Tandvlees: een duidelijke uitleg
De kleur van je tanden heb je zelf niet in de hand. De stand van je tanden ook niet. Als je tanden verkleuren of scheef gaan staan overkomt dat je gewoon. Je kunt er natuurlijk wel wat aan doen. Daarvoor heb je wel een specialist nodig en een goede verzekering of spaarcentjes. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is het tandvlees. Voor de gezondheid van je gebit is het van belang dat het tandvlees ook gezond is. Gelukkig kun je dit gewoon thuis goed bijhouden.
Wat is er zo belangrijk aan tandvlees?
Je tandvlees is van belang voor een gezond gebit. Als je tandvlees ongezond is zullen je tanden dat op de termijn ook worden. Vaak is ongezond tandvlees helemaal niet nodig. Alleen veel mensen weten niet dat ook het tandvlees een goede verzorging nodig heeft. Zij beperken zich tot poetsen, en dat is niet altijd voldoende!
Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Gezond tandvlees is mooi roze van kleur en ligt strak om je tanden heen. Het doet geen pijn, het brandt niet, bloedt niet en het irriteert niet. Ook niet als je op iets hards bijt en ook niet als je je tanden poetst.
Hoe ziet ongezond tandvlees eruit?
Geïrriteerd tandvlees is wat opgezwollen. Hierdoor ziet het eruit alsof het ietsjes bol staat. Ook de kleur kan veranderen van mooi roze naar rood of zelf donkerrood tot paarsachtig. Doordat het geïrriteerd is zal het ook sneller bloeden. In hele uiterste gevallen (zwaar ontstoken dus) kan er zelfs pus uit komen.
Wanneer kan tandvlees ontstoken raken?
Uiteraard kan tandvlees ontstoken raken als je mondverzorging te wensen over laat. Soms is alleen poetsen niet goed genoeg en heb je bijvoorbeeld tandenstokers of flosdraad nodig. Tandvlees kan ook (vooral bij vrouwen) gaan ontsteken bij hormoonschommelingen. Denk hierbij aan de zwangerschap of de menstruatie. Gelukkig is het dan in de regel voor een kortere periode dus kan er met behulp van een goede mondverzorging niet veel schade aangericht worden door de bacteriën die erbij komen kijken. Ook bepaalde leefgewoonten kunnen de conditie van het tandvlees schaden. Denk hierbij aan drugs gebruik, en zelfs sigaretten kunnen funest zijn voor gevoelig tandvlees.
Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen van ontstoken tandvlees kunnen ernstig zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de mate waarin het tandvlees ontstoken is en hoe lang de ontsteking duurt. Als tandvlees een tijd ontstoken is zal het tandvlees zich terug trekken. Hierdoor lijken de tanden als het ware langer te worden. Wat bloot komt te liggen daardoor is de tandhals. Deze heeft echter geen glazuur laag zoals de rest van de tand wel heeft. Hierdoor kunnen er sneller gaatjes komen in de tandhals.
Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kunnen er pockets ontstaan. Dit zijn openingen tussen het tandvlees en de tand in. Hoe dieper de pocket, hoe meer vuil er tussen kan gaan zitten wat de situatie er niet beter op zal maken. Uiteindelijk kan er zelfs tandsteen tussenin gaan zitten. In dit stadium heb je echt een tandarts of mondhygiëniste nodig om het daartussen schoon te maken. Dat kun je namelijk niet zelf.
Als de ontsteking zich verder uitbreidt zal er uiteindelijk parodontitis ontstaan. Dit houdt in dat de ontsteking het kaakbot aantast. Het kaakbot zal hierdoor verdwijnen. Hierdoor kunnen je tanden los gaan staan er uiteindelijk zelfs uitvallen. Alleen een goede specialist (parodontoloog) kan je hier nog mee helpen. Bedenk wel dat terug getrokken tandvlees nooit meer terug groeit en dat kaakbot dat verdwenen is ook niet meer terugkomt.
Wat kun je zelf doen?
Een goede tandarts zal ook je tandvlees controleren als je op bezoek bent. Eventueel zal deze plak en tandsteen verwijderen of je hiervoor doorverwijzen naar een mondhygiëniste. Als dit regelmatig gedaan wordt is de kans dat je tandvlees ontstoken raakt alweer een stuk kleiner.
Ook thuis kun je zat doen. Door goed te poetsen bijvoorbeeld. En als je veel ruimte tussen je tanden in hebt zitten moet hier ook gereinigd worden. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte kan dit gedaan worden met tandenstokers, flosdraad of ragertjes.
Als je af en toe licht ontstoken tandvlees hebt of gewoon een geïrriteerd plekje helpt het al genoeg als je hier wat extra aandacht aan besteed. Dus goed reinigen en extra naspoelen met mondwater. Je zult zien dat het dan met hooguit een week weg is. Hiermee voorkom je dat de boel uit de hand loopt. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen, ook voor je tandvlees!
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem door parodontitisEen slechte adem is heel vervelend, maar komt helaas vaak voor. Wat kunt u doen aan een slechte adem? Een hele bekende e…