Anamnese - Goed voorbereid naar de Fysiotherapeut

Anamnese - Goed voorbereid naar de Fysiotherapeut Als je naar een fysiotherapeut gaat dan wordt er gestart met een anamnese. Dit is een vraaggesprek waarbij de fysiotherapeut verschillende vragen stelt om een duidelijk inzicht te krijgen wat precies de klacht is. Voordat je naar de fysiotherapeut gaat is het verstandig om jezelf voor te bereiden op de verschillende vragen die je kan verwachten. Hieronder staan de meest voorkomende vragen die gesteld worden wanneer je voor het eerst langs een fysiotherapeut gaat.

Anamnese

Als je voor de eerste keer naar een fysiotherapeut gaat dan zal hij/zij beginnen met een anamnese. In dit vraaggesprek zal de fysiotherapeut een zo uitgebreid mogelijk beeld proberen te scheppen van jou specifieke klacht. Hij/zij zal willen weten wat er precies gebeurd is, waar je last van hebt, hoelang je er al last van hebt, wanneer de klachten erger worden, etc.

Als je nog nooit bij een fysiotherapuet bent geweest dan geeft dit artikel jou een inzicht wat je kan verwachten met betrekking tot het vraaggesprek. Hieronder zullen de verschillende onderwerpen uitgebreid besproken worden die een fysiotherapeut aan u kan vragen.

Algemene anamnese

In de algemene anamnese wordt er eerst gevraagd naar persoonlijke gegevens zoals naam, leeftijd, adres, zorgverzekeraar, legitimatie, huisarts, verwijzend arts, telefoonnummer, etc. Wanneer dit gedaan is wordt er eerst nagekeken hoe goed de patient verzekerd is. Doormiddel van een centraal systeem kan de fysiotherapeut aan de hand van je geboortedatum, adres en naam achterhalen hoe je verzekerd bent. Het advies is om dit thuis van te voren goed uit te zoeken zodat je niet voor verrassingen komt te staan wat betreft het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt.
Daarna wordt er gevraagd naar gegevens met betrekking tot de leefomgeving. Ben je een man of vrouw, getrouwd, heb je kinderen, hoe en waar woon je, wat voor werk doe je, doe je aan sport en zo ja wat voor sport, etc. Deze gegevens geeft de fysiotherapeut een beeld of deze factoren van invloed kunnen zijn op het klachtenbeeld wat jij ervaart.

Speciële anamnese

De klacht

Als eerste zal de fysiotherapeut informeren naar de klacht waar je mee naar de fysiotherapie bent gekomen. Op welke lokatie bevind de klacht zich? Is de lokalisatie van de klacht altijd al hetzelfde geweest of is de lokalisatie in de loop van de tijd verplaatst naar een ander gebied? Probeer zo goed mogelijk te beschrijven waar je, je klacht ervaart zodat de fysiotherapeut een duidelijk beeld krijgt van wat voor diagnose het zou kunnen zijn.

Ontstaan van de klacht

Hoe is de klacht ontstaan? Is het een acuut moment geweest dat de klachten zijn ontstaan of zijn de klachten er langzaam in geslopen. Probeer je goed voor de geest te halen op welk moment de klacht is begonnen. De fysiotherapeut kan dan een beeld vormen van de actualiteit van de klacht zodat hij/zij specifiekere vragen kan stellen. Probeer je goed te herrineren wanneer je er voor het eerst last van kreeg en welke factoren daar verantwoordelijk voor zijn geweest.

Hoe lang heb je al last van de klacht

Naast het ontstaan van de klacht is het belangrijk om te weten hoe lang de klacht al aanwezig is. Dit zegt iets over de actualiteit maar sommige klachtenbeelden hebben een bepaalde evolutie wat betreft de kenmerken. Probeer je goed te herrineren wanneer je er voor het eerst last van kreeg en welke factoren daar verantwoordelijk voor zijn geweest.

Verloop van het klachtenbeeld

Het klachtenbeeld kan vanaf het ontstaan van de klacht tot je bij de fysiotherapeut komt een bepaald verloop hebben. Dit houdt in dat symptomen van een bepaald klachtenbeeld zich kunnen verergeren of juist verminderen. Het is ook belangrijk om te weten binnen welke tijdsperiode die heeft plaats gevonden. Een fysiotherapeut kan hierdoor bepalen in hoeverre de klacht zich aan het herstellen is of juist aan het veregeren. Probeer goed in de gaten te houden welke veranderingen er plaats vinden wat betreft het verloop van de klacht.

Wat voor soort pijn is het

De eigenschappen van pijn zijn belangrijk om te bepalen welke structuren er beschadigd kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld stekende pijn dan kan de fysiotherapeut ervan afleiden dat het een acute klacht (verzwikking, verekking, kneuzing, breuk, etc.) is. Heb je bijvoorbeeld een wat meer zeurende pijn dan betekent dit dat de klacht al wat langer aanwezig is (spiervermoeidheid, inklemmingverschijnselen, gewrichtsbeperkingen, etc.). Daarnaast kan er een andere soort pijn aanwezig zijn. Probeer goed te onthouden wat voor pijn dit is zodat de fysiotherapeut gerichter kan zoeken naar de oorzaak en structuur van de klacht.

Provocerende en reducerende momenten wat betreft de pijn

Om een duidelijke oorzaak te vinden van het ontstaan of in stand blijven van de klacht, is het belangrijk om te weten wanneer de klachten worden geprovoceerd (erger gemaakt) en/of gereduceerd (vermindering). Aan de hand van provocatie of reductie van pijn kan de fysiotherapeut een beeld schetsen welke structuren zijn aangedaan. Daarnaast kan de fysiotherapeut in een later stadium bepalen hoe het behandelplan eruit komt te zien. Hij/zij zal hierbij rekening houden met de provocerende en reducerende momenten van de klacht. Ga na welke moment de klacht veregeren en welke deze doen verminderen.

