LDL cholesterol is niet gevaarlijk, maar wat dan wel?
De angst voor hoog cholesterol is overal waarneembaar. De farmacologische industrie heeft een aantal kunstmatige cholesterolverlagende medicijnen zoals statine. Deze worden veel voorgeschreven. Maar is cholesterol echt slecht? En is het kunstmatig verlagen van cholesterol wel verstandig? Cholesterol heeft vele belangrijke functies. Daarbij is o.a. het vervoer van vetten de cel in essentieel. Er zijn veel vetsoorten. Daarbij zijn vooral de bewerkte meervoudig onverzadigde vetten gevaarlijk voor de gezondheid. Wetenschappelijke publicaties die aantonen hoe het werkelijk zit zijn echter moeilijk te vinden voor de consument.
Functies
Cholesterol heeft belangrijke functies in het lichaam. Toch wordt het LDL (Low Density Lipoproteine) aangewezen als zou plaques veroorzaken in de bloedvaatwanden waardoor hart- en vaatziekten en dementie ontstaan. In 1994 publiceerde het Medisch tijdschrift ‘The Lancet’ dat de plaques in de (slag-) aders samengesteld zijn uit 10 verschillende bestanddelen. Daarbij zijn calcium en gram negatieve bacteriën hoofdaandeelhouder. Cholesterol is minder dan 1% en verzadigd vet is volledig afwezig. [1]
Bewerkt linolzuur
Wat men vooral vond was veel bewerkt omega 6 meervoudig onverzadigd vet. Omega 6 kennen we onder de naam linolzuur. Het gaat hierbij niet om het basis linoolzuur maar om het bewerkte linolzuur. Dit bewerkte linolzuur ontstaat o.a. tijdens verhitting. Omdat linolzuur zuurstof aantrekt wordt het door de commerciële voedingsindustrie vernietigd om producten langer houdbaar te houden. Onbewerkt linolzuur is essentieel voor het lichaam. De mens kan het niet zelf aanmaken, maar heeft het absoluut nodig.
Cholesterol als transporteur
Cholesterol is allereerst een lichaamseigen antibacteriële stof. Voorts is ze beschermer van beschadigde vaatwanden en bouwstof voor hormonen. Daarbij is cholesterol noodzakelijk voor de dubbele vetlaag structuur van de celmembraan van alle 100 biljoen lichaamscellen. [2] Vaak werd gedacht dat wanneer het LDL cholesterol onder een bepaalde waarde zou blijven dit plaques zou voorkomen. Kunstmatige cholesterolverlagers werken niet om hartaandoeningen te voorkomen. Dat is wat al in 1994 werd bewezen [3] maar wat niet buiten de medische wereld werd gepubliceerd. Het probleem is namelijk niet cholesterol, maar wat het vervoert in het lichaam. Cholesterol transporteert vetten. Ook als deze bewerkt zijn.
Linolzuur en celademhaling
Cholesterol bestaat voor ongeveer 55% uit linolzuur [4]. Het onbewerkte, basis linolzuur (omega 6) vinden we in nagenoeg iedere celmembraan. Maar als een deel van dit basis linolzuur door bewerking kapot is, vermindert ze de zuurstofopname in de cel. Vermindert de celopname voor zuurstof met 33% dan kan de cel geen normale energiehuishouding meer laten plaatsvinden. Ze stapt dan over op het fermenteren van koolhydraten (glycolyse).
Het is het geoxideerde, kapotgemaakte, bewerkte linolzuur wat door de cholesterol niet als gevaarlijk wordt herkend en dus toch wordt vervoerd. Cholesterol wordt normaal met onverzadigde vetzuren (onbewerkt linolzuur) veresterd. Maar als hier een tekort aan is, dan verestert cholesterol met verzadigde vetzuren die het lichaam uit koolhydraten maakt. Dit is geen nieuw feit, noch een nieuw ontdekte celbiologisch werkingsmechanisme.[5]
Foutief experiment grote gevolgen
Door een foutief opgezet experiment aan het Karolinska Instituut (Zweden) in 1965 is er echter een misverstand ontstaan. Hernieuwde experimenten in 1976 en 1990 hebben deze fouten aangetoond. Deze bevindingen zijn onvoldoende onder de aandacht gebracht waardoor het misverstand nog bestaat. In 1990 werd bewezen dat bij onvoldoende onbewerkt basis omega 6 de cel oliezuur (niet essentieel omega 9) opneemt. [6] De fout in het onderzoek uit 1965 zat hem in het feit dat men gezuiverd (bewerkt) omega 6 i.p.v. functioneel onbewerkt basis omega 6 gebruikte. Men besefte niet dat cholesterol als transporteur deze oppikte bij afwezigheid van onbewerkte basis linolzuur. LDL cholesterol neemt als vervoerder ook bewerkte oliën en vetten mee. Deze bewerkte oliën en vetten kennen we o.a. onder de naam transvetten. Maar ook de bewerkte oliën in bak en braadproducten, brood enz. behoren hiertoe. Vooral bij een tekort aan basis onbewerkt omega 6 neemt cholesterol de geoxideerde vorm op. Het is deze geoxideerde vorm die we in de plaques vinden. LDL cholesterol is ook de vervoerder van vetzuren de lichaamscellen in en daar worden ze opgenomen in de celmembraan.
