Gezondheid: Menopauze en gewichtstoename

Gezondheid: Menopauze en gewichtstoename Veel vrouwen zullen het herkennen, het gewicht neemt toe tijdens de menopauze terwijl ze niet noemenswaardig meer zijn gaan eten. Om te weten wat je kunt doen, moet je eerst weten hoe het nu exact werkt. Meer informatie over de veranderingen van het lichaam tijdens de menopauze en dit in combinatie met je gewicht.

Hormonen

Hormonen spelen een cruciale rol bij de processen in je lichaam. Ze worden door bepaalde klieren via de bloedbaan aan cellen of organen worden afgegeven. In principe hebben mannen en vrouwen dezelfde hormonen, alleen zijn de hoeveelheden wezenlijk anders (met name als het om geslachtshormonen gaat). Oestrogenen en progestagenen worden door de eierstokken geproduceerd en de zaadballen produceren androgenen (met name testosteron).

Menopauze

Hormonen spelen een belangrijke rol bij de menopauze, vandaar deze uitleg. Wanneer een vrouw officieel in de overgang is, moet ze een jaar lang geen menstruatie gehad hebben. Je kunt er achterkomen door bloedonderzoek. Bloedonderzoek toont aan dat de spiegel van het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) blijvend is verhoogd.

Qua leeftijd is het heel verschillend, maar als je de 50 gepasseerd bent vindt meestal officieel de overgang plaats (maar vaak begint het al – onopvallend – rond je 45ste en kan doorlopen tot je 55ste). Niet iets wat “even” plaatsvindt, want het is een proces van jaren, maar dan stoppen de eierstokken definitief met het produceren van de oestrogenen. Dit is ook voor veel vrouwen geestelijk een zwaar proces, want er is dan definitief een einde gekomen aan de vruchtbare periode.

Gewichtstoename tijdens menopauze

In de periode dat je menopauze inzet, en soms al kort daarvoor, neemt je gewicht langzaam toe. Je hoeft hiervoor niet meer te eten en je gewichtstoename bevindt zich meestal ook nog rond de buik plaats. Buikvet is gevaarlijk, gevaarlijker dan wanneer de armen of benen wat in gewicht toenemen. De veroorzaker is de afname van de oestrogenen.

Energieverbranding

Lichaamsbeweging en de energieverbranding in rust neemt af, wat een geleidelijke toename van gewicht kan veroorzaken (met name dus rond de buik). Per saldo verbrand je dus minder dan je eet (ook al is dit hetzelfde als in het verleden).

Hongergevoel

Verder is je honger- en verzadigingsgevoel enigszins in de war, wat overigens ook veroorzaakt wordt door de veranderde hormoonspiegel (oestradiolspiegel daalt). Je hongergevoel neemt toe en je verzadigingsgeval af.
De kans dat je hyperinsulinemie ontwikkelt is groot. Hyperinsulinemie wil zeggen dat de signalen, dat er koolhydraten te verbranden zijn, niet wordt opgepakt. Overtollige koolhydraten worden vervolgens in vet omgezet. De alvleesklier gaat meer insuline aanmaken om de glucosewaarden op een normale waarde te houden.

Gezond eten en bewegen

Hoewel gezonde voeding en voldoende bewegen altijd belangrijk is, is de kans dat je bij dezelfde voeding toch zwaarder wordt tijdens de menopauze, groter. Beweeg voldoende en probeer dit op in ieder geval per dag op zo’n 45 minuten matig intensief * te houden en beperk je voeding. Mogelijk is het natuurlijke signaal verstoord en dat wil zeggen dat je zelf het signaal moet geven, dat je voldoende hebt gehad. Daarmee niet gezegd dat je dagelijks alleen maar calorieën moet lopen tellen, maar kijk naar gezonde maaltijden, beperk je koolhydraten, eet voldoende eiwitten en tussendoortjes zijn prima … zolang het maar niet de bekende snacks (vol snelle suikers) zijn.

* Krachttraining kan je overal gewicht laten verliezen, maar als je met name rond de buik vet kwijt wilt, laat je dan in de sportschool adviseren. Zwemmen is goed en hardlopen is ook altijd goed. Goed voor de conditie en goed voor gewichtsafname. Maak wat sprintjes tussendoor en draag voor wat extra’s enkele gewichtjes om het middel. Voor de vetverbranding is het het beste om in de ochtend, voor het ontbijt, te sporten.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen als HCA of Magnesium kunnen wel eens uitkomst bieden, maar doe dit in overleg met de huisarts.
Heb je erg veel last van de menopauze, in de reformzaak zijn middelen die pijn kunnen verzachten. Het zijn geen wondermiddelen, maar kunnen de scherpe kantjes er vaak wel vanaf halen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Menopauze of overgang: gewichtMenopauze of overgang: gewichtMenopauze en overgang gaat vaak gepaard met gewichtstoename. Iets dat veel vrouwen met lede ogen aanzien. Toch is het ni…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…

Paracetamol: verleden en hedenParacetamol wordt wereldwijd het meest gebruikt van alle soorten pijnstillers. Het dankt zijn populariteit voornamelijk…
Soorten doktersSoorten doktersDokters of Artsen heb je in verschillende vormen en namen. Voor iedere verschillende ziekte of klacht vind je wel een an…

Reageer op het artikel "Gezondheid: Menopauze en gewichtstoename"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Lichamelijke gezondheid
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!