mensen die te veel drinkt heeft er last van. De symptomen van een kater: misselijkheid, hoofdpijn, dorst, rode ogen, duizeligheid, humeurigheid en spierpijn.

Inhoud


Wat is een kater

Een kater krijg je na het drinken van te veel alcohol. Vooral de hoofdpijn wordt een kater genoemd maar er zijn veel meer kenmerken. Veel symptomen verschijnen enkele uren na alcoholinname. Hoofdpijn, duizeligheid en extra gevoelig zijn voor licht en vaak ook geluid, dat is nog maar een beginnetje. Buikpijn, spierpijn, trillen, zweten, hartkloppingen, dorst, depressiviteit en paniekaanvallen, maken het lijstje bijna volledig. Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen en niet altijd komen dezelfde symptomen terug. Aanleg speelt waarschijnlijk een rol en ook het soort drankje dat je het liefst drinkt. Het wondermiddel tegen een kater is, ondanks veel onderzoek, nog niet gevonden.

Hoe krijg je een kater?

Je krijgt een kater van te veel alcohol, dat is een beetje een open deur. Alcohol komt via je maag en darmen in je hele lichaam en vooral je lever breekt het af.

Je maag krijgt als eerste met de alcohol te maken. Een maag kan slecht tegen en te grote hoeveelheid alcohol, het maagslijmvlies raakt geïrriteerd en daardoor krijg je last van brandend maagzuur.

De lever breekt de alcohol die in je lichaam komt af. Daar doet de lever per glas bijna anderhalf uur over. Twee glazen betekent dus 3 uur werk voor de lever, enz.. Je lever zet de alcohol via enkele stappen om in kooldioxide en water. Maar de afvalstoffen die tijdens dit proces ook ontstaan zijn extreem schadelijk en beschadigen de lever.

Bij een te veel aan alcohol gaan de nieren extra vocht afscheiden en daardoor droog je uit. De vochtbalans in je lichaam raakt in de war en hierdoor ontstaat de beroemde ‘nadorst’. Vooral wanneer de lever de afbraak van de alcohol niet aankan, krijgen de nieren het zwaar te verduren. Overigens geldt dit voor alle organen in je lichaam.

Alcohol bereikt na 10 minuten je hersenen. Wanneer je een volle maag hebt kan dit iets langer duren. Alcohol verstoort de samenwerking van de zenuwen in je hoofd. Omdat je nieren extra vocht proberen kwijt te raken, krijgen je hersenen ook een vochttekort, die bonkende hoofdpijn is het gevolg.

Heeft iedereen even veel last van een kater?

Aanleg lijkt een rol te spelen bij het wel of niet krijgen van een kater na het drinken van alcohol. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, per kilo lichaamsgewicht bevat het lichaam van een vrouw minder vocht dan dat van een man. Hierdoor verdunnen mannen alcohol meer dan vrouwen. Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben minder last van een kater. Na een stevige maaltijd heeft alcohol minder effect. De alcohol wordt dan minder snel in het bloed opgenomen. Zeer regelmatige drinkers hebben minder snel last van een kater.

Voorkomen van een kater

Je kunt vrij gemakkelijk een kater voorkomen: geen alcohol drinken! Maar iedereen vind het gezellig om samen een glaasje te drinken, een glaasje wijn bij het eten is nu eenmaal lekker en een koud glas bier op een warme zomerdag niet te versmaden.

Dé manier om een kater te voorkomen is er niet. Er zijn verschillende middeltjes getest helaas tot nu toe zonder enig positief resultaat. De beste remedie is waarschijnlijk tijd en rust. Voorkomen is niet mogelijk maar er zijn wel enkele tips om het zo dragelijk mogelijk te maken.

Drink minder alcohol

Drink ook vooral water naast de alcohol. Van alcohol droog je uit, daarom is het belangrijk om ook veel water te drinken. Omdat je meer water drinkt, drink je ook minder alcohol. De beste methode is, om na ieder glas alcohol een glas water te nemen. Wanneer je een glaasje water niet zo ‘sociaal’ vindt, neem dan een sapje.

