Nitrosaminen - vorming, consequenties en voorkomen

Nitrosaminen
Nitrosaminen zijn niet per definitie een stof, maar eerder een functionele groep binnen de organische chemie. Dat wil zeggen dat zij een organisch molecuul een bepaalde eigenschap toekennen. Een voorbeeld is kaal ethaan en de stof ethanol: allebei hebben de moleculen twee koolstofatomen, maar ethaan is een gas op kamertemperatuur, terwijl ethanol (ook bekend als drinkbare alcohol) een vloeistof is op kamertemperatuur en oplosbaar is in water. Nitrosaminen bestaan uit een R-(R'-)N-N=O-binding, die is afgebeeld in figuur 1. In deze figuur worden R-groepen afgebeeld, die aangeven dat daar verschillende atomen kunnen binden, zoals een koolstofvertakking, een waterstofatoom etc.Vorming van nitrosaminen
De nitrosaminen kunnen worden gevormd zodra er een dermate grote hoeveelheid nitriet en eiwitten worden geconsumeerd. Nitriet-ionen (NO2-) en eiwitten kunnen binden onder zure, warme omstandigheden. In figuur 2 is de vorming van nitrosaminen afgebeeld. De moleculen die hierbij worden gebruikt bevinden zich vrijwel allemaal in de maag of de darmen. In combinatie met maagzuur (overweldigend vaak zoutzuur, HCl) hydreert het nitriet-ion zichzelf waardoor er waterstofnitriet (ook wel bekend als salpeterigzuur) wordt gevormd. Deze reactie verloopt aflopend in het lichaam, wat inhoudt dat de reactie niet in de omgekeerde volgorde wordt uitgevoerd. Dit is te herkennen aan de enkele pijl.
