Veel voorkomende tekorten zijn: | |
---|---|
Magnesium (Mg) | driehonderd tot zeshonderd gram per dag nodig |
Jodium (I) | maximum tweehonderd microgram per dag |
Selenium (Se) | naast de voeding honderd microgram per dag bij innemen |
Vitamine B-complex | enkele keren meer nodig dan de aanbevolen hoeveelheid |
Vitamine C | tweehonderd tot vierhonderd milligram per dag nodig |
Vitamine D | vijftig tot honderd microgram per dag nodig |
Margriet van Dijk, 21-06-2014
Welke voedingssupplementen zou je aanraden (voor volwassenen en kinderen) als je de voedingsadviezen in het boek 'voedselzandloper' al toepast in je eetpatroon?
Reactie infoteur, 18-07-2014
Dag Margriet,
Dit is geen eenvoudige vraag… Als je de tips uit het boek toepast dan zitten er sowieso ook voedingssupplementen in je dagelijks eetpatroon vervat. Dr. Verburgh maakt een interessant onderscheid tussen een suboptimaal tekort en een deficiëntie. Een suboptimaal tekort is een sluimerend tekort dat niet dadelijk merkbare problemen geeft, maar dat wel op lange termijn voor schade zorgt of voor ouderdomskwalen. De reguliere geneeskunde neemt een deficiëntie als norm. Dit is een zodanig ernstig tekort dat er verschillende ziekten (kunnen) ontstaan.
Belangrijk is dat je op basis van een goede screeningmethode laat bepalen welke tekorten er eventueel bij jou aanwezig zijn. Best hanteer je dan de waarden die oa Kris Verburgh naar voor brengt en niet de normen die op de labo-uitslagen staan.
Sowieso zijn er wel enkele vitaminen en mineralen waarvoor je waakzaam moet zijn. In het boek worden o.a. vitamine D, vitamine B-complex, Magnesium en anderen aangekaart. Dr. Geert Verhelst stelt dat gezien de levenswijze in het Westen gesteld kan worden dat elke Westerling een tekort heeft aan bv. Omega 3 en Magnesium.
In het algemeen geeft Dr. Verburgh het advies om regelmatig een 'slim' voedingssupplement met mineralen en vitaminen in te nemen. Daarbij moet ook gekeken worden naar welke vorm van vitamine of mineraal er in het supplement zit onder welke dosering. Sommige vormen van Magnesium (bv. Magnesiumoxide) zijn minder geschikt dan andere. Wat de dosering betreft zijn er grote verschillen te merken tussen de reguliere geneeskunde en de complementaire gezondheidszorg.
Er dient ook gekeken worden of je lichaam op een goede manier de supplementen kan opnemen en verwerken, …
Er bestaan wel enkele goede artikels (bv. in de tijdschriften Placebo/Nocebo of in Arts, Therapeut en apotheek) die goede richtlijnen geven.
Je merkt het, het is geen eenvoudige zaak!
Regelmatig een kuur van verschillende natuurlijke voedingssupplementen lijkt me niet slecht!
Veel succes en vriendelijke groeten,
Geert
Annemiek, 06-12-2013
Mijn vraag is: hoe zit het met gedroogd fruit? Pruimen appels abrikozen cranberry kokos blokjes. Er zit namelijk veel suiker in en het zijn calorieën bommen. En meestal wordt alleen de abrikoos genoemd. Past dit in de voedsel zandloper?
Reactie infoteur, 07-12-2013
Hoi Annemiek!
Gedroogd fruit kan zeker! Zoals bij elke voeding hangt het ervan af welke kwaliteit van gedroogd fruit je koopt. Indien suiker aan toegevoegd wordt, dan zijn ze te mijden. Of zoals vaak bij een abrikoos gebeurt, wordt hun oranje kleur behouden door er zwavel aan toe te voegen. Dus als je fris oranje abrikozen ziet, dan kun je deze best links laten liggen en op zoek gaan naar wat meer donkere gedroogde abrikozen.
Gedroogd fruit als vijgen, abrikozen, pruimen, bananen en appels zijn geen probleem… op voorwaarde dat ze op een natuurlijke wijze gedroogd zijn zonder toevoegingen zoals smaakversterkers, suikers of kleurstoffen. In een goede natuurwinkel of bioshop kan je dat zeker vinden.
