Welke fruit en groenten kun je beter biologisch kopen?

Welke fruit en groenten kun je beter biologisch kopen? Hoewel het beter is van alle voedingsmiddelen de biologische variant te eten, kun je het je niet altijd veroorloven om dit te doen. Je kunt ook een keuze maken om gedeeltelijk biologisch te eten, waarbij je je voornamelijk richt op fruit en groente waarbij voor de niet-biologische variant veel pesticiden worden gebruikt.

Wat is biologisch voedsel?

Biologische voeding is geproduceerd door biologische landbouw, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van synthetische middelen zoals synthetische pesticiden, synthetische herbiciden en chemische bemesting. Biologische etenswaren worden verwerkt zonder bestraling, industriële oplosmiddelen of kunstmatige toevoegingen.

Het effect van pesticiden op het milieu

Chemische bestrijdingsmiddelen hebben vaak een grotere impact op onze omgeving dan de gebruikers ervan bedoeld hebben. Zo bereiken 98% van gespoten pesticiden andere organismen dan alleen hun doel organisme, en beïnvloeden ze de kwaliteit van de lucht, het water, de bodem en voedsel. Overmatig en onjuist gebruik kan bovendien de resistentie van het doel organisme vergoten, en de natuurlijke vijanden van dat organisme doden.

Vaak verspreidt de pesticide zich naar omliggende grond, en wordt opgenomen in het water, de grond en de lucht, waar ze moeilijk uit te verwijderen is. Een deel van de stoffen die gebruikt worden bij het bestrijden van organismen draagt bij aan de opwarming van de aarde en de verdunning van de ozonlaag.

Het effect van pesticiden op onze gezondheid

In vele studies een verband gevonden tussen contact met pesticiden en verschillende soorten kanker, zoals leukemie, longkanker en prostaatkanker. Er is ook een sterke indicatie dat blootstelling aan chemische bestrijdingsmiddelen het risico op neurologische aandoeningen verhoogt. Zo blijkt dat de kans op de ziekte van Parkinson 70% groter is bij personen die in contact zijn geweest met lage concentraties van pesticiden. Tenslotte wijzen ook veel onderzoeken naar een verhoogd risico op geboorte-afwijkingen, miskramen, vruchtbaarheidsproblemen bij mannen, depressie en diabetes.

Nu duidelijk is dat pesticiden een slecht effect op de gezondheid kunnen hebben, kun je besluiten om volledig biologisch te eten. De prijzen van die voedingsmiddelen zijn echter velen malen hoger dan niet-biologisch eten. Je kunt er ook voor kiezen je te concentreren op de ergste boosdoeners. Hieronder vind je een lijst met groente en fruit dat je beter biologisch kunt kopen, en een lijst waar je gerust voor de niet-biologische variant kan kiezen.

Groente en fruit dat je het beste biologisch kunt kopen

 1. bleekselderij
 2. aardappelen
 3. spinazie
 4. aalbessen
 5. sla
 6. wortels
 7. sperciebonen
 8. sinaasappels
 9. komkommers
 10. aardbeien
 11. appels
 12. kerstomaatjes
 13. druiven
 14. nectarinen
 15. perziken
 16. pepertjes
 17. frambozen
 18. blauwe bessen
 19. uien
 20. maïs

Groente en fruit dat je ook niet-biologisch kunt kopen

 1. grapefruits
 2. aubergines
 3. kool
 4. honing
 5. kokosnoot
 6. paddestoelen
 7. erwten
 8. zoete aardappelen
 9. kiwi's
 10. mango's
 11. ananas
 12. asperges
 13. avocado's

Hoe kun je niet-biologische groente en fruit schoonmaken?

Hoewel water een groot gedeelte van de pesticiden en vuil verwijdert, is het beter ze extra schoon te maken. Dat kan op de volgende simpele en veilige manier:
 • Meng het sap van een biologische citroen met twee eetlepels azijn en een glas water in een plantenspuit.
 • Spray dit op het stuk fruit of groente en spoel het met water af.

Door een bewuste keuze te maken in wat je biologisch koopt en wat niet, houd je je fysieke en financiële gezondheid in balans!

