Stress verminderen en voorkomen met natuurlijke middelen

Stress verminderen en voorkomen met natuurlijke middelen We leven in een wereld vol met spanningen en weinig tijd voor onszelf. We komen niet of nauwelijks aan ontspanning toe. Er wordt ontzettend veel van ons gevraagd en de werkdruk kan soms heel hoog zijn. Als je wilt voorkomen dat stress je leven gaat bepalen en je gezondheid gaat beschadigen, moet je het een en ander aan gaan passen in je levensstijl. Veel bewegen en voldoende ontspanning zijn absoluut noodzakelijk om stress tegen te gaan. Maar gezonde en goede voeding is ook heel belangrijk in strijd tegen stress. Op goed voor je zelf te zorgen, kun je stress verminderen en voorkomen, en kun je er voor zorgen dat je op een gezonde manier kunt blijven werken, voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Inhoud


Adrenaline en cortisol; De vecht- of vluchtreactie

Als het lichaam stress ervaart komen er hormonen vrij; dit wordt ook wel de 'vecht- of vlucht'reactie genoemd wordt. Vanuit de hypofyse ontstaan er twee hormonen, adrenaline en cortisol, die direct gaan werken. Je lichaam wordt voorbereid om te vechten of te vluchten. Deze twee zorgen voor o.a. veranderingen in de bloeddruk tijdens stress. Als je lichaam in nood komt, is er meer bloed nodig in de spieren. Het hart moet nu veel sneller kloppen en de bloeddruk neemt dus toe, met het gevolg een snellere pols- en hartslag. Hierdoor krijg je dus het gevoel dat je 'hart in je keel' klopt. Ook wordt je bloed weggehaald van de huid en de organen die de spijsvertering regelen. Het lichaam zorgt voor meer vetten en suiker in het bloed, omdat het een snelle energiebron is. Het lichaam maakt zelf chemische stoffen aan die ervoor zorgen dat het bloed beter gaat stollen, voor het geval dat dit nodig is bij verwondingen.

Zenuwstelsel

Ook het zenuwstelsel reageert op de adrenaline en dat is te merken aan:
 • De pupillen van de ogen groter, zodat je beter kunt zien.
 • De spieren in het gezicht spannen zich aan.
 • Het lichaam gaat meer transpireren als bedoeling om het lichaam natuurlijk af te koelen.
 • Je ademhaling gaat sneller om zo de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is, te verhogen.

Op deze manier is het lichaam zich aan het voorbereiden op een serieuze noodsituatie, maar ook als het minder ernstig is of zelfs bij ingebeelde angst. Je hele lichaam wordt in werking gezet, wat dus enorm veel energie en voedingstoffen kost.

Stress voorkomen

Stress kan voorkomen worden door een gezonde levensstijl te hebben. Dit kan met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Op de manier help je je lichaam al. Je lichaam voelt zich prettig, en kan zo goed mogelijk functioneren, en hierdoor ga je je geestelijke ook beter voelen. Neem ook op z'n tijd rust en ontspanning. Ook je lichaam heeft af en toe een pauze nodig. Er zijn verschillende vormen van ontspanning en je moet datgene kiezen, wat bij je past. Heb je al last van stress, dan is het belangrijk om nu goed naar je lichaam te luisteren.

Bron: Romanov, PixabayBron: Romanov, Pixabay

Stress en voedingstoffen

Als je langdurig onder druk staat, verbruikt je lichaam een aantal voedingstoffen sneller dan normaal. Alle vitamines en mineralen in je lichaam worden aangesproken, als je in een stressvolle periode zit. Je lichaam heeft dan extra vitamine B nodig om het zenuwstelsel gezond te houden en vitamine C en zink zijn heel belangrijk om je lichaam te beschermen tegen infecties. Er zijn ook mensen die juist tijdens de stress (meer) gaan roken of alcohol drinken. Eigenlijk is dit nog slechter voor het lichaam, omdat roken en drinken een zware aanslag zijn op je lichaam en de voedingstoffen in het lichaam. Het verbruikt dan dubbel zo veel voedingstoffen, terwijl het juist noodzakelijk is dat je lichaam weer terug in balans komt. Zorg er dus voor dat als je last hebt van stress, je extra voedingstoffen tot je neemt, omdat ze sneller worden verbruikt.

Vitamine B (alle soorten)

Deze vitamine zorgt voor meer energie in het lichaam en houdt het zenuwstelsel gezond. Deze vitamine kun je o.a. vinden in:
 • Brood en andere graanproducten.
 • Aardappelen.
 • Groente (met name de groene groenten).
 • Vlees en vleeswaren.
 • Melk en andere melkproducten.
 • Vis.

Vitamine C

Deze vitamine zorgt voor een betere en gezonde weerstand tegen ziektes en virussen. Ook zorgt het voor een snellere genezing bij verwondingen van de huid of lichaam. Vitamine C kun je vinden in:
 • Groente en aardappelen en dan met name de koolsoorten.
 • Fruit, vooral citrusfruit, kiwi's en zwarte bessen en aardbeien.
 • Vruchtensappen.

Zink

Dit is een spoorelement in ons lichaam dat deel uitmaakt van de stofwisseling. Zink is nodig bij het opbouwen van eiwitten en voor het groeien en tot stand komen van weefsel. Ook draagt het bij aan een goede werking van ons immuunsysteem. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in:
 • Vlees.
 • Kaas.
 • Graanproducten.
 • Noten.
 • Schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

Complexe koolhydraten

Dit zijn de betere koolhydraten die langzaam worden opgenomen en verzadigend werken. Ze geven meer energie en hebben een rustgevend effect op de hersenen. Je vindt ze in:
 • Zilvervliesrijst.
 • Volkoren pasta.
 • Groenten, peulvruchten en noten.
 • Havervlokken (havermout)
 • Aardappels.

