Haarverlies en haaruitval, mogelijke oorzaken en oplossingen
De weelderigheid van onze haardos, is bij de mens een teken van gezondheid. Daarom zegt men vaak dat het haar een spiegel van het lichaam is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haaruitval, of alopecia genaamd, voor veel mensen een probleem is. Maar haaruitval is een complex probleem en zeker niet in 1, 2, 3 opgelost. Maar, verschillende oorzaken kunnen wel op verschillende manieren verholpen of voorkomen worden.
Hoe groeit haar
Haren groeien uit haarfollikels van huidcellen. Het gemiddeld aantal haarfollikels of haarzakjes op de hoofdhuid van de mens, ligt rond de 100.000 en is genetisch bepaald (vb mensen met blond haar hebben meer haarfollikels dan donkerharigen).
Het
groeien van haar gebeurt in verschillende fases die samen een cyclus vormen van ongeveer 3.5 jaar. In die 3.5 jaar is er gedurende de eerste 3 jaar een groeifase, ook wel anagene fase genaamd, waarbij de haren gemiddeld 0.5 mm per dag groeien (bij vrouwen iets sneller dan bij mannen). Na de groeifase komt de katagene fase waarbij, op het einde van de eerste 3 jaar, de celdeling stopt en het haar alsmaar dunner gaat worden. Na deze fase komt de afbraakfase of telogene fase waarbij het haar loskomt uit de haarzakjes en bijgevolg uitvalt. Deze periode zal ongeveer 3 maand in beslag nemen. Bij de mens kunnen we stellen dat steeds 60% tot 90% van de haren zich in de groeifase bevinden en 10% tot 20% in katagene of telogene fase.
In de dierenwereld is het zeer duidelijk dat met de verandering van seizoenen ook de vacht zal aangepast worden. Bij de mens is deze overgang echter veel minder groot. Wel is er een een lichte piek in haarverlies rond de maanden augustus en september waardoor we toch enige invloed van de seizoenen waarnemen. Over het algemeen is de cyclus van groei en afbraak echter vrij regelmatig.
Hoe haarverlies meten
Men kan soms de indruk hebben veel haar te verliezen bij bijvoorbeeld het borstelen. Het is echter moeilijk na te gaan, op het gevoel, of we nu net meer of minder haar dan normaal verliezen. Daarom zijn er enkele simpele methodes die daarbij kunnen helpen.
Als men weet dat 60% tot 90% van onze
haren steeds in groeifase zijn, dan is dit een goed referentiepunt om te zien of we meer of minder dan gemiddeld haar verliezen. Daarom kan men een bosje haar van zo’n 100-tal haren bij elkaar nemen en hieraan trekken. Indien er meer dan 20 haren loskomen (dus meer dan 20% zou dan in afbraakfase zijn), kan dit een aanleiding zijn tot verder onderzoek.
Een meer geavanceerdere techniek is het het maken van een haarwortelstatus of een trichogram. Hierbij worden een 50-tal haren geëpileerd en worden de haarwortels onder de microscoop bekeken. Hierbij kan men belangrijke informatie krijgen over de vorm van de haarwortels, afwijkingen mbt groei- en afbraakfase en zomeer. Deze test hoeft men natuurlijk niet uit te voeren als er geen grotere haaruitval opgemerkt werd.
Vitamines om haarverlies tegen te gaan
Aangezien onze haren een goede weerspiegeling zijn van onze gezondheidstoestand, is het ook logisch dat een goed uitgebalanceerd en gezond dieet ook helpt bij een mooie haardos. In een goed uitgebalanceerd dieet, zitten voldoende vitamines. Vaak is het zo dat men helemaal geen vitaminesupplementen moet nemen, alleen de juiste dingen eten om de desbetreffende vitamines binnen te krijgen.