Nooit op een lege maag

Wanneer je maag vol is zal de alcohol minder snel worden opgenomen in het bloed. Hierdoor krijgt je lever meer tijd om zijn werk te doen. Eten nadat je hebt gedronken heeft geen enkel effect. Het eten moet in je maag zitten vóór de alcohol.

Mix niet

Drink nooit verschillende drankjes door elkaar! Verschillende alcoholische drankjes beïnvloeden elkaar verkeerd. De kater wordt er erger door.

Wat drink je

In bier zit meer water dan in brandewijn en daardoor droog je er minder snel van uit. Omdat vooral uitdroging zorgt voor de kater zal deze minder hard toeslaan. Heldere drankjes, geven ook een minder zware kater dan gekleurde drankjes.

Wijn

Het is een fabeltje dat je van rode wijn sneller een katerhoofdpijn krijgt dan van witte wijn. Wel loont het de moeite om een beetje meer uit te geven aan de wijn. Van een dure wijn krijg je ook een kater, er zit tenslotte ook alcohol in, maar een goedkopere wijn versterkt de kater. De hoeveelheid bacteriën in de goedkopere wijn geven waarschijnlijk de doorslag.

Toch een kater, wat doe je dan?

Wanneer je ’s morgens wakker wordt met een kater is er weinig aan te doen, helaas. Om het draaglijker te maken enkele tips:

Rust: Blijf zo lang mogelijk liggen. Je lichaam heeft tijd nodig om de alcohol te verwerken en je lever is waarschijnlijk overuren aan het maken.

Eet & drink: Neem een flink ontbijt. Misschien is dit het laatste waar je hoofd naar staat maar je spijsvertering heeft een zetje nodig. Overdrijf het niet, je moet het wel binnen kunnen houden. Neem vers fruit en versgeperst sap, vitamine C is goed voor je lever. Geen koffie drinken. Koffie onttrekt vocht en aangezien de alcohol dat ook doet kun je de koffie beter even laten staan.

Beweeg: Maak een rustige wandeling. Het is absoluut een fabeltje dat stevig sporten de duur van een kater verkort. Je kunt een kater er niet ‘uitzweten’, zoals wel eens wordt aangenomen. Frisse lucht is alleen lekker wanneer je hoofdpijn hebt.

Pijnstillers: Alcohol en pijnstillers zijn geen goed combinatie. Laat medicijnen staan wanneer je een kater hebt.

De grootste fabel van allemaal: Je kunt geen kater bestrijden met alcohol! Je stelt de kater uit met alcohol.

Een pilletje of drankje tegen een kater is er niet. Vooralsnog moeten we het doen met de huismiddeltjes die voor de één succesvoller zijn dan voor de ander. Gezond eten, voldoende vers fruit en groente lijken de beste ‘medicijnen’.

Drinken van alcohol mag geen gewoonte worden. Zoek professionele hulp wanneer alcohol voor jou of iemand in je directe omgeving een dagelijkse behoefte wordt, of is.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…
De kater: hoe voorkom je hem?Op het moment dat je dit artikel leest is het waarschijnlijk te laat om de kater te voorkomen. (ik neem aan dat je pas o…

Pijnbestrijding, hoe werkt dat nouPijnbestrijding, hoe werkt dat nouAls we ergens pijn hebben, nemen we al snel een pijnstillend middel in. Helaas heeft pijnbestrijding de laatste 20 jaar…
Juiste behandeling van giftige kwallenbeet levensbelangrijkJuiste behandeling van giftige kwallenbeet levensbelangrijkGiftige kwallen komen niet alleen voor aan onze Noordzee. Ook in de Middelandse Zee en diverse andere buitenlandse vakan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • www.alcoholinfo.nl
  • www.livescience.com
  • www.healthopedia.com/hangover/
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 09-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.