Knoflook. Een supergezond bolletje uit de lookfamilie
Iedereen eet wel eens knoflook. Al is dat vaak wel met mate omdat knoflook kan zorgen voor een slechte adem. Gelukkig is er een manier om te voorkomen of in ieder geval te verminderen dat dit gebeurt. Natuurlijk is dit niet het enige wat er over knoflook te vertellen valt, want knoflook is bewezen gezond te zijn. Bovendien wordt er al duizenden jaren lang van alles beweerd over knoflook. Wat allemaal?
Knoflook – Allium Sativum
Knoflook is een klein bolgewas dat tot de lookfamilie behoord, evenals de ui, prei en bieslook. Knoflook wordt al vele duizenden jaren voor veel doeleinden gebruikt. Uiteraard als voedsel, maar vooral in vroeger tijden ook als geneesmiddel en zelfs als beschermend kruid dat werd gebruikt om al het kwaad te weren dat men maar kon overkomen. Of dit laatste ook klopt? Dat valt nog te betwijfelen, maar de mensen geloofden er in die tijd heilig in. Een paar voorbeelden.
Vroeger
In de tijd van de Romeinen werd knoflook als spierversterkend middel gebruikt door gladiatoren en ook de bouwers van de piramiden aten veel knoflook om krachten op te doen of te behouden. Zeelieden namen steevast knoflook mee op reis om schipbreuk te voorkomen. Bij de baby werd altijd een teentje knoflook in de wieg gelegd zodat het ‘kwaad’ geen kans kreeg. In de tijd van de heksenjacht werd knoflook aan de deur gehangen om vampiers te weren en heksen op afstand te houden en zelfs de duivel kreeg geen kans om toe te slaan als er knoflook in en rond het huis was. Ten tijden van de pest werd knoflook opgehangen in de ziekenkamer omdat men dacht dat de knoflook op die manier de ziekte zou overnemen en de patiënt meer kans had om te overleven. Ook dokters gebruikten in die tijden knoflook om wonden te ontsmetten. En dit laatste is iets dat in ieder geval inmiddels is onderzocht en bewezen want knoflook werkt ontsmettend. Zo waren er door de eeuwen heen altijd weer de verhalen over knoflook. Ook nu valt er nog veel te vertellen over knoflook maar dan meer van deze tijd. Want in deze tijd moet alles eerst maar eens bewezen worden. Men is niet zo goedgelovig meer.
Nu
Inmiddels is er heel veel onderzoek gedaan naar knoflook en daarbij is gebleken dat knoflook behalve een smaakmaker ook inderdaad een heel gezond en geneeskrachtig bolletje is. Wat wordt er tegenwoordig over knoflook beweerd? Knoflook bevat Allicine. Dit is een antibiotica dat alleen wordt opgewekt wanneer de knoflook gesneden of geplet wordt. Verder werkt knoflook ontsmettend, is bacteriedodend, antiviraal, bloeddrukverlagend, schimmelwerend, wondhelend, licht cholesterolverlagend, helpt bij spijsverteringsklachten, stimuleert de bloedcirculatie en verminderd de stolling van het bloed. Niet de eerste de beste dus.
Knoflook eten
Maar, knoflook is ook vooral heel lekker in veel verschillende gerechten. Op de pizza, in de soep, in salades of sauzen. Het is allemaal even lekker. Een nadeeltje is dan wel weer de mondgeur die ontstaat wanneer men knoflook heeft gegeten. Wel, daar zijn een paar dingen aan te doen:
Je kunt na het eten van knoflook op een takje
peterselie gaan kauwen. Dit schijnt goed te helpen tegen knoflookadem. Of, je kunt de mensen om je heen overhalen om allemaal wat knoflook te eten want dan ruik je het namelijk niet meer bij elkaar. Nog simpeler is het om het teentje in de lengterichting open te snijden en het groene stronkje eruit te verwijderen. Ook dan zul je veel minder last van een slechte adem krijgen want dit is namelijk de boosdoener.
Is knoflook altijd vers?
Nee. De meeste knoflook komt uit China en is dan meestal 1 jaar oud en verpakt in een netje. Verse knoflook is meestal los verkrijgbaar en veel zachter van smaak.
Hoe verwerk je knoflook?
Een knoflook bol bestaat uit 15 teentjes. De buitenkant bestaat uit een dun papierachtig vliesje dat je eraf moet halen. Het beste is om eerst het kopje en kontje van het teentje knoflook af te halen en dan het buitenste vliesje te verwijderen. Eventueel het teentje doormidden snijden en even het groene stronkje verwijderen. Daarna kun je kiezen tussen: snijden, persen of pletten.
- Snijden spreekt vanzelf: met een mes het teentje in kleine stukjes snijden.
- Persen: met behulp van een knoflookpers.
- Pletten: dit doe je door een koksmes te gebruiken en deze met de zijkant op het teentje knoflook te houden en dan met de hand op de zijkant van het mes plat op het ondervlak te drukken.
Tip
Gebruik knoflook altijd zo laat mogelijk in de bereiding. Knoflook nooit te heet of te lang verhitten en nooit samen met uien bakken. De knoflook wordt dan bruin, verliest zijn aroma en gaat bitter smaken.
Hoe bewaar je knoflook?
Knoflook kun je het best in een goed luchtdoorlatende mand of pot bewaren. De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn en een temperatuur van 14 graden Celsius is ideaal. Wanneer de bolletjes er verschrompelt uit gaan zien of spruiten kun je ze beter weggooien want dan zijn ze niet goed meer. Knoflook nooit in de koelkast bewaren.
Pas op! overdaad schaadt
Ook al is knoflook nog zo lekker, pas er toch voor op om ook weer niet teveel knoflook te eten. Ten eerste komt de scherpe geur dan niet alleen uit je mond maar ook via je de lichaamsporiën naar buiten en dat kan nooit prettig zijn voor je medemens. En ten tweede is het ook niet gezond voor je maag. Hooguit 2 tot 3 teentjes per dag is aan te raden.
Voor mensen die bloedverdunners gebruiken is het opletten met een overmatig gebruik van knoflook omdat knoflook ook een bloedverdunnende werking heeft!
Lees verder