Vitamine A
Vitamina A is essentieel voor heel veel functies in het lichaam en alsook voor de haargroei. Het helpt er vooral voor te zorgen dat nieuw haar gestimuleerd wordt te groeien. Vitamine A hoeft men niet als supplement bij te nemen want een te hoge dosis aan vitamine A kan andere gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Men kan wel zorgen dat men voeding eet waar vitamine A in aanwezig is, zoals eieren, kaas, melk en visolie.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn bouwstenen van het lichaam en dus ook voor de haarbos. De belangrijkste antioxidanten voor het haar zijn vitamine C en E. Deze zijn te vinden in groenten en fruit en groene thee.
Mineralen
Zwavel is een mineraal die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus van buitenaf, de voeding, moet worden aangevoerd. Toch is het een zeer belangrijke stof die zowel cruciaal is voor de huid, de nagels als onze haargroei. Daarom is het belangrijk steeds voldoende zwavel in het dieet te hebben. Het is vooral aanwezig in eiwitrijkevoeding zoals vlees en vis en in noten. Zwaveltekort kan een belangrijke oorzaak zijn voor haarverlies.
Vele andere vitamines, zoals B5, B6 en B12, hebben een belangrijke invloed op onze haargroei. Over het algemeen kan men stellen dat een gevarieerd dieet met veel verse voedingsstoffen, gebaseerd op de voedselpiramide, het lichaam helpt optimaal in vorm te blijven. Dezelfde regel geldt natuurlijk ook voor het haar.
Haaruitval door hormonen
De meest voorkomende vorm van haaruitval is androgenetische alopecie, oftewel hormonale haaruitval. Het wordt veroorzaakt door de invloed van mannelijke hormonen en komt bijgevolg meer bij mannen dan bij vrouwen voor. Hormonale haaruitval is meestal met de leeftijd gerelateerd en is erfelijk bepaald. Bij mannen kan men vaak duidelijk de haaruitval merken aan het teruglopen van de haarlijn. Bij vrouwen is het haarverlies discreter en meestal ook minder dan bij mannen, waar volledige kaalheid vaak optreedt.
Bij vrouwen kan men het haarverlies door hormonale redenen vaak tegengaan door hormonenpreparaten die ervoor zorgen dat de werking van de mannelijke hormonen afgeremd wordt. Bij mannen moet men zich beroepen op andere hulpmiddeltjes:
- Er zijn haarlotions op de markt die het haarverlies kunnen afremmen. Zo is er een lotion die 2% minoxidil bevat (een geneesmiddel dat ingezet werd tegen een te hoge bloeddruk) die haar opnieuw zou doen groeien.
- Er zijn ook lotions met antibacteriële bestanddelen of antischimmelmiddelen die haaruitval zouden verminderen.
- Tenslotte kan men ook de toevlucht zoeken in haartransplantaties die vaak een zeer bevredigend resultaat opleveren.
Hoe haarverlies camoufleren
Haarverlies wordt in veel gevallen veroorzaakt door een fysisch of psychisch probleem. Daarbij is de hormonenspiegel een van de meest voorkomende oorzaken maar ook voeding en stress zijn niet te onderschatten oorzaken bij haarverlies. Haarverlies op zich brengt dan ook vaak weer psychische problemen mee omdat het het zelfbeeld danig kan beschadigen.
Gelukkig bestaan er enkele simpele tips en tricks om haarverlies te camoufleren!
Een goede kapper of hairstylist kan wonderen doen. Vaak helpt het om over te schakelen naar een korter kapsel want dit lijkt meer volume in het haar te brengen. Ook een lichte krul in het haar aanbrengen, zorgt ervoor dat het volume vergroot wordt. Hoewel sommigen een beroep zullen doen op hairspray om het haar meer volume te geven, heeft dit vaak net het omgekeerde effect.
Tenslotte bestaan er ook producten die het haar verdikken maar het is steeds goed dit eerst met de kapper te overleggen. Indien men het op een goede manier doet, en het haar niet extra beschadigd (afhankelijk van de oorzaak van haarverlies), helpt het vaak ook wat kleurschakkeringen in het haar aan te brengen om zo een gevoel van ‘meer haar’ te bekomen.