Laserbehandeling: de kracht van genezend licht
Laser is zo alomtegenwoordig dat we haast zouden vergeten hoe opmerkelijk het is dat licht zo'n spectaculaire veranderingen teweeg kan brengen. De meest opmerkelijke zetten we hier even op een rijtje: zowel bij schoonheidbehandelingen, pijndemping, hulp bij het stoppen met roken, alsook bij tand- en huidproblemen kan laserlicht een oplossing bieden.
Zeg niet zomaar licht tegen
laserlicht. Lasers werken volgens een heel andere techniek dan een gewone gloeilamp. Een gloeilamp straalt een chaotische mix van golflengten - of kleuren - uit die we uiteindelijk zien als wit licht. Een laser werkt anders. Laserlicht heeft slechts één golflengte en dus ook maar één kleur. Dat licht wordt in warmte omgezet en kan zo heel doelgericht bepaalde problemen aanpakken. Afhankelijk van het licht dat wordt uitgestraald, kunnen we verschillende lasers onderscheiden. Er bestaat dus geen toestel waarmee je zowel overtollige haartjes als een slecht zicht mee kan aanpakken. Ieder probleem heeft zijn eigen laser. Een dermatoloog met een arsenaal aan lasers heeft meteen ook een investering van enkele honderdduizenden euro's in zijn kabinet staan. Logisch dus dat
laserbehandelingen doorgaans vrij kostelijk zijn.
Laser maakt je mooi
Binnen de dermatologie is laser een onmisbaar toestel geworden. Steeds meer huidaandoeningen kunnen met laser worden aangepakt. Epilatielasers kennen we ondertussen allemaal, maar wist je dat laser ook wijnvlekken, couperose en zelfs tatoeages kan wegflitsen? Ongeveer één op 300 kinderen wordt geboren met een wijnvlek. Vaak heeft dat een enorme impact op de levenskwaliteit van zo'n kind. 'Gemiddeld heeft men zo’n zes tot tien sessies nodig om een wijnvlek weg te werken. Tussen iedere sessie last men een rustpauze in van twee à drie maanden. Toch os iedere wijnvlek anders en is het verloop van de behandeling op voorhand moeilijk in te schatten. Algemeen kan men stellen dat hoe verder de vlek is verwijderd van het gezicht, hoe moeilijker ze is weg te krijgen. Die regel geldt trouwens niet enkel voor bloedvatafwijkingen; ook een wonde aan bijvoorbeeld het onderbeen herstelt heel wat trager dan een wonde aan het gezicht. Een tatoeage wordt op vrijwel dezelfde manier behandeld, al hangt één en ander af van de kleur van de tattoo. Donkere kleuren zijn doorgaans makkelijk weg te laseren, geel en oranje zijn beduidend moeilijker. Het is belangrijk om patiënten goed te coachen zodat ze realistisch zijn in hun verwachtingen. Een tatoeage verwijderen is een langdurig proces waarvan men nooit op voorhand weet hoe lang het exact zal duren.
Ook couperose is een probleem waar veel vrouwen last van hebben. Hun rode wangen zijn het resultaat van overgevoelige, verwijde bloedvaatjes in het gezicht. Men behaalt met laserbehandeling zeer goede resultaten, maar men kan de aanleg om couperose te vormen niet wegnemen. Het kan dus zijn dat er zich na een aantal jaren nieuwe verwijdingen vormen. Met een kleine correctie is dat echter snel weer opgelost.
Laser maakt je jonger
Wie haar rimpeltjes weer glad wil laten strijken maar plastische chirurgie een stap te ver vindt, was tot voor kort aangewezen op agressieve technieken zoals behandeling met de
schaaflaser, microdermabrasie of chemische peelings. Tegenwoordig bestaat er een heel wat huidvriendelijkere behandelingstechniek: de
fractionele laser. In plaats van de bovenste huidlaag te schaven, maakt deze laser minuscule verticale gaatjes in de huid. Resultaat: er wordt nieuw collageen aangemaakt waardoor de huid steviger aanvoelt. Ook acnelittekens kunnen op deze manier worden behandeld. De huid herstelt ook veel sneller na een behandeling met de fractionele laser. Je moet je er wel van bewust zijn dat het invasieve karakter van een behandeling ook een impact heeft op het resultaat ervan. Hoe ingrijpender de behandeling, hoe meer resultaat je bereikt, maar ook des te groter het risico op pigmentletsels achteraf. Wie de bovenste oogleden of de onderkin lichtjes wil laten liften, kan een behandeling met een rejuvenatielaser overwegen. Een mirakeloplossing is het zeker niet, maar men bereikt er wel heel goede resultaten mee. De resultaten zijn weliswaar niet even spectaculair als die van een lifting, maar zelfs een verschil van een aantal millimeters kan voor een frissere look zorgen. Vrouwen die op zoek zijn naar een behandeling die echt iets oplevert en geen operatie willen ondergaan, kunnen hier zeker mee gebaat zijn.
Laser verlicht pijn bij kanker
Kankerpatiënten die chemo- of radiotherapie krijgen hebben vaak te kampen met ontstoken slijmvliezen in de mond. Ontstoken slijmvlies is dik en zorgt voor een wit beslag op de tong. Het is niet alleen lastig, vaak gaat het gepaard met aften en bloedingen en is het erg pijnlijk. In extreme gevallen wordt zelfs eten onmogelijk en is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Gelukkig kan men met
laserbehandeling wel voor verlichting zorgen. Met een optische laserpen behandelt men het gehemelte, de tong, wangen, mondbodem en de lippen. De behandeling is pijnloos en duurt ongeveer vijf minuutjes. Voor de patiënt is het kosteloos. Men merkt echt zeer goede resultaten: enkele minuten na de behandeling voelen de patiënten al minder pijn. Patiënten hebben dus minder pijnmedicatie nodig en bovendien helpt het hen om de chemo- of radiotherapie beter te doorstaan.