Cholesterol verlagen
Het lichaam heeft geen ‘meetinstrument’ voor een te hoog LDL. Het is voor het lichaam niet biologisch noodzakelijk om LDL onder een bepaalde grens te houden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld glucose (suiker) en natrium. Ondanks de enorme toename van statinegebruik is het aantal hartinfarcten niet teruggelopen, maar juist toegenomen. LDL is niet de schuldige. Het is het bewerkte, beschadigde meervoudige onverzadigde vet. Dit kan echter niet door cholesterolverlagers worden opgelost. [7] Trriglyceriden (vetten die ontstaan uit koolhydraten en bewerkte vetten en oliën) verhogen het risico op hart- en vaataandoeningen en kanker aanmerkelijk, onafhankelijk van de cholesterolspiegels.[8] Het gebruik van cholesterol verlagende medicijnen geven een verhoogd risico op kanker zoals Goldstein publiceerde. [9] Het verminderen van bewerkte vetten en oliën alsmede koolhydraten in de voeding geeft betere resultaten en vermindert de risico’s op hart- en vaatziekten en kanker. Zoals o.a. deze medische publicaties laten zien.
© 2012 - 2024 Irbis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linolzuur. Gezond of ongezond?We horen het al jaren en jaren aan. Linolzuur helpt een te hoog cholesterol-gehalte te verlagen, en Becel helpt ons daar…
Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Tekort en overmaat vetDe macronutriënten vet, eiwit en koolhydraten zijn voor ons lichaam essentieel. Van elk nutriënt moeten we voldoende bin…
Bronnen en referenties
- [1] ‘Dietary polyunsaturated fatty acids and compositions of human aortic plaque”. Felton, CV, et al., Lancet:344:1195-1196, 1994
- [2] Molecular Biology of the Cell pgn 481
- [3] Journal of the American Medical association nr 272 pgn 1335-1340
- [4] Essential fatty acids in pers[ective. Sinclair, H.M., Human nutrition: Clinical nutrition 38C, pgn 245-260
- [5] h.m. Sinclair; ‘deficiency of essential fatty acids and arterosclerosis, etcetera.’, lancet, 7 april 1956
- [6] burns, C.P. and Spector, A.A., ‘effects of lipids on cancer therapy’, Nutrition reviews 48, nr 6, 233-240, 1990 pgn 381-383
- [7] Colpo A, ‘LDL bad Cholesterol or Bad cience’, Journal of American Physician and urgeon, vol 10, nr 3, autum 2005
- [8] Ciculation, 2000, 101:2777-2782
- [9] Goldstein, M.R., ‘lipid altering drugs: decreasing cardiovascular disease at the expense of increasing colon cancer?’, cancer research, nr 64, 15 september 2004, 6831-6832
Reactie
Peter Faulhaber, 15-09-2013
Hallo,
Ik heb ook een te hoog cholesterol. LDL = 8. Echter, bij mij is er sprake van FH? Geldt dit zo dingen ook voor FH patiënten?
Reactie infoteur, 16-09-2013
Geachte heer Faulhaber,
Ik begrijp dat u een familiare vorm van verhoogde ldl cholesterol bedoeld. Allereerst is het zo dat u als u medicatie van uw arts heeft voorgeschreven gekregen, u deze gebruikt.
Wat u kunt overwegen is om een kpni- tdan wel ayurvedisch herapeut te bezoeken om u te laten informeren over mogelijkheden om de ldl-hdl weer in balans te krijgen. Dit is vaak middels een bepaalde lifestyle inclusief voeding te bewerkstelligen. Uw arts kan via lab onderzoek laten controleren of deze balans verbeterd.