10 tips voor een goedkope detox

10 tips voor een goedkope detox Natuurlijk zijn luxe detox kuuroorden, trendy colonhydrotherapie en exclusieve diëten prima manieren om gifstoffen uit je lichaam te reinigen. Als je echter weinig geld of tijd hebt om je professioneel te laten ontgiften, zijn er alledaagse middelen die net zo effectief zijn. Zeker de helft van onderstaande tips zijn voor iedereen meteen toe te passen, dus neem vandaag de eerste stap naar een fit lichaam. Let op: raadpleeg altijd je huisarts voordat je aan een detox kuur begint.

Water, een bron van gezondheid

Een van de goedkoopste manieren om je beter te voelen is het vergroten van de hoeveelheid water die je drinkt. Streef ernaar twee liter water per dag te drinken. Zodra je urine bijna geen kleur meer heeft, ben je goed bezig. Veel water drinken helpt ook bij het afslanken, zorgt voor een stralende huid en helpt bij hoofdpijn.

Lekker ontstressen

Ontgiften gaat niet alleen over het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam, maar kan ook het schoonmaken en opruimen van je geest betreffen. Yoga is een perfecte manier om beide te realiseren. Als je geen geld hebt voor yoga-lessen, koop of leen een yoga-DVD en doe het thuis. Kies een DVD uit die zowel lange as korte yoga-sessies biedt, zodat het elke dag lukt om een sessie te doen.

Yoga is typisch een manier van bewegen die door blijft werken buiten de sessie om, en op korte en langere termijn positieve effecten heeft op je gezondheid. Er zijn vele verschillende manier van yoga, maar met name Kundalini yoga is uitermate geschikt voor een complete detox. De specifieke combinatie van bewegingen, ademhaling en mantra’s ontgiften en versterken de nieren en de bijnieren. Hierdoor worden lichaam en geest beschermd tegen stress-geïnduceerde ziekten.

Stop met alcohol!

Alcohol belast je lever en vermindert de reinigende functie die de lever heeft voor je lichaam. Als je toch wil blijven drinken, beperk dan de hoeveelheid tot een glas biologische wijn of bier per dag. Hieronder uitleg over de negatieve effecten van overmatig drankgebruik en de positieve effecten van een dagelijks glas.

Een glas per dag is prima

Bier is vet- en vezelvrij en bevat een beetje eiwit. De meeste bieren bevatten een aantal koolhydraten, kalium, magnesium en vitamine B - inclusief foliumzuur. Foliumzuur kan homocysteïne verlagen in het bloed. Hoge homocysteïne niveaus zijn een mogelijke risicofactor voor hart-en vaatziekten.

Bier bevat natuurlijke anti-oxidanten: fenolen (vergelijkbaar met sommige gevonden in rode wijn) en verbindingen bekend als melanoidinen, gevormd wanneer gerst of mout wordt verwarmd.
Alle wijnen worden geproduceerd uit gefermenteerde fruitsap - druivensap wordt het meest gebruikt. Witte wijn wordt gemaakt door het vergisten van alleen het sap, terwijl bij rode wijn ook de schillen en zaden worden gebruikt.
Wijn bevat kleine hoeveelheden mineralen en vitaminen B (maar minder dan in bier). Rode wijn bevat meer kalium, ijzer en fenolische antioxidanten dan witte wijn. Het fenool reseveratrol is een antioxidant, dat de cholesterol niveau ten gunste beïnvloedt bij hart-en vaatziekten.

Fenolische antioxidanten verwijderen overtollige hoeveelheden van 'vrije radicalen' uit het lichaam. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die geproduceerd worden door normale lichamelijke processen en vermeerderd door roken, vervuiling, teveel alcohol en UV-licht. Deze moleculen kunnen gezonde cellen beschadigen, en verhogen het risico op kanker.

Reinigende kruiden

Gember en pepermunt thee zijn heerlijke en betaalbare manieren om je maag te verlichten en te reinigen.
Gemberthee kun je kopen of zelf maken door verse geraspte gember in kokend water te laten trekken. Gember is bijzonder goed voor de spijsvertering en het beschermt tegen verkoudheid, griep en keelpijn. Thee getrokken van verse muntblaadjes verbetert de spijsvertering.