Bron: 27707, PixabayBron: 27707, Pixabay

Stress verminderen

Het is heel belangrijk om stress te voorkomen, maar stress verminderen is net zo belangrijk. Om hier voor te zorgen kun je proberen om op zijn tijd afstand te nemen van je dagelijks bezigheden en rust te zoeken tijdens bv. een vakantie. Even weg van alles kan rust geven voor lichaam en geest. Neem ook tijd om meer te gaan bewegen, zoals fietsen of wandelen. Veel lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je bloed wordt gezuiverd en dat de vetten en suikers uit je bloed gaan. Daarom wordt het vaak aangeraden om zoveel mogelijk een stevige wandeling te maken in stressperiodes. Het is gezond voor lichaam en geest. Tuinieren is ook heel erg goed voor het lichaam dat stress ervaart. Je geest komt tot rust en de bloeddruk wordt lager. Of probeer rust en ontspanning te vinden door te o.a. te mediteren. Dit kun je heel eenvoudig zelf thuis doen.

Bron: Suc, PixabayBron: Suc, Pixabay
Thuis mediteren
Om thuis te kunnen ontspannen door middel van een meditatie zoek je een rustige, stille plek op waar je niet gestoord kunt worden. Ga ergens zitten op een plek die je fijn vindt en sluit je ogen. Bedenk nu iets in je hoofd waarop je je aandacht wilt richten. Dit kan een beeld zijn, maar het kan ook een zin zijn of een woord. Focus je op je ademhaling en denk aan datgene wat je in je hoofd, elke keer als je uitademt. Het kan natuurlijk zijn dat je afgeleid wordt, dit geeft niks. Blijf gewoon focussen op dat woord of de zin die je bedacht hebt, en verdrijf alle andere gedachten weg met je geest. Probeer dit elke dag tien tot twintig minuten te doen.

Progressieve ontspanning

Dit is een speciale ontspanningsoefening waarbij je eerst alle spieren heel sterk spant en daarna ontspant. Zoek voor deze oefening een rustige pek op. Doe je ogen dicht en begin bij je tenen. Krom de tenen zo hard als je kan voor ongeveer tien seconden en ontspan ze dan weer. Doe dit vervolgens ook met de voeten, benen, buik, nek, schouders, armen, vingers en hoofd. Span aan voor tien seconden en ontspan dan weer. Als je deze oefening regelmatig herhaalt, kun je eventuele spanning in je lichaam al vroeg signaleren en er actief mee aan de slag gaan om het los te laten.

Natuurlijke middelen; kruidengeneeskunde en homeopathie

In de natuur zijn er al eeuwen lang planten en kruiden aanwezig die een kalmerende en stimulerende werking hebben op onze lichaam en geest. Ook in de kruidengeneeskunde en homeopathie zijn ze niet meer weg te denken.
 • Kamillethee staat bekend om zijn geneeskrachtige en kalmerende werking. Neem drie keer op een dag een kopje kamillethee. Het heeft een rustige en kalmerende werking bij periodes met stress, maar het helpt ook bij vermoeidheid en gevoelens van paniek.
 • Kalmerende gedroogde kruiden kun je evt, toevoegen aan het badwater. Bekende kruiden zijn valeriaan, lavendel en kamille. Stop deze gedroogde kruiden eerst in een doek, zoals kaasdoek en houd deze dan onder de lopende kraan.
 • Panax Ginseng is een kruid dat bekend staat om zijn anti-stress werking. De stresshormonen worden door ginseng in balans gebracht. Ook zorgt ginseng voor een goede werking van de organen die de stresshormonen aanmaken, zoals de hypofyse, bijnieren en de schildklier.
 • Passiflora complex van dr. A. Vogel heeft een aantal rustgevend eigenschappen van geneeskrachtige planten in zich, zoals de passiebloem, citroenmelisse en valeriaan. Ze hebben een kalmerende en rustgevende invloed en helpen om te ontspannen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenalineIn de huidige jachtige tijd worden velen dagelijks opgezadeld met meestal niet zon ernstige maar telkens terugkerende s…
Uitputting van de bijnieren: de kwaal van stressUitputting van de bijnieren: de kwaal van stressBijnierenuitputting is een van de meest niet geaccepteerde aandoeningen in de medische wereld. Het probleem van bijnieru…
Vecht-of-vluchtreactie, de rol van adrenalineHeb je ooit wel eens een levensbedreigende situatie ervaren? Heb je ooit wel eens oog in oog gestaan met de dood? Op het…
Wat doet stress met je lichaam?Wat doet stress met je lichaam?Iedereen kent het wel: stress. Hoewel de een er gevoeliger voor is dan de ander, hebben we er allemaal wel eens mee te m…

Is bier slecht voor je tanden?Is bier slecht voor je tanden?Bier is de meest gedronken alcoholische versnapering in Nederland, op ruime afstand gevolgd door wijn. Voor de gevaren v…
Is kaas gezond of ongezondIs kaas gezond of ongezondGemiddeld eten we als Nederlanders meer dan 19 kilo kaas per persoon per jaar. Een voorverpakt plakje kaas is meestal zo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Prawny, Pixabay
 • Boek 1001 veilige remedies. ISBN 978-90-6407-818-7
 • http://www.in-balans-met-onrust.nl/2012/01/progressieve-spierontspanning-jacobson.html
 • Afbeelding bron 1: Romanov, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: 27707, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Suc, Pixabay
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.