Invloed van hormonen op het vrouwelijk lichaam

Invloed van hormonen op het vrouwelijk lichaam Net zoals de vaginale ring en de anticonceptiepleister bevat ook de pil twee kunstmatige hormonen. Deze twee hormonen, progestageen en oestrogeen, zorgen ervoor dat vrouwen niet zwanger kunnen worden. Ze gaan echter wel gepaard met enkele bijwerkingen.

Niet schadelijk

Vergis u niet, geen enkel anticonceptiemiddel is schadelijk voor het vrouwelijke lichaam. Door het gebruik van twee hormonen worden de vaginale ring, de pil en de anticonceptiepleister hormonale combinatiemiddelen genoemd. Hoewel de hormonen niet schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze wel een aantal lichamelijke veranderingen teweeg brengen. Wanneer een vrouw begint met een anticonceptiemiddel kunnen deze veranderingen het zwaarst doorwegen, het lichaam probeert zich zo aan te passen aan de nieuwe situatie. In sommige gevallen bestaan er echter ook een aantal blijvende nevenwerkingen. Bij gebruik van de verkeerde pil ontstaat in sommige gevallen ook de kans op kanker.

Tijdelijke aanpassingen

Tijdens de eerste maanden moet het lichaam wennen aan de nieuwe situatie. Het lichaam is de toegediende hormonen niet gewoon en er kunnen tijdelijke bijwerkingen optreden zoals:
 • Spanning in de borsten
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Tussentijdse bloedingen
 • Stemmingswisselingen
 • Stijging van de bloeddruk

Dit soort verschijnselen zijn in geen geval schadelijk voor het vrouwelijke lichaam en zeker niet blijvend. Na een tijdje verdwijnen ze spontaan. Meestal is dit al na de eerste maand, al kan het in sommige gevallen wel een aantal maanden duren. In dat geval, en wanneer het echt storend is, contacteert men best een arts. Deze zal dan wellicht in overleg met de vrouw beslissen om een andere anticonceptiepil te gebruiken. Dit is een vaak voorkomend gebeuren, bij vele vrouwen is het zo dat ze in het begin verschillende pillen moeten proberen vooraleer ze de juiste pil voor hun lichaam gevonden hebben.

Permanente nevenwerkingen

Op de bijsluiter van alle anticonceptiepillen staan zeer veel nevenwerkingen vermeld. Dit zijn alle bekende nevenwerkingen van alle gebruikers van die pil. Aangezien de reactie van het lichaam op een pil afhankelijk is van ieders lichaam wil het niet zeggen dat al deze nevenwerkingen van toepassing zijn op één persoon. Het kan zijn dat iemand er meerdere krijgt, of meestal zelfs helemaal geen. Bij een teveel aan permanente nevenwerkingen wordt er best zo snel mogelijk overgeschakeld op een andere pil. De ideale pil bestaat trouwens niet, iedere pil verschilt van vrouw tot vrouw. Mogelijke permanente nevenwerkingen bij gebruik van de pil, de anticonceptipleister of de vaginale ring kunnen zijn:
 • Spanning in de borsten, buikpijn, pijnlijke menstruatie, acne, hoofdpijn, gewichtstoename. Dit zijn fenomenen die vaak in een normale cyclus van jonge vrouwen voorkomen zonder de pil te gebruiken. Wanneer deze fenomenen echter agressiever worden bij het nemen van de pil moet er overgeschakeld worden naar een andere.
 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Vooral vrouwen boven de 35 jaar die roken en de pil gebruiken maken hier meer kans op. Om hart- en vaatziekten te voorkomen raadt men deze vrouwen dan ook af hormonale anticonceptiemiddelen te gebruiken.
 • Verhoogde kans op trombose
 • De pil kan ook een permanente negatieve invloed op het vrouwelijke libido en de algemene gemoedstoestand hebben.
 • Slechts een klein percentage van de vrouwen ondervindt bij alle mogelijke hormonale anticonceptiemiddelen permanente nevenwerkingen. Ze zullen dan samen met de arts een andere oplossing moeten zoeken.

Kanker door de pil

Vele mensen geloven dat hormonale anticonceptiemiddelen de grote boosdoener zijn voor kankers bij vrouwen. Niets is minder waar. Geen enkele studie heeft bewezen dat de pil of welk hormonale anticonceptiemiddel dan ook de oorzaak was van een kanker. Ze kunnen er wel een invloed op hebben zoals:
 • Een lichte toename van de kans op baarmoederhalskanker.
 • Een beschermend effect tegen de ontwikkeling van eierstokkanker.
 • Een beschermend effect tegen de ontwikkeling van baarmoederkanker
 • De kans dat de ontwikkeling van borstkanker zou toenemen bij gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen is nihil wanneer een vrouw ze pas na hun zestiende levensjaar beginnen te gebruiken.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…
Informatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenInformatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenVrouwen met (ernstige) overgangsklachten kunnen ervoor kiezen om bio-identieke hormonen te gebruiken. De hormonen zouden…
Evra, de anticonceptiepleisterEvra, de anticonceptiepleisterEvra, ook wel de anticonceptiepleister of pleisterpil genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor uitwendig gebruik…
Voorbehoedsmiddelen: veilig vrijenVoorbehoedsmiddelen: veilig vrijenVoorbehoedsmiddelen zijn noodzakelijk voor het voorkomen van een bevruchting tijdens de seks, alsook tegen seksueel over…

Kinesiotaping, een nieuwe manier van therapeutisch tapenKinesiotaping, een nieuwe manier van therapeutisch tapenOnder meer in de fysiotherapie en (sport)massage wordt vaak gebruik gemaakt van Kinesiotape. Een therapeutische tape die…
Menstruatie zonder problemen uitstellenMenstruatie zonder problemen uitstellenVrouwen hebben vaak last van hun menstruatie op ongepaste ogenblikken, wanneer ze op vakantie gaan bijvoorbeeld. Een vol…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 19-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.