Stop met roken!

Het is heel simpel: al het goede dat je voor je lichaam doet, zal teniet worden gedaan door het roken. Je kunt via de huisarts een stoppen-met-roken pakket aanvragen. Dit wordt meestal vergoed door de basisverzekering.

Eet bewust

Er zijn op internet veel gezonde en goedkope recepten te vinden voor detox kuren en diëten. Hier hoef je geen specialistische gezonde voedingsmiddelen te kopen. Veel reinigende voedingsmiddelen zijn heel alledaags. Hieronder een lijst met een aantal voorbeelden:

 • Appels
 • Blauwe bessen
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Citroen
 • Citroengras
 • Dille
 • Gember
 • Kaneel
 • Knoflook
 • Komkommer
 • Kool
 • Kurkuma
 • Lijnzaad
 • Olijfolie
 • Paardenbloem
 • Peterselie
 • Radijsjes
 • Rode Bieten
 • Sesam
 • Spruitjes
 • Tomaten
 • Uien
 • Water
 • Wortels
 • Zonnebloempitten

Je lichaam droogborstelen

Detox schoonheidsproducten en -behandelingen kunnen niet in je budget passen, maar een borstel handschoen is voor iedereen betaalbaar. Borstel je lichaam met een droge borstel vijf minuten voordat je gaat douchen. Maak hierbij zachte ronddraaiende bewegingen. Vermijd je gezicht en gevoelige plekken op je lichaam. Het borstelen reinigt je huid en stimuleert je lymfesysteem en bloedsomloop, waardoor gifstoffen het lichaam verlaten. Verstopte poriën gaan open en dode huidcellen worden verwijderd. Het kan ook cellullite verminderen. Smeer na het douchen je nog natte lichaam in met olijfolie, sesamolie of kokosolie.

Detox bad

De huid wordt ook wel eens de “derde nier" genoemd, omdat je huid gifstoffen weg kan filteren via je poriën, zoals je nier intern afvalstoffen filtert. Een detox bad stimuleert de transpiratie waardoor gifstoffen via de huid worden afgevoerd. Doordat je ontspant, worden ook de stresshormonen verminderd. Voor een ontgiftend bad hoef je geen bijzondere ingrediënten te gebruiken. Producten zoals gember, zeezout, zuiveringszout (Natriumbicarbonaat) en appelazijn zijn allemaal geschikt voor detoxen in bad. Zorg er wel voor dat je na je bad veel water drinkt.

Vind een goedkope detox deal

Een detox behandeling of een verblijf in een detox kuuroord zijn over het algemeen niet goedkoop. Er zijn echter opties voor voordelige aanbiedingen, bijvoorbeeld met vouchers en actiecodes. Deze kun je makkelijk vinden op kortingssites zoals Groupon of Actiecode.nl. Schrijf jezelf in voor nieuwsbrieven van de detox aanbieders, zodat je op de hoogte wordt gehouden van eventuele acties.

Ga naar buiten!

Sportscholen zijn vaak een prijzige manier om aan je dagelijkse lichaamsbeweging te komen, terwijl bewegen in de buitenlucht gratis is. Buiten wandelen of joggen zorgt voor een opgeruimde geest en een warme gloed op je gezicht. De intensiteit en je specifieke buitenactiviteit bepaal je zelf, zolang het maar een bezigheid is die je leuk vindt en zodoende regelmatig onderneemt.

Als je bovenstaande detox tips op een regelmatige basis toepast, zul je je snel fitter voelen, meer energie hebben en beter in je vel zitten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Maandag is voor de meeste mensen een moeilijke dag. Wil je je als herboren voelen? Met een heldere geest en stralende hu…
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
VoedselallergieënVoedselallergieënEen voedselallergie is een ernstige medische aandoening die vandaag de dag heel wat mensen treft. Zo kan het kleinste sp…
Bronnen en referenties
 • http://www.detoxkuurtips.nl/
 • http://www.westonprice.nl/
 • http://www.doctoroz.com/videos/10-day-detox-diet-jump-start-guide
 • http://altmedicine.about.com/cs/dietarytherapy/a/Detox_Diet_Plan.htm
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.