Stel dat je in het fruitseizoen teveel fruit hebt uit de tuin, dan kan je ze zelf drogen met bv. een Stockli droogtoestel. Zo maak je een gezond tussendoortje! Het toestel kan je ook gebruiken om keukenkruiden of bepaalde groenten (bv. prei) en champignons te drogen.
Veel succes met je zoektocht naar goed fruit!
Geert
Betty Smets, 06-11-2013
Hallo,
Ik wil het programma van de voedselzandloper gaan doen, mijn vragen:
moet ik geen calorieën tellen?
hoe zit het met de tussendoortjes of eet ik die best aansluitend aan de maaltijd?
Ik heb het boek aangeschaft. Ik merk dat de hoofdmaaltijden of vis of vlees bevatten ofwel quinoa, linzen of bonen en peulvruchten, kan dit ook samen gecombineerd worden?
Bedankt bij voorbaat!
Reactie infoteur, 11-11-2013
Dag Betty,
De voedselzandloper is geen dieetboek, maar Kris Verburgh geeft in zijn boek weer op welke manier de voeding samen met slimme voedingssupplementen je gezondheid op peil kunnen houden. Hij vermeld ook dat calorierestrictie (als je daar niet mee overdrijft) gezond kan zijn. In het register kan je de pagina's vinden waar hij het over de calorierestrictie heeft.
Je hoeft dus geen calorieën te tellen, ik zou daar geen tijd mee verliezen… Indien je zo goed als mogelijk zijn adviezen volgt zal je automatisch wel enkele kilootjes verliezen.
Je mag veel tussendoortjes eten. Dokter Verburgh vermeld in zijn boek dat dit zelfs goed is om zeer vaak per dag te eten op voorwaarde dat het 'gezonde' tussendoortjes zijn, hé! Zo heb ik altijd een noodrantsoen studentenhaver op zak. Andere lekker tussendoortjes zijn vijgen, gedroogde pruimen, dadels, vers fruit en groenten of een stukje chocolade die voldoende (meer dan 70%) cacao bevat.
Het vlees zou ik zoveel mogelijk beperken en als je vlees eet dan gaat de voorkeur uit naar een kleine portie wit vlees. Goede vleesvervangers zijn o.a. quinoa, da(a)l of paddestoelen. Je mag zeker al die gezonde zaken combineren en zo een voedzame maaltijd samen stellen. Wat meer eitjes eten is zeker ook een aanrader en gebruik daarbij gerust een goed zeezout zoals bv. Himalayazout. Dat barst van de mineralen!
Vergeet je brood, rijst en aardappelen niet drastisch te minderen en waar het kan te vervangen door bv. havermout.
Veel succes en groetjes,
Geert
Henk, 22-10-2013
Ben nu vier maanden bezig met de VZ en bevalt me zeer goed. Heb het eerst gedaan als experiment maar beviel erg goed. Ben nu 10 kilo kwijt en voel me een stuk beter. Eet nu af en toe ook 'verboden' zaken, want het moet geen religie worden Gebruik echter geen supplementen ook al wordt dat aangeraden. Zou niet weten waar ik een tekort aan krijg, dus waarom eigenlijk?
Reactie infoteur, 26-10-2013
Dag Henk,
Volgens de voedselzandloper en andere bronnen zijn er heel wat mogelijkheden in een Westers leefpatroon om te korten op te bouwen. Indien je je voedsel uit een grootwarenhuis haalt, is de kans groot dat je niet alle essentiële voedingsstoffen tot je neemt. Zo worden meer en meer groenten gekweekt op watercultuur, waardoor ze niet voldoende mineralen en andere stoffen uit de grond kunnen halen. Of de groenten die je koopt zijn niet van biologische oorsprong of uit blik of…
Het mag inderdaad geen heilige religie worden en dat vind ik ook het leuke aan de voedelzandloper. Het geeft weer welke middelen je moet beperken en welke voeding je best veel consumeert. Als je dit enige tijd volhoudt, dan mag je jezelf af en toe belonen met een 'lekkere' zonde. Je merkt zelfs dat je lichaam zo'n zonde beter kan verdragen. Belangrijk hierbij zijn de woordjes 'af en toe'!
