Voedselallergieën

Slechts acht verschillende voedingsmiddelen zijn goed voor 90 procent van alle voedselallergieën. Deze voedingsmiddelen zijn eieren, melk, vis, schaaldieren, soja, gluten, pinda's en noten. Het is het eiwitcomponent dat verantwoordelijk is voor een allergische reactie. Zelfs bepaalde voedingsmiddelen waarvan we het niet zouden verwachten kunnen zodanig veel eiwitten bevatten dat ze kunnen leiden tot een allergische reactie, bijvoorbeeld citrusvruchten en aardappelen.
Wees voorzichtig bij het uit eten gaan
Het is zeer belangrijk om op te letten welke voedingsmiddelen een bepaalde keuken gebruikt als je naar een restaurant gaat. Sommige soorten keukens serveren vaak voedingsmiddelen die pinda-eiwit of olie bevatten, evenals gluten of sojaproducten. Vraag de ober om de ingrediënten te controleren in het gerecht dat je bestelt. Je moet zeker duidelijk maken dat je allergisch bent voor bepaald voedsel en dat het negeren hiervan kan leiden tot ernstige gevolgen. Let er ook op dat wanneer je in het buitenland uit eten gaat, je de vertaling kent van het voedingsmiddel waar je allergisch op kunt reageren zodat er zeker geen miscommunicatie over kan gebeuren.Verborgen ingrediënten
Als je leidt aan een voedselallergie of een voedselintolerantie is het essentieel dat je de verschillende namen van de stoffen die het voedsel kunnen bevatten en waar je allergisch op kan reageren kent en zelfs van buiten leert. Zuivelproducten en eieren zijn vaak aanwezig in een groot aantal voedingsmiddelen, ook gluten zijn vaak een verborgen ingrediënt in vleeswaren, kaas, sauzen, jus, yoghurt, en zelfs ingevroren groenten. Als je allergisch bent voor maïs hou je er best rekening mee dat veel bewerkte voedingsmiddelen maissiroop bevatten, ook producten die gelabeld zijn met dextrose, fructose of zelfs kleurstof kunnen maïsbestanddelen bevatten.De volgende tabel geeft een overzicht van voedingsmiddelen die vaak pinda's, eieren, melk, gluten, of soja als ingrediënt bevatten.
Voedingsmiddel | Te vermijden voedsel | Potentiële verborgen bedreiging |
---|---|---|
Pinda's en noten | Pinda's zijn potentieel levensbedreigend voor iedereen met een allergie hiervoor. Vermijd arachide of pinda-olie, pindakaas, pinda smaak en notenpasta. Allergieën voor noten zoals walnoten, pecannoten en amandelen zijn meestal niet ernstig. Om ongemak te voorkomen is het toch belangrijk alle soorten noten te vermijden. | Ontbijtgranen en graanrepen, koekjes, cakes en gebak, marsepein, noga, snoep, ijs, sauzen en dressings Afrikaanse, Chinese, Mexicaanse, Indonesische, Thaise en Vietnamese keuken |
Eiwitten en eieren | Albumine, ovalbumine, eilecithine, mayonnaise, meringue of meringue poeder en surimi | Pasta en noedels; soepen, taarten, gebak en koekjes, marsepein, nougat Een griepvaccin kan ook eiwitten bevatten |
Melk en zuivelproducten | Alle vormen en soorten van melk waaronder geitenmelk, alle boter producten en kunstmatige boter aroma's, karnemelk, caseïne, alle kaas en wrongel, vla, yoghurt, alle vormen en soorten ijs, zure melk, lactoalbumine en lactoalbumine fosfaat, lactulose | Brood, koekjes, taarten en gebak, ontbijtgranen, aardappelgerechten, soepen en sauzen, saladedressings en dipsauzen, margarine, gekookte vleeswaren, mousses, instant en andere desserts, eiwit shakes |
Gluten | Tarwe, spelt, rogge, haver, zemelen en gerst, brood en paneermeel, bulgur tarwe, couscous, durum, alle soorten bloem, pasta; griesmeel, tarwe-eiwit, gehydrolyseerde eiwitten, natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen | Broodjes, muffins, cakes en koekjes, granen, gesneden vleeswaren, worstjes, sauzen, soepen, noedels, tomatenketchup, sojasaus, pannenkoeken, ijs, chocolade, snoep |
Soja | Sojasaus, sojabonen, sojaolie, meel soja, tofu, tempeh, miso, getextureerde plantaardige eiwitten, gehydrolyseerde en plantaardige eiwitten | Ingeblikte tonijn in sojaolie, granen, zuigelingenvoeding, sauzen, soepen, bereide boter, pindakaas, diepvriespizza's, vleesvervangers |