Oplossingen voor slapenloosheid

Om overdag goed te kunnen functioneren dient men een goede nachtrust te hebben. Gemiddeld dient men 8 uur per nacht te slapen. Een goede nachtrust is echter niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Veel mensen hebben slaapproblemen. Aan slapenloosheid kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Behalve kennis van de oorzaak is het ook van belang om te weten hoe van de slapenloosheid af te komen.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak voor slapenloosheid zijn veranderingen in het leven. Het slaapritme kan door kleine eenvoudige dingen verstoord worden, denk bijvoorbeeld aan een jetlag. Andere veranderingen in het leven die het slaapritme beinvloeden is het draaien van ploegendiensten of de geboorte van een kind. In het verlengde van veranderingen in het leven is het zorgen maken. Veel mensen liggen 's nachts te peinzen. Zolang het hoofd nog druk is met het peinzen over gebeurtenissen of wellicht over de toekomst heeft het niet de rust die het nodig heeft om in slaap te vallen.

Oplossingen

Vaste slaaptijden

Door het aanhouden van vaste slaaptijden ontstaat er een nieuwe regelmaat voor het lichaam. Veel mensen die aan slapenloosheid leiden gaan pas laat slapen en staan pas laat op. Om dit oude patroon te doorbreken is het belangrijk dat men, ook al is men pas laat gaan slapen, op tijd op staat. Aangezien men zelf niet in de hand heeft wanneer men in slaapt valt is makkelijker om het oude patroon te doorbreken door vroeg op te staan. Vroeg opstaan heb je namelijk wel zelf in de hand. Als gevolg van het vroege opstaan zal het lichaam zich hierop aanpassen in de zin dat het in de avond meer moe is. Dit resulteert in ís avonds beter in slaap vallen.

Geen cafeïne

Het licht voor de hand dat men geen activerende stoffen moet nemen voor het slapen gaan, toch zijn er veel mensen die hier niet aan denken. Als je moeite hebt met in slaap vallen neem dan na het avondeten geen dranken meer zoals koffie, energiedrankjes of cola. Koffie kan desnoods vervangen worden door een cafeïne vrije koffie.

Beweging

Veel mensen zijn aan het eind van de avond niet moe vanwege een gebrek aan inspanning gedurende de dag. Het is eenvoudig om hier een verandering in te brengen. Door simpelweg een rondje te joggen of een andere sport te beoefenen vermoeid men het lichaam, waardoor er meer rust in het lichaam komt. Behalve rust in het lichaam kan sporten ook rust in het hoofd zelf geven. Voor mensen die veel in de avond in bed peinzen en hierdoor wakker blijven liggen is beweging een goede manier om het hoofd leeg te maken.

Meditatie

Een andere manier om het hoofd leeg te maken en om rust in het lichaam te krijgen is meditatie. Voor meditatie heb je geen hulpmiddelen nodig en iedereen kan het doen. Er zijn verschillende manieren om te mediteren zodat er voor ieder wat wils is. Mediteren kan bijvoorbeeld zowel met als zonder muziek.

Slaapmiddelen

Voor slaapmiddelen hoef je niet perse naar de dokter. Als je een keukenkastje opentrekt dan zal je zien dat je al een eind komt. Oer oude slaapmiddelen zoals een warm glas melk met honing of een kop thee werken erg goed. Mocht de huismiddelen niet helpen, dan kan men zich altijd tot de huisarts wenden. Aangezien de meeste slaapmiddelen op recept gaan, is een bezoek aan de huisarts een vereiste. Het nadeel van slaapmiddelen in de vorm van medicijnen is dat ze verslavend kunnen zijn. Probeer daarom altijd ergens anders je heil in te vinden.
© 2012 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwaliteit van slaap verbeteren: beter slapenKwaliteit van slaap verbeteren: beter slapenDe kwaliteit van je slaap verbeteren is belangrijk als je goed wilt uitrusten. Vaak is het verbeteren van je slaap zelfs…
Barbituraten en benzodiazepines: slaapmiddelenBarbituraten en benzodiazepines: slaapmiddelenSlaap is een van de basisbehoeften van de mens. Helaas werkt ons lichaam om uiteenlopende redenen niet altijd zoals het…
De invloed van verdovende middelen op dromenDe invloed van verdovende middelen op dromenWat is de invloed van verdovende middelen op de REM-slaap en op het slaappatroon? Drugs om dromen intenser te maken? Kun…
Negen goede slaaptips voor jong en oudNegen goede slaaptips voor jong en oudEen goede nachtrust is onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren. Als je goed geslapen hebt, dan heb je het gevoel da…

Kalmeringsmiddelen voor je rijexamenKalmeringsmiddelen voor je rijexamenBijna iedereen die rijexamen moet doen, is zenuwachtig. Bij sommige mensen zijn de zenuwen zo erg dat zij zakken voor hu…
De posttraumatische stress-stoornisDe posttraumatische stress-stoornisVrijwel ieder mens maakt ooit in zijn leven een ingrijpende gebeurtenis mee. Hoewel deze gebeurtenissen ernstige impact…
Leveen (67 artikelen)
Laatste update: 03-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.