De geneeskracht van Durian

De geneeskracht van Durian Durian is een speciale vrucht omdat hij zeer penetrant en doordringend ruikt maar hij heel lekker smaakt. De geur lijkt in de verste verte niet op de smaak. Sommige mensen vinden hem stinken naar rotte uien. Dat maakt het gek dat het vruchtvlees zelf lekker is. Het is een vrucht die of geadoreerd wordt of verafschuwd. In het Maleis betekent duri doorn. Durian is een grote vrucht met zeer scherpe doorns op de schil. De vrucht is voor een leek moeilijk open te maken omdat de schil erg dik en hard is. In de praktijk zal iemand het liefst een durian die licht open gebarsten is opeten omdat die makkelijker in twee helften is te snijden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Opengemaakte durian / Bron: Yosri, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Opengemaakte durian / Bron: Yosri, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Inhoud:


Koning der vruchten

Durian wordt wel de koning der vruchten genoemd. Hij is groot en geeft snel kracht aan het lichaam. Durian komt oorspronkelijk voor in Maleisië, Indonesië en Brunei. Tegenwoordig wordt deze vrucht overal in Zuid Oost Azié gekweekt. Er zijn 30 soorten durianbomen en 9 daarvan geven eetbare vruchten. Een vrucht kan vrij groot worden, ongeveer 30 centimeter lang en 4 kilo zwaar.

Vitaminen durian

In durian zitten flink wat vitaminen. Het meeste zit er vitamine C in. In 100 gram durian zit 33% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. De overige percentages in deze tropische en bijzonder smakende vrucht zijn: thiamine of B1(31%ADH), pirydoxine of B6(24%ADH), riboflavine of B2(15%ADH), foliumzuur of B11(9%ADH), niacine of B1(7%ADH) en pantotheenzuur of B5(5%ADH).

Durian / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Durian / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Mineralen durian

Durian is een goede bron voor sommige mineralen. Bij het vermelden van de vitaminen- en mineralenwaarden voor een ons durian moet worden vermeld dat in de praktijk er altijd meer wordt gegeten van deze vrucht. De vrucht is erg groot en je eet al snel 200-300 gram per portie. Wat mineralen betreft zit koper het meest in deze prikkelbare vrucht met 23% van de ADH. Andere mineralen die in ruime mate in deze vrucht zitten zijn: mangaan(14%ADH), kalium(10%ADH), magnesium(8%AD), fosfor(6%ADH) en ijzer(5%ADH).

Durian verlaagt bloeddruk

In de V.S. wordt durian geadviseerd als voeding om je bloeddruk te verlagen. In durian zit namelijk geen zout, een bloeddrukverhogend mineraal. Er zit redelijk veel kalium in durian en dat werkt bloeddrukverlagend. Wanneer iemand last heeft van hoge bloeddruk dan kan hij ervoor kiezen om door middel van 5 stuks fruit per dag zijn bloeddruk te verlagen; dat is een onderdeel van het DASH-dieet wat tot verlaagde bloeddruk leidt. Een durian is ongeveer gelijk aan 4 stuks fruit ter grootte van een appel.

Durian geeft energie

Durian is een tropische vrucht die je snel meer energie geeft. In de tropen kan je dat nodig hebben. Je voelt je na het eten van durian helemaal topfit. Er zitten vetten in durian maar dit zijn enkelvoudige vetten die snel verteerd zijn. Durian is vezelrijk en makkelijk verteerbaar. Behalve het vezelgehalte is ook de aanwezigheid van het vitamine B-complex belangrijk om voedsel goed te verteren. Deze stekelige vrucht is één van de weinige fruitsoorten die vitamine B bevat.

In Maleisië wordt durian voorverpakt verkocht / Bron: Yosri, Wikimedia Commons (GFDL)In Maleisië wordt durian voorverpakt verkocht / Bron: Yosri, Wikimedia Commons (GFDL)

Durian als afrodisiac

Aziatische legendes vertellen dat durian een libidoversterkende vrucht is. Het is in ieder geval een hele vitale vrucht en er zitten meer onverzadigde vetten en proteïnen in dan in andere vruchten. Als je gezond leeft dan heeft dat zijn weerslag op seksueel gebied. Op Java is het volgende spreekwoord vaak gehoord: durian jatuh, sarong naik, wat betekent: valt de durian omlaag, gaat de sarong omhoog. Een sarong is een traditioneel Javaans kledingstuk wat op een lange rok lijkt en door zowel mannen als vrouwen wordt gedragen.

Durian voor een beter gemoed

Durian bevat veel van het aminozuur tryptofaan welke een belangrijke rol speelt bij de gemoedstoestand in mensen. Depressie, angsten en slapeloosheid worden minder naarmate er meer tryptofaan in het brein aanwezig is. Tryptofaan kan het serotonineniveau in de hersenen verhogen waardoor een euforisch gevoel kan ontstaan. Tryptofaan is niet de enige gemoedsbeïnvloedende stof in deze tropische reus onder de vruchten. Pirydoxine is een belangrijke vitamine die bijdraagt aan een beter gemoed.

Durianboom / Bron: DXLINH, Wikimedia Commons (Publiek domein)Durianboom / Bron: DXLINH, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Traditionele geneeskunde

In Indonesië en Maleisië wordt van de bladeren van een durianboom een thee gemaakt die men op het voorhoofd besprenkelt. Dit zou koortsverlagend werken. De werkingen van durian gaan volgens traditionele geneeskundigen niet goed samen met het drinken van koffie of alcohol. In China waarschuwt men voor het te warm krijgen als men durian eet. Dat zou op twee manieren kunnen worden voorkomen. Durian zou je samen kunnen eten met mangistan waarvan je afkoelt. Of je kan water drinken uit een bokaal gemaakt van een durianschil. Door anderen wordt dit laatste gegeven als een fabeltje gezien.

Thaise waarschuwing

In Thailland is iemand in 2004 overleden nadat hij 4 durians op een dag had gegeten. Hij had hierdoor tweemaal zoveel calorieén binnen gekregen als nodig is. Het eten van 4 durians is een extreme hoeveelheid. De Thaise regering heeft de bevolking gewaarschuwd om slechts een paar stukjes durian per keer te eten. Bovendien werkt het als bloeddrukverlager en moet daarom niet worden gegeten als men last heeft van lage bloeddruk.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Durian, 'the king of fruits'Durian, stinkfruit of 'the king of fruits' is een stekelige vrucht uit Zuidoost Azië die word gekenmerkt door zijn sterk…
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Toetjes met fruitToetjes met fruitDe zomer is bij uitstek een periode om de maaltijd met een fris en gezond toetje af te sluiten. Wat beter dan het toetje…

Wat voeding kan doen tegen slecht slapenWat voeding kan doen tegen slecht slapenSlapeloosheid is heel vervelend. Het kan veel stress veroorzaken, je wordt humeurig en ze raakt ook snel geirriteerd. Bo…
De geneeskracht van posteleinDe geneeskracht van posteleinPostelein beschikt verrassend genoeg over meer omega3 vetten dan visolie. Postelein is de groente met het meeste omega3…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Takato Marui, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • http://naturecure.ygoy.com/2010/12/14/health-benefits-of-durian/
 • http://www.foodscout.org/food/durian.html
 • http://www.livestrong.com/article/487194-durian-fruit-high-blood-pressure/
 • http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-durian.html
 • http://www.nutrition-and-you.com/durian-fruit.html
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Yosri, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 3: Yosri, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 4: DXLINH, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.