Hoeveel pijn heb je

Doormiddel van een lijnsysteem (van 100mm lang), waarbij links 0 is en rechts 100 (0 is geen pijn en 100 is de maximale pijn), kan er bepaald worden hoeveel pijn je ervaart tijdens verschillende activiteiten. Voor de fysiotherapeut is dit een belangrijk evaluatie middel. Veel patiënten concentreren zich voornamelijk op de pijn. Door dit systeem te gebruiken kan je een duidelijk beeld krijgen over de vooruitgang in het herstelproces. Probeer voor jezelf te bepalen welke activiteiten een hoger of lager cijfer krijgen.

Stoornissen op verschillende niveaus

Behalve dat je pijn kan ervaren, bestaan veel klachten uit andere stoornissen dan alleen maar pijn. Zo treden er vaak beweegstoornissen op als gevolg van kracht of mobiliteit (beweeglijkheid van de gewrichten) verlies. Deze stoornissen zorgen ervoor dat er juist pijn ontwikkeld wordt. Ga na welke bewegingen beperkt zijn en voornamelijk tijdens welke activiteiten. De fysiotherapeut krijgt hierdoor een beter beeld van welke structuren aangedaan zijn als gevolg van deze beweegstroonis.

Naast beweegstoornissen komen er ook vaak gevoelsstoornissen voor. Als gevolg van een irritatie of inklemming van een bepaalde structuur, kan er gevoelsverlies optreden. Dit kan zich uiten in uitvalsverschijnselen (gedeeltelijke of volledige gevoelloosheid van de huid, vermindering in waarneming van pijn, temperatuur, tastzin, etc.) of uitstralingspijn (prikkelingen, zwaar zeurend gevoel, etc.) in een bepaald gebied van het lichaam. Ga na of deze symptomen aanwezig zijn. Zo krijgt de fysiotherapeut een beter beeld van welke structuren er aangedaan zijn als gevolg van deze gevoelsstroonis.

Vegetatieve stoornissen zijn stoornissen waarbij er veranderingen optreden in verschillende systemen van het lichaam. Dit kunnen veranderingen in kleur van de huid zijn maar ook abnormale haargroei, verandering van de structuur van de nagels, temperatuurveranderingen, verhoogde of verminderde zweetafscheiding, zwelling, etc. Let goed op of deze veranderingen ook bij u aanwezig zijn zodat u dit kunt aangeven aan de fysiotherapeut.

Aanvullende anamnese

In een aanvullende anamnese komen vragen aan bod die in 1e instantie niet veel met de klacht te maken hebben. Toch kan deze aanvullende informatie belangrijk zijn voor het te bapelen beleid van de behandeling. Hieronder zijn een aantal belangrijke aanvullende informatiepunten beschreven:
  • Medicatie: gebruik je medicijnen en zo ja welke? Als u veel medicijnen gebruikt is het verstandig om deze van te voren op te schrijven zodat de fysiotherapeut ze makkelijk van u kan overnemen
  • Voorgeschiedenis: heeft u al eerder dezelfde klacht gehad en zo ja hoe lang is dit geleden? Eerdere klachten kunnen van invloed zijn op de behandeling die wordt ingezet door de fysiotherapeut
  • Erfelijke aandoeningen: komen de klachten in de familie voor?
  • Aanvullende onderzoek zijn er foto's, scans of andere aanvullende gegevens beschikbaar die iets zeggen over de klacht? Neem verslagen of foto's mee als dit het geval is. De fysiotherapeut kan hierdoor een beter beeld krijgen over het klachtenbeeld
  • Andere klachten op dit moment: zijn er op dit moment andere klachten aanwezig die invloed kunnen hebben op de huidige klacht? Dit kan tevens van invloed zijn op het stelle van een diagnose of het instellen van de behandeling

De hulpvraag

De hulpvraag is wellicht de belangrijkste vraag om te bepalen hoe de behandeling ingezet gaat worden. Door de hulpvraag krijgen fysiotherapeut een duidelijk beeld wat u in een bepaalde tijd wilt bereiken. De fysiotherapeut probeert doormiddel van subdoelstellingen een beleid te bepalen die er geleidelijk voor zorgt dat de hulpvraag wordt gehaald. Probeer voor uzelf een duidelijk beeld te schetsen wat u wilt bereiken met de fysiotherapie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fysiotherapie, wat is dat eigenlijk?Fysiotherapie is de benaming van een breed scala aan behandelingsmethodes die tot doel hebben bepaalde lichamelijke klac…
Specialist: de fysiotherapeutDe fysiotherapeut houdt zich bezig met onze houding en onze bewegingen. Zodra wij klachten hebben, kunnen wij voor onder…
Dierfysiotherapie: aanvulling op behandeling door dierenartsDierfysiotherapie: aanvulling op behandeling door dierenartsIn Nederland zie je steeds vaker een nauwe samenwerking tussen dierenartsen en dierenfysiotherapeuten in de behandeling…

De skiduim: een blessure om niet door de vingers te zienDe skiduim: een blessure om niet door de vingers te zienWintersport? "Pas op dat je niet terugkomt met de eerste gipsvlucht!". Een grappig bedoelde opmerking die je wel eens ho…
Baby kan ernstig besmet raken door koortslip van volwasseneBaby kan ernstig besmet raken door koortslip van volwasseneOnze lippen van de mond zijn niet alleen vatbaar in de winter, als kou, wind en vocht zich doen gelden. Want in de zomer…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.