Kris Verburgh spreekt over deficiënties en suboptimale tekorten. Deficiënties zijn zodanige tekorten van bepaalde voedingsstoffen dat je er zichtbaar ziek van wordt. Deze norm wordt meestal gehanteerd door de overheid en artsen. Een suboptimale tekorten merk je niet onmiddellijk op. Het is een sluimerend tekort dat op lange termijn de gezondheid kan schaden en de veroudering kan versnellen. Door te werken op de suboptimale tekorten werk je preventief en kan je voorkomen dat het een voelbare deficiëntie wordt.
Voedingssupplementen moeten slim zijn, wat wil zeggen dat ze lichaamseigen systemen moeten motiveren om terug zelfstandig te werken. Ze mogen die rol niet overnemen, waardoor anders het lichaam luier en luier wordt.
Volgens mij is het niet onverstandig om regelmatig een goed vitamine- en mineralencomplex te nemen afgewisseld door omega 3-vetzuren en eventueel spirulina of chlorella.
Groetjes,
Geert
Helma, 03-06-2013
Ben nu twee maanden bezig met deze eetgewoonte. Bevalt me prima. At al weinig koolhydraten vanwege de suiker. Eet nootjes en wat 70% chocolade in de avond. Avonden vind ik moeilijk. Eet al veel kauwgom. Helaas ben ik nog geen gram afgevallen.
Eet wel veel groenten en salade en vis. Ben niet zo'n vleeseter. Beweeg heel veel. Wat gaat er dan mis dat ik niets afval. Wie weet het. Jammer dat je niet met die Kris in een soort van chatlife vragen kunt stellen. Wie kan mij helpen
Reactie infoteur, 08-06-2013
Beste,
Het eerste doel van de voedingszandloper is er voor te zorgen dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen ontvangt. Op die manier kan je ouderdomsziekten beperken tot een minimum. Een nevenverschijnsel is dat je er ook enkele kilootjes van kan afvallen.
Ikzelf ben er 10 maanden mee bezig. Ik eet veel havermoutpap (niet met gewone melk gemaakt!) met een banaan, heel wat groentjes, … Ik eet zo weinig mogelijk aardappelen, rijst en brood. Regelmatig staat er een eitje of een vis op mijn menu en als gezonde tussendoor heb ik altijd een notenmengeling op zak. Bijna dagelijks eet ik een stukje chocolade van +70% cacao. De eerste maanden heb ik het zeer strikt opgevolgd. Nu mag er af en toe wel eens een plezante zonde bij komen… je lichaam kan het beter verdragen!
Op de tijd dat ik deze voedingsgewoonte toepas ben ik zeker 5 kg afgevallen. Opnieuw dit was niet mijn oorspronkelijke bedoeling. Ik wil gewoon mijn lichaam op een gezonde manier voeden. Hierbij horen soms ook een voedingssupplement of een goed multi-vitaminensupplement.
Drink je veel water? Op een dag dien je toch meer dan anderhalve liter water te drinken om er o.a. voor te zorgen dat je afvalstoffen afgevoerd worden.
Er is een facebookpagina van de voedingszandloper waar je vragen kan stellen en waarop heel wat receptjes staan.
E. de Groot, 10-05-2013
Wat er geschreven wordt over de glycaemische index is prima maar bananen die eerder geadviseerd werden hebben een GI van boven de 50! Laat die bananen dus maar weg. Het is niet voor niets dat sporters bijv. duurlopers tijdens een trimloop bananen aangeboden krijgen. Kunnen ze snel weer verder met die stijgende bloedsuiker
Reactie infoteur, 23-05-2013
Koolhydraten met een glycemische index (GI) hoger dan 50 zijn inderdaad minder goed. In de voedselzandloper wordt aangeraden om voedsel te eten dat ervoor zorgt dat de glucosepieken in het bloed zo laag mogelijk blijven.
De bananen worden in het boek eerder naar voor geschoven omwille van het hoog kaliumgehalte dat dit fruit bevat. De auteur vraagt zich af of de oorzaak van een te hoge bloeddruk misschien eerder te vinden is bij een tekort aan kalium in plaats van een teveel aan zout. Hij beklemtoont het belang van een goede zout/kaliumbalans. Een voedingspatroon rijk aan kalium bestaat uit o.a. avocado's, vijgen, soja, zwarte chocolade en ja, ook bananen.
Ik denk dat als we de echte boosdoeners zoals cornflakes (GI 85), wit brood, pasta, frietjes (GI 95), rijst, koeken en chips (GI 80) kunnen mijden, we wel mogen genieten van een lekkere kaliumrijke banaan met een glycemische index van 48 tot 62.