Lees verder

© 2013 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier manieren om geld te besparen op biologisch etenBiologisch eten is al een tijdje een hype, het is beter voor jou, en het is beter voor het milieu. Biologisch voedsel is…
Albert Heijn BiologischAlbert Heijn BiologischBiologisch en verantwoord eten is een hedendaagse trend. Steeds meer supermarkten komen dan ook met een biologisch assor…
Biologisch voedsel eten is gezonder en beter voor dierenBiologisch voedsel eten is gezonder en beter voor dierenBiologisch eten is beter voor het welzijn van de dieren, beter voor het milieu en het is lekkerder dan de gewone variant…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…

Havermout: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde havermoutHavermout: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde havermoutIs havermout gezond? Jazeker! Havermout kent veel gezondheidsvoordelen. Havermout wordt bereid uit de graansoort haver.…
De geneeskracht van agar agarAgar agar wordt in de voedingsindustrie gebruikt als bindmiddel. Het is dan een gesynthetiseerd product. Verse agar agar…
Bronnen en referenties
 • http://www.ewg.org/foodnews/summary.php
 • http://www.thedailygreen.com/healthy-eating/eat-safe/Dirty-Dozen-Foods#slide-1
 • http://www.epa.gov/pesticides/health/human.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_pesticides
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_pesticides
 • http://www.thedailygreen.com/healthy-eating/eat-safe/Save-on-Sustainable-Gallery-44032808#slide-1
 • http://www.rd.com/slideshows/13-foods-you-should-always-buy-organic/
 • http://www.eatingwell.com/food_news_origins/green_sustainable/organic_or_not_is_organic_produce_healthier_than_conventional
 • http://www.marksdailyapple.com/7-foods-you-dont-need-to-buy-organic/#axzz2gyZFUJEg
Reacties

Margreet, 27-12-2016
Hallo, ik probeer op internet te vinden of ik biologische sla moet wassen. Ik gebruik de AH biologische ijsbergsla, er zit totaal geen aarde of ander zichtbaar vuil op. Het zijn hele schone kroppen om te zien. Moet ik de sla toch wassen? Hoe vaak? en waarom?
Alvast bedankt van Margreet van Woudenberg Reactie infoteur, 12-01-2017
Beste Margreet,

Goede vraag! Om heel eerlijk te zijn, ik was mijn biologische gewassen sla niet.
Maar het is natuurlijk wel zo dat de sla vervoerd is en door vele handen aangeraakt.
Dus voor de zekerheid en een rustig gevoel zou je hem wel kunnen wassen.
Aan de andere kant wordt er ook gezegd dat we soms te schoon zijn, en dat een beetje vuil goed is voor je immuunsysteem.
Ik heb even snel in het engels gegoogled en vond dit artikel - wellicht helpt het?
http://www.webmd.com/diet/features/lettuce-learn-wash-produce-properly#1

Sandra, 16-09-2014
Bedankt voor de lijst. Ik zou wel voorzichtig zijn met de aankoop van niet-biologisch mais en wel vanwege de hoge kans dat het GMO is.

@David 17-10-13
Je kunt wel degelijk bio eten ook al leef je van de uitkering. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Wat een moeder met uitkering een keer zei in een forum over dit onderwerp: 'Je hebt geen koekjes nodig om te overleven.' Reactie infoteur, 20-10-2014
Beste Sandra,

Dat is inderdaad een ander nadeel van niet-biologisch eten, ik zal het erbij vermelden.
Er zijn (helaas) zelfs indicaties dat biologische fruit en groenten 'aangetast' zijn door GMO, via kruisbestuiving van gewassen in de buurt.

Dank je wel!
Lacuna

Lisa, 11-07-2014
Een kennis van me heeft een boerderij waar ze uien kweken (niet biologisch) en zij eet haar eigen uien niet, omdat ze weet hoe vaak en hoeveel gif er gespoten wordt. Zij raad anderen aan de uien juist wél biologisch te kopen. Ik begrijp dus niet waarom dit artikel aangeeft dat je ze rustig niet-biologisch kunt etenů Reactie infoteur, 02-08-2014
Hoi Lisa,

Ik ga af op de lijst die elk jaar gepubliceerd wordt door EWG (Environmental Working Group).
Maar het advies van je kennis vind ik erg interessant, en zal het verwerken in het artikel! Als zij een eigen lijst heeft van groenten en fruit die je beter biologisch kunt kopen, post hem in de comments!

Dank je wel,

Lacuna

David, 17-10-2013
Waarom zijn biologische producten duurder als normale producten? Niet iedereen kan dat permitteren. Zoals ongezouten chips kost 1 euro 85. Ik vind het nergens op slaan waarom het dan zo duur moet zijn terwijl er minder in zit. Dus het kost je geld als je niets anders mag als je wat mankeert. Als je maar van een uitkering leeft heb je niet veel keus, want je kan het niet betalen. Reactie infoteur, 18-10-2013
Hoi David, daar ben ik het helemaal mee eens, het is echt schrikken als je afrekent bij de natuurwinkel. Gelukkig zijn er wel steeds meer initiatieven voor COOP's. Hierbij kopen consumenten samen in waardoor ze iets boven de inkoopprijs betalen. Vaak is dat geheel of gedeeltelijk biologisch, en meestal lokaal. Dus goed vlees van de boer of lokale slager, bijvoorbeeld. Ik zou zeker kijken of er iets in jouw buurt is of dat je zelf iets kunt opzetten. Succes!

Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 20-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.