Nadelen van stoppen met roken

Nadelen van stoppen met roken Stoppen met roken kan naast het feit dat het gewoon gezond is ook nadelen met zich meebrengen. Wij sommen ze even voor je op.
Wat veel mensen niet weten is dat er naast voordelen ook nadelen zijn bij het stoppen met roken. 50% van de mensen die stoppen met roken krijgen ontwenningsverschijnselen zoals concentratieproblemen, geïrriteerd zijn, rusteloosheid etc. Al deze klachten zijn het gevolg van een gebrek aan nicotine waaraan het lichaam gewend is.

Het menselijk lichaam went snel aan de nieuwe situatie. In het begin zullen de ontwenningsverschijnselen hevig zijn, maar na enkele dagen zullen ze al zwaar verminderen. Middelen die nicotine vervangen kunnen deze verschijnselen verlichten. Deze middelen geven wel hetzelfde effect van nicotine maar brengen niet de schade aan het lichaam toe die tabaksrook wel toebrengt. Ook is de opname in het bloed van nicotine bij vervangende producten geleidelijk, in tegenstelling tot de sigaret waarbij je als het waren een nicotineboost krijgt. Door deze geleidelijke toediening van nicotine is het makkelijker om af te bouwen. Deze middelen zijn er in verschillende vormen; inhalatievloeistof, kauwgom, tabletten en pleisters. Mensen die meer dan tien sigaretten per dag roken en willen stoppen hebben zeker baat bij deze producten. Deze middelen kunnen wel kleine bijwerkingen hebben zoals hikken of irritatie op de huid.

Opgelet, hoewel we het hier over de nadelen van stoppen met roken hebben mag je niet naïef zijn. Onder geen enkel beding is blijven roker gezonder dan stoppen met roken, voor de roker in kwestie maar ook voor zijn omgeving.

Depressief gedrag

Van alle ontwenningsverschijnselen is een depressieve stemming wellicht de belangrijkste. In sigarettenrook zitten stoffen verborgen die dienst doen als antidepressiva, medicijnen die gebruikt worden om een depressie tegen te gaan. Aangezien nicotinevervangende producten geen rook hebben zullen deze het depressieve gevoel minder goed tegen kunnen gaan. Mensen die al eens een depressie meegemaakt hebben zullen meer kans hebben om te hervallen wanneer ze stoppen met roken. Het innemen van antidepressiva kan soelaas bieden voor deze mensen wanneer ze willen stoppen met roken.

Hunkeren naar een sigaret

Wanneer de lichamelijke behoefte naar nicotine reeds enkele weken verstreken is zal het hunkeren naar een sigaret wellicht nog een lange tijd duren. De ex-roker moet zich proberen los te wrikken van een jarenlange gewoonte omtrent het roken. Iemand die denkt dat hij definitief van het roken af is is naïef. Een ex-roker blijft steeds het risico lopen om te hervallen. Het roken van slechts één sigaretje is trouwens ook zeer gevaarlijk. Het blijft namelijk nooit bij die ene sigaret. Op die manier ben je van ex-roker opnieuw gebombardeerd tot roker.

Energieverbruik

Iemand die begint met roken zal doorgaans drie tot vier kilo lichaamsgewicht verliezen. Nicotine remt de eetlust en doordat de hartslag van een roker sneller klopt en ook andere organen meer energie nodig hebben om te werken verbruikt een roker meer energie. Wanneer iemand stopt met roken zal deze persoon dan ook doorgaans twee tot vijf kilo bijkomen in gewicht. Opgelet; dit kan nog veel meer zijn wanneer de ex-roker zich stort op snoepen in plaats van roken, een vaak voorkomend probleem. Het toenemen van het gewicht gebeurd vooral in de eerste maanden van het afkicken. Overgewicht is natuurlijk ook niet gezond voor het lichaam, maar alles bij elkaar is het gezonder om enkele kilootjes teveel te wegen dan te blijven roken.

Huidirritaties

Mensen die stoppen met roken zullen in de eerste maanden van het proces meer en meer last hebben van aften in de mond. Ook huidirritaties in de vorm van acne verschijnen vaak op het lichaam van de persoon. Dit zijn echter, net als alle andere, tijdelijke ontwenningsverschijnselen. De mond spoelen met kamillethee of extra vitamine C nemen kan helpen.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Roken: heel slecht voor de gezondheidRoken: heel slecht voor de gezondheidOngeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel ve…

De overgang, begin of einde?Het is een tijd van verandering, voor velen een tijd van klachten, voor velen echter ook een nieuwe kans, de overgang. H…
Slapeloosheid (insomnia)Slapeloosheid (insomnia)De helft van de volwassenen heeft wel eens in meer of mindere mate last van slaapprobleem, waarvoor de meesten geen hulp…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.