De geneeskracht van de cacaoboom
Cacao is een gezonde stof. Rauwe cacao kan medicinaal aangewend worden. Chocolade is in het algemeen niet gezond, vanwege de hoeveelheid suiker die er doorgaans inzit. Chocolade met meer dan 80% pure cacao heeft echter wel medicinale eigenschappen wanneer je het met mate eet. Deze chocola wordt vrijwel uitsluitend door fijnproevers gegeten. Hierin zit slechts weinig of helemaal geen suiker.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
In het Latijn wordt de cacaoboom
Theobroma cacao genoemd. Theobroma betekent letterlijk ´godenvoedsel´. Theo betekent ´god´ in het Grieks en Broma betekent voedsel in het Grieks. Cacao werd vroeger ´godenvoedsel´ genoemd. Het woord cacao stamt uit de Aztekentaal waar deze lekkernij als cacaua of cacahuatl of xocolatldoor het leven ging. Xococ betekent in de Azteekse taal bitter en Atl betekent water. Letterlijk betekent xocolatl of chocolade dus: bitter water. Als je rauwe cacao proeft herken je ongetwijfeld de bittere smaak. Pure chocola wordt soms bittere chocola genoemd.
Waar groeit de cacaoboom?
De cacaoboom groeit het best vlak rond de evenaar. De cacaoboom komt van oorsprong uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. De Zuid-Amerikaanse landen waar cacao van oorsprong werd aangetroffen zijn Columbia, Ecuador, Venezulea, Brits Guyana, Frans Guyana,
Suriname en Brazilië. Tegenwoordig wordt de plant grootschalig gekweekt in Afrika en Azië. Ook de Nederlanders hebben in cacao gehandeld. De Nederlanders hebben in
Nieuw Guinea, in de buurt van het plaatsje Ransiki, een enorm grote cacaoplantage achter gelaten die nog steeds veel cacao oplevert maar de huidige Indonesische regering en verschillende bedrijven zijn helaas niet in staat gebleken de grote hoeveelheid cacaovruchten te kunnen verwerken. De Papua´s drogen cacao op persoonlijke basis om het vervolgens zelf in zakken naar een afnemer te vervoeren.
Werkzame stoffen
Van de cacaoboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden de zaden van de vrucht gebruikt; deze worden cacaobonen genoemd. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: de xanthinen theobromine, cafeïne en theofylline,
polyfenolen,
flavonoïden, de gecondenseerde catecholtanninen monomere catechine en epicatechine., proanthocyanen, anthocyaninen, apigenine, kaemferol,
quercetine, isovitexine, luteoline,
magnesium, fenylethylamine en anandamide.
Geen chocola maar cacao
Chocola is nooit een medicinaal middel, tenzij het pure chocola is met een cacaopercentage van meer dan 80%. Andere chocolade bevat veel suiker waardoor deze niet gezond is. Wanneer je rauwe cacao wilt gebruiken kun je het door een pap of
zelf samen gestelde muesli vermengen die je vervolgens zoet maakt met geweekte
gedroogde dadels, gedroogde abrikozen of vers
fruit. Je kunt ook een griesmeelpudding maken die je met cacao extra lekker maakt en medicinale waarde geeft.
Cacao bij hart- en vaatziekten
Cacao bevat veel
antioxidanten en verminderen oxidatie van cholesterol en vaatwandontsteking. Daarnaast is het een natuurlijke bloedverdunner omdat de plaatsjeaggregatie wordt verminderd. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om
hart- en vaatziekten te helpen voorkomen.
Overige medicinale werkingen cacao
Van cacao wordt ook wel gezegd dat het de volgende werkingen kent:
- Theobromine heeft een luchtwegenverwijdende werking en verlicht op deze manier astmatische klachten.
- Cacao vermindert de kans op het krijgen van ouderdomsverschijnselen zoals cataract of staar, verminderd gezichtsvermogen, verslechterde leverfunctie en de neurodegeneratieve aandoeningen Parkinson, Alzheimer en dementie.
- Cacao stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan worden ingenomen om slaperigheid, vermoeidheid, uitputting, verminderde alertheid en verminderde concentratie tegen te gaan.
- Cacao heeft een licht euforische werking, onder andere door de xanthinen die erin zitten; hierdoor kan het worden ingezet bij neerslachtigheid.
- Cacao vermindert de eetlust; je zit sneller vol en het kan daarom bij een dieet helpen dat is gericht op gewichtsverlies.
- Cacao zorgt er voor dat de hersenbloedvaten zich samentrekken. Dat wordt vasoconstrictie genoemd. Hierdoor kan het andere stoffen meehelpen om hoofdpijn en migraine te verlichten. Voorbeeld: cacao verhoogt de werking van aspirine.
- Cacao is een zeer goede bron van magnesium en zorgt dat een tekort aan dit mineraal wordt opgeheven.
- De licht euforische makende werking, de lichte vochtafdrijvende werking en het feit dat er veel magnesium in zit is een reden voor sommige artsen om rauwe cacao voor te schrijven bij vrouwen met PMS.
- Uitwendig kan cacaoboter worden gebruikt als een verzachtend middel bij droge en schilferende huid.
Dosis en veiligheid
Cacao is een veilig product. De donkere chocolade kan je eventueel gebruiken maar daar zit nog altijd suiker in; het is beter om gewoon rauwe, biologische cacao te gebruiken. Te veel cacao is niet goed. Wanneer er te veel cacao wordt gebruikt kan tot als het wordt gecombineerd met te veel koffie leiden tot:
- Constipatie,
- Slapeloosheid,
- Angst,
- Beven,
- Zenuwachtigheid,
- Hartkloppingen,
- Maagirritatie,
- Migraine.