De geneeskracht van de cacaoboom

De geneeskracht van de cacaoboom Cacao is een gezonde stof. Rauwe cacao kan medicinaal aangewend worden. Chocolade is in het algemeen niet gezond, vanwege de hoeveelheid suiker die er doorgaans inzit. Chocolade met meer dan 80% pure cacao heeft echter wel medicinale eigenschappen wanneer je het met mate eet. Deze chocola wordt vrijwel uitsluitend door fijnproevers gegeten. Hierin zit slechts weinig of helemaal geen suiker. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening vrucht van de cacaoboom / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening vrucht van de cacaoboom / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn wordt de cacaoboom Theobroma cacao genoemd. Theobroma betekent letterlijk ´godenvoedsel´. Theo betekent ´god´ in het Grieks en Broma betekent voedsel in het Grieks. Cacao werd vroeger ´godenvoedsel´ genoemd. Het woord cacao stamt uit de Aztekentaal waar deze lekkernij als cacaua of cacahuatl of xocolatldoor het leven ging. Xococ betekent in de Azteekse taal bitter en Atl betekent water. Letterlijk betekent xocolatl of chocolade dus: bitter water. Als je rauwe cacao proeft herken je ongetwijfeld de bittere smaak. Pure chocola wordt soms bittere chocola genoemd.

Waar groeit de cacaoboom?

De cacaoboom groeit het best vlak rond de evenaar. De cacaoboom komt van oorsprong uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. De Zuid-Amerikaanse landen waar cacao van oorsprong werd aangetroffen zijn Columbia, Ecuador, Venezulea, Brits Guyana, Frans Guyana, Suriname en Brazilië. Tegenwoordig wordt de plant grootschalig gekweekt in Afrika en Azië. Ook de Nederlanders hebben in cacao gehandeld. De Nederlanders hebben in Nieuw Guinea, in de buurt van het plaatsje Ransiki, een enorm grote cacaoplantage achter gelaten die nog steeds veel cacao oplevert maar de huidige Indonesische regering en verschillende bedrijven zijn helaas niet in staat gebleken de grote hoeveelheid cacaovruchten te kunnen verwerken. De Papua´s drogen cacao op persoonlijke basis om het vervolgens zelf in zakken naar een afnemer te vervoeren.

Werkzame stoffen

Van de cacaoboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden de zaden van de vrucht gebruikt; deze worden cacaobonen genoemd. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: de xanthinen theobromine, cafeïne en theofylline, polyfenolen, flavonoïden, de gecondenseerde catecholtanninen monomere catechine en epicatechine., proanthocyanen, anthocyaninen, apigenine, kaemferol, quercetine, isovitexine, luteoline, magnesium, fenylethylamine en anandamide.

Geen chocola maar cacao

Chocola is nooit een medicinaal middel, tenzij het pure chocola is met een cacaopercentage van meer dan 80%. Andere chocolade bevat veel suiker waardoor deze niet gezond is. Wanneer je rauwe cacao wilt gebruiken kun je het door een pap of zelf samen gestelde muesli vermengen die je vervolgens zoet maakt met geweekte gedroogde dadels, gedroogde abrikozen of vers fruit. Je kunt ook een griesmeelpudding maken die je met cacao extra lekker maakt en medicinale waarde geeft.

Cacao bij hart- en vaatziekten

Cacao bevat veel antioxidanten en verminderen oxidatie van cholesterol en vaatwandontsteking. Daarnaast is het een natuurlijke bloedverdunner omdat de plaatsjeaggregatie wordt verminderd. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen.

Overige medicinale werkingen cacao

Van cacao wordt ook wel gezegd dat het de volgende werkingen kent:
 • Theobromine heeft een luchtwegenverwijdende werking en verlicht op deze manier astmatische klachten.
 • Cacao vermindert de kans op het krijgen van ouderdomsverschijnselen zoals cataract of staar, verminderd gezichtsvermogen, verslechterde leverfunctie en de neurodegeneratieve aandoeningen Parkinson, Alzheimer en dementie.
 • Cacao stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan worden ingenomen om slaperigheid, vermoeidheid, uitputting, verminderde alertheid en verminderde concentratie tegen te gaan.
 • Cacao heeft een licht euforische werking, onder andere door de xanthinen die erin zitten; hierdoor kan het worden ingezet bij neerslachtigheid.
 • Cacao vermindert de eetlust; je zit sneller vol en het kan daarom bij een dieet helpen dat is gericht op gewichtsverlies.
 • Cacao zorgt er voor dat de hersenbloedvaten zich samentrekken. Dat wordt vasoconstrictie genoemd. Hierdoor kan het andere stoffen meehelpen om hoofdpijn en migraine te verlichten. Voorbeeld: cacao verhoogt de werking van aspirine.
 • Cacao is een zeer goede bron van magnesium en zorgt dat een tekort aan dit mineraal wordt opgeheven.
 • De licht euforische makende werking, de lichte vochtafdrijvende werking en het feit dat er veel magnesium in zit is een reden voor sommige artsen om rauwe cacao voor te schrijven bij vrouwen met PMS.
 • Uitwendig kan cacaoboter worden gebruikt als een verzachtend middel bij droge en schilferende huid.

Dosis en veiligheid

Cacao is een veilig product. De donkere chocolade kan je eventueel gebruiken maar daar zit nog altijd suiker in; het is beter om gewoon rauwe, biologische cacao te gebruiken. Te veel cacao is niet goed. Wanneer er te veel cacao wordt gebruikt kan tot als het wordt gecombineerd met te veel koffie leiden tot:
Cacaovruchten / Bron: Sarahemcc, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Cacaovruchten / Bron: Sarahemcc, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Constipatie,
 • Slapeloosheid,
 • Angst,
 • Beven,
 • Zenuwachtigheid,
 • Hartkloppingen,
 • Maagirritatie,
 • Migraine.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: cacao nibsSuperfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn…
Wat is cacao en (rauwe) cacaopoeder en is het gezond?Cacao, wat is dat nu eigenlijk en hoe ontstaat cacaopoeder? Cacao is afkomstig uit de vruchten van cacaobomen. Nadat cac…
Superfood pure chocoladeEén van de meest gegeten lekkernijen is chocolade. Gemaakt uit cacao, vormt chocolade een belangrijke bron van allerlei…
Gezondheidsaspecten rond chocoladeGezondheidsaspecten rond chocoladeChocolade maakt een opmars in de wereld van de (gezonde) voeding. "Chocolade is helemaal niet zo slecht", horen we vaak.…

De geneeskracht van eenjarig bonekruidDe geneeskracht van eenjarig bonekruidBonenkruid is familie van tijm en rozemarijn. Er zijn ruim 30 soorten bonenkruid, naast eenjarig bonenkruid is er bonenk…
Vitamine PP (nicotinezuur)Vitamine PP (nicotinezuur)Vitamine PP oftewel nicotinezuur zijn vormen van vitamine B3. Vitamine B3 is te vinden in veel voedingsmiddelen, waarond…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frank wouters, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://www.kew.org/plants-fungi/Theobroma-cacao.htm
 • Afbeelding bron 1: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Sarahemcc, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.