De geneeskracht van yacon en yaconsiroop
Yacon is familie van de zonnebloem. Van de yacon worden de bladeren en de wortel gebruikt om een siroop met medicinale eigenschappen te maken. De wortel wordt voornamelijk gebruikt tijdens de siroopproductie. Je kan deze wortel echter ook eten als aardappel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Traditioneel gebruik yacon
Yacon komt uit Peru, of beter gezegd: het Andesgebergte. Het werd reeds door de Inca´s gebruikt. Zowel in Peru, Brazilië als Bolivië is de yacon in de traditionele volksgeneeskunde als groente gebruikt om zijn medicinale werking bij diabetes, obesitas en nierproblemen. De yaconbladeren worden gebruikt om een geneeskrachtige thee tegen diabetes van te zetten maar het is niet zeker of dit veilig is. Het kan zijn dat deze thee nierproblemen veroorzaakt.
Ander soort fructose
In de wortel zit weliswaar fructose, maar dit is een gezonde vorm van fructose doordat het met inuline gepaard gaat. Fructose dat in jams zit is een fabrieksproduct dat op op basis van mais wordt gemaakt; dit is versynthetiseerde fructose die juist diabetes veroorzaakt. Het bloedsuikerniveau van de mens gaat niet omhoog als je yacon eet en dat is opmerkelijk voor zo´n zoete groente.
De yacon als zoete aardappelsoort
De
Latijnse naam van de yaconplant is
Smallanthus sonchifolius.Yacon wordt gebruikt om siroop van te maken maar het kan ook worden gegeten als een zoete aardappel. In de V.S. wordt het al ´diet potato´ of ´dieetaardappel´ genoemd. De yaconwortelknol remt de eetlust en is daardoor een goed inzetbaar middel bij obesitas. Dat terwijl deze wortel de opname van mineralen bevordert; je eet minder maar krijgt meer voedingsstoffen binnen! De wortel heeft probiotische effecten. Dat betekent dat goede bacteriën worden gestimuleerd in hun groei, waardoor de mineraalopname efficiënter kan plaats vinden.
Yaconsap als basis voor siroop
Het sap van de yaconstruik behoort tot de allergezondste zoetstoffen in de wereld, samen met stevia, palmsuiker en
honing. Yaconsiroop doet de bloedsuikerspiegel niet stijgen. Hiermee is het een ideaal product voor mensen met diabetes mellitus of mensen die in een prestadium van diabetes zijn beland, zoals insulineresistentie of metabool syndroom. In yaconsiroop zitten fructo-moligosacchariden(FOS). FOS is een voedingsbron voor allerlei goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel.
Yaconsiroop bij obesitas
Volgens een Argentijns wetenschappelijk onderzoek uit 2008 blijkt dat vrouwen die yaconsiroop nuttigen in plaats van suiker afvallen. De vrouwen die onderzocht werden allemaal last van insulineresistensie en de symptomen van deze aandoening namen tijdens de yaconsiroopperiode zienderogen af. Zelfs obesitasverschijnselen werden kleiner.
Yaconsiroop bevordert transit
Uit een voorbereidend onderzoek wat in 2008 in Zwitserland gehouden is onder leiding van M Geyer van het Department of Gastroenterology, University Hospital Basel, blijkt dat het nuttigen van yaconsiroop de transittijd van etenswaar in de darmen verkleint. Met andere worden: de stoelgang vindt sneller plaats. Dat kan een goede reden zijn dat obesitasverschijnselen verminderd worden. Er is echter meer onderzoek nodig om deze gegevens te bevestigen; het onderzoek vond plaats onder 20 mensen, en dat aantal is te klein om definitieve conclusies te trekken.