Weg met de sigaret
Jaarlijks wagen wereldwijd miljoenen mensen zich aan een poging om te stoppen met roken; helaas zijn die pogingen niet altijd even succesvol. Een van de vele hulpmiddelen om van de sigaret verlost te raken, is lasertherapie. Over de werking ervan zijn de meningen verdeeld. Sceptici wijzen op het placebo-effect, maar toch zijn velen overtuigd van de werking van deze techniek. De methode steunt op de eeuwenoude Oosterse acupunctuurgeneeskunde die ervan uitgaat dat er doorheen ons lichaam verschillende energiebanen lopen. Op die energiebanen bevinden zich verschillende drukpunten, elk met een eigen functie. De lasers die worden gebruikt bij rookstop-behandelingen pakken de drukpunten aan die de endorfinehuishouding in ons lichaam regelen. Steek je een sigaret op, dan schiet het endorfinepeil de hoogte in waardoor je een voldaan gevoel ervaart. Met het uitdoven van je sigaret neemt geleidelijk aan ook het endorfineniveau af, waardoor je weer meer zin krijgt in een volgende sigaret. Wat doet lasertherapie? Die zet het endorfinepeil weer op nul, net zoals bij iemand die nooit heeft gerookt. Samen met de schommelingen in je endorfinespiegel zou ook je zin in een sigaret verdwijnen. Zelfs de typische ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, stress en een hogere eetlust zouden met lasertherapie worden tegengegaan. Meestal is één behandeling voldoende. Is dat niet het geval, dan krijg je vaak een herhaalbehandeling aan een fors verminderde prijs. Reken voor een rookstopbehandeling met laser op zo'n 125 euro. Verschillende ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van de behandeling.
Verlost van je tandproblemen
Heel wat mensen kijken op tegen een bezoek aan de tandarts. Het geluid van de boor en een blik op de verdovingsnaald zijn vaak voldoende voor een afkeer van de tandarts. Behoor jij ook tot deze groep van mensen? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Gaatjes in de tanden kunnen nu ook worden behandeld met laserlicht. Meestal is er geen bijkomende verdoving nodig en bovendien is de behandeling volledig pijnloos! Het laserlicht wordt immers voortdurend afgekoeld door een waterstraal en het toestel komt niet rechtstreeks in contact met je tand. Bijkomend voordeel is dat de tandarts tijdens één bezoek meerdere tanden kan aanpakken, en je dus minder vaak naar de tandarts moet gaan. Ook voor tandvleesontstekingen en tandsteen zijn lasers een interessant alternatief. Het enige nadeel is wellicht het hoge kostenplaatje, waardoor je de laser nog niet in iedere tandartsenpraktijk zal terugvinden.
Laser bestrijdt psoriasis
Psoriasis is een lastige huidziekte die gepaard gaat met rode huidvlekken, bedekt met witte schilfers. Men vermoedt dat een immuniteitsstoornis aan de basis ligt van het probleem, waardoor de huidcellen van de opperhuid zich abnormaal snel delen. Tot nu toe bestaat er geen enkele behandeling die je kan garanderen dat je voor eeuwig van deze aandoening zal zijn verlost. Iedere behandeling is erop gericht om de symptomen zo veel mogelijk te verlichten. Lichttherapie staat al langer centraal in de behandeling van psoriasis - denk maar aan de bekende PUVA behandeling. Tegenwoordig wordt ook
lasertherapie gebruikt om de huidvlekken te bestralen waardoor ze sneller zouden genezen. Bij sommige patiënten ziet men na slechts één behandeling al duidelijke verbetering, maar meestal zijn er toch vier à tien sessies nodig. Het resultaat blijft een zestal maanden zichtbaar. Helaas voorzien onze ziekenfondsen nog geen terugbetaling voor deze behandelingswijze.
Vijf gouden tips!
- Hoe witter de huid, hoe beter. Niet ieder huidtype kan met laser worden behandeld. Zo bevat een donkere huid veel meer pigmenten dan een lichte huid en loopt ze meer risico om pigmentletsels - witte of bruine vlekken - te ontwikkelen.
- Ga te rade bij een specialist ter zake. De toestellen die je bij schoonheidsspecialisten terugvindt, zijn doorgaans geen lasers maar flitslampen. Flitslampen zenden net als een gewone lamp verschillende golflengten uit, zij het dan veel krachtigere. Ze werken niet zo doelgericht als een laser waardoor het risico op huidbeschadiging veel groter is. Dit verklaart waarom artsen nogal kritisch zijn ten opzichte van behandelingen met flitslampen in een schoonheidsinstituut. Maar ze zijn goedkoper. Met één flitslamp kan je verschillende problemen aanpakken, enkel de lichtfilter van het toestel moet worden vervangen.
- Wees kritisch en geloof niet zomaar mooie voor-en-na foto's. Met grafische programma's worden rimpels, littekens en cellulite heel wat sneller weggewist dan met om het even welke behandeling.
- Laserlicht is niet geschikt om zwangerschapsmasker of melasma te behandelen. Melasma is een dynamisch probleem dat voorkomt bij vrouwen met een overprikkelbare huid die, onder invloed van hormonen, te veel pigment aanmaakt als reactie op UV-stralen. Het kan ook zonder enige aanleiding optreden. Wie last heeft van melasma blijft best ver weg van laser. Die kan het pigment nog meer beschadigen en donkere vlekken nalaten.
- Een goede diagnose is erg belangrijk. Een bruin vlekje is niet zomaar een bruin vlekje. Er bestaan duizenden huidaandoeningen, en elk probleem vraagt een eigen aanpak.