Wondzorg: Soorten débridement

Débrideren is het verwijderen van necrotisch, dood weefsel (débris) uit de wonde. Dit is een natuurlijk proces van het lichaam, maar dit kan ook versneld worden doormiddel van verschillende methoden om de wondheling te verbeteren. Débridement is het natuurlijk proces van het lichaam om necrose te verwijderen uit de wonde. Helaas is dit een traag proces en zeker bij een grote wonde met veel necrose is het nadelig om hierop te wachten. Al de tijd dat de wonde vertraagd geneest is immers een risico op infectie en andere complicaties. Dus om dit te versnellen bestaan er verschillende methoden binnen de wondozrg die men kan toepassen, naar gelang de soort wonde (grote, plaats, diepte, oorzaak, ...) en de situatie (veel pijngevoel, kostprijs, ...)

Soorten débridement

Binnen de wondzorg zijn er algemeen gezien zes soorten debridement gekend:
  • Autolytisch
  • Bio-chirurgisch
  • Chirurgisch
  • Enzymatisch
  • Mechanisch
  • Osmotisch

Autolytisch débridement bestaat eruit om het natuurlijk proces van het lichaam om necrose af te breken te stimuleren met bepaalde wondzorgproducten. Bij deze methode is het belangrijkste om de necrose vochtig te makan en te houden. Hierdoor is het gemakkelijker voor het lichaam om de necrose 'op te ruimen'.

Bio-chirurgisch débridement is het meest gekend met de larventherapie. Bij deze methode worden steriele larven en maden op/in de wonde(n) gedaan. Daar blijven ze enkele dagen ter plaatse, en in die tijd eten ze het necrotisch weefsel op. Levend, gezond weefsel laten ze met rust.

Chirurgisch débridement is simpelweg het uitsnijden van de necrose in de wonden via een operatie. Het grote voordeel hierbij is dat de necrose in zijn geheel volledig weg is en de wondgenezing hierdoor niet meer vertraagd word, deze methode geeft dus ontzettend snel resultaat. De patiënt moet hiervoor wel gehospitaliseerd worden en gebeurd onder anesthesie en dat kan een contra-indicatie vormen.

Enzymatisch débridement is de de methode waarbij zalven met enzymen worden aangebracht op de wonde. Deze enymen zijn in staat om de (bestandelen van) necrose af te breken. De wonde moet hiervoor wel vochtig zijn en de juiste zuurtegraad (pH) bevatten. Nadeel is de hoge kostprijs van de zalven plus het fiet dat studies geen eenduidige resultaten geven over de effectiviteit van dit soort débridement. Het voordeel zit in het feit dat de omliggende (gezonde) weefsels volledig onbeschadigd blijven.

Bij het mechanisch débrideren wordt de wonde dus met mechanische kracht van de necrose ontdaan. De meest toegepaste methode is met behulp van de 'wet-to-dry' verbanden. Dit is een vochtig gaas die men laat indrogen in de necrose van de wonde. Deze word daarna met kracht uit de wonde getrokken waarbij de necrose meekomt. Het nedeel is dat dit vaak (extreem) pijnlijk is voor de patiënt en dat omliggende weefsels vaak mee beschadigd worden.

Bij osmotsich débridement wordt er osmotsich drukverschil gecreërd in de wonde. Hierdoor wordt wondvocht en necrose aan de wonde onttrokken. Het osmotisch drukverschil kan worden bijkomen door bepaalde zalven en poeders. De grote voorwaarde is dat de necrose niet vast is. De methode is vooral effectief bij zeer sterk exsuderende wonden. Het verband moet vaak worden gewisseld vanwege de vergrote kans op infectie als de zalf of het poeder is uitgewerkt.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondzorg: Het TIME-modelHet TIME concept is een classificatiemodel dat binnen de wondzorg wordt gebruikt om te kunnen evalueren op korte en lang…
Wondzorg: Skin tears, verzorging en richtlijnenSkin tears zijn wonden die bij de oudere bevolking voorkomen op de armen en benen en worden veroorzaakt door wrijving. D…
Wondzorg: Werken met honing en honingzalfWondzorg: Werken met honing en honingzalfHoningzalf is een product die in de wondzorg terug van weggeweest is. In de oudheid gebruikte men al honing om wonden te…
Wondzorg: Negatieve druktherapie of vacuumtherapieNegatieve druktherapie, of vacuümtherapie, is een opkomend fenomeen binnen de wondzorg. Het basisidee van het systeem is…

De voorhoofdthermometerDe voorhoofdthermometer is in opmars, mede onder invloed van de vele nieuwe voorhoofdthermometers, die op markt verschij…
Wat is 'Hypnotherapie'?Wat is 'Hypnotherapie'?Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Ook kan hypnotherapie wo…
Bronnen en referenties
  • www.wondzorg.be
  • www.wondverpleegkundigen.nl
  • 'Handboek Wondzorg' Wit-Gele Kruis Vlaanderen, 2004.
Chuck (30 artikelen)
Laatste update: 26-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.