Voeding bij stress en angst: wat kun je eten tegen stress?

Voeding bij stress en angst: wat kun je eten tegen stress? Welke voedingsmiddelen kun je het best eten om stress en angst te verminderen? In stressvolle situaties is het gemakkelijk om bepaald voedsel te eten als manier om met emoties om te gaan (emotie-eten). Helaas zijn de voedingsmiddelen waar je naar verlangt als je gestrest of angstig bent, meestal erg vet en rijk aan koolhydraten. Als je negatieve emoties ervaart, kan het verleidelijk zijn om een doos met koekjes of een zak chips te verorberen, waardoor het allemaal even kan verdwijnen. Het is inderdaad waar dat het eten van bepaald soort voedsel je kan afleiden en je tijdelijk een goed gevoel kan geven, maar al die suikers die je binnenkrijgt zorgen er uiteindelijk ook voor dat je negatieve gevoelens verergeren (suikercrash). Door verkeerde voeding te eten kan het nog moeilijker worden voor je om de symptomen van stress en angst het hoofd te bieden.

Voeding bij stress en angst

Cortisol

Stressvolle gebeurtenissen, ook de dagelijkse beslommeringen van het leven, zorgen ervoor dat je cortisolspiegel stijgt. Cortisol is is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors en het veroorzaakt voedselhonger. Bij vrouwen is de hunkering voor koolhydraten het sterkst, vooral zoet voedsel; bijna alles wat zoet smaakt bevat koolhydraten. Hoe meer we eten, hoe slechter onze stemming wordt. Omgekeerd geldt dat gezonde voeding het risico op een depressie verlaagt. Bovendien laat cortisol, het stresshormoon, je buikvet groeien. Stress veroorzaakt dan ook dat veel vrouwen (maar ook mannen) meer buikvet krijgen. Hoe meer stress, hoe dikker je buik. Deze buikvetcellen, die zijn gekoppeld aan een groter risico op hartaandoeningen en diabetes, hebben vier keer zoveel cortisolreceptoren dan normale vetcellen (in bijvoorbeeld je dijen en billen).

Echt gezonde voeding bij stress

Als gesproken wordt van voeding bij stress en angst, dan wordt dus niet snacks, zoetigheid en ander troostvoedsel bedoeld. Er bestaat namelijk voedsel dat je écht zal kalmeren. Of het nu komt door de specifieke voedingsstoffen die ze bieden of de stabiele, betrouwbare energiebron die ze je geven, ze zorgen ervoor dat je je gedurende de dag geconcentreerd en evenwichtig voelt, zodat je alles kaan kunt.

Spinazie bevat veel magnesium / Bron: Kkolosov, PixabaySpinazie bevat veel magnesium / Bron: Kkolosov, Pixabay

Spinazie tegen stress

Het is misschien het tegenovergestelde van wat je verlangt als je gestrest bent, maar spinazie en andere groene bladgroenten zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat essentieel is in meer dan 300 chemische reacties in het lichaam. Magnesium wordt gebruikt om angst te voorkomen en ook om ADHD te behandelen. Het enige dat je nodig hebt, is een kop spinazie om te profiteren van de natuurlijke stressbestrijdende kracht van dit mineraal. Ook andere groene bladgroenten bevatten overigens veel magnesium, zoals bietensla of boerenkool.

Volle granen

Alle koolhydraten triggeren de hersenen om serotonine te produceren, één van die feel-good hormonen die helpen om je stemming, seksuele verlangens, eetlust, slaap, geheugen en andere zaken, in balans te brengen. Om op natuurlijke wijze je serotonineniveau te verhogen, kies je voor gezond volkoren brood, bruine rijst en havermout voor een beetje meer stressverlichting. Begin de dag bijvoorbeeld met een bordje havermout met wat fruit erin.

Avocado bevat veel kalium / Bron: StevenGiacomelli, PixabayAvocado bevat veel kalium / Bron: StevenGiacomelli, Pixabay

Avocado's

Kalium helpt op natuurlijke wijze je bloeddruk te verlagen en slechts de helft van een avocado bevat méér kalium dan één middelgrote banaan. Je zult ook je lichaam voeden met gezonde B-vitaminen, enkelvoudig onverzadigd vet en vezels wanneer je avocado's in je dieet opneemt.

Sinaasappelen

Sinaasappels zitten boordevol vitamine C, die het cortisolniveau en je bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem een boost geeft. Grote hoeveelheden vitamine C kunnen zowel je fysieke als mentale reacties op stress verbeteren. Vitamine C leidt tot afname van de stressreacties in je lichaam.

Zalm eten tegen angst

Wilde zalm is een belangrijke voedselbron vanwege de krachtige omega-3 vetzuren. Het helpt voorkomen dat het niveau van stresshormonen stijgt en het bestrijdt ontstekingen, waardoor zowel je hersenen als je lichaam gezond blijven, zodat je angstniveau beheersbaar blijft.

Noten eten tegen stress

Noten zoals pistachenoten en walnoten zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten veel vitamines en mineralen. Noten leveren ijzer, B-vitamines en vitamine E, die het immuunsysteem een ​​boost geeft. Deze voedingsstoffen kunnen je helpen om beter om te gaat met stress en angst.

Yoghurt

Een dieet met probiotische voedingsmiddelen (zoals bepaalde soorten yoghurt) verandert de reactie van het lichaam op stress en angst. Maag-darmklachten gaan vaak hand in hand met angst en probiotica kan ontstekingen in de darmen tegengaan en wat verlichting bieden.

Zonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabellZonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabell

Chiazaad of zonnebloempitten

Chiazaad en zonnebloempitten bevatten tryptofaan, een aminozuur dat de afgifte van serotonine in de hersenen triggert. Het staat dan ook vooral bekend als voorloper van serotonine. Het kan gevoelens van kalmte en soms zelfs slaperigheid bevorderen. Ook kan het helpen om angst te verminderen.

Asperges

Foliumzuur is een aminozuur dat kan bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid. Lage foliumzuurgehalten kunnen deels de oorzaak zijn van angstgevoelens en zelfs een beetje depressief gevoel. Asperge is erg rijk aan folaat (de natuurlijke vorm van vitamine B11, terwijl foliumzuur de synthetische vorm van vitamine B11 is) en alles wat je nodig hebt is één kopje ervan om tweederde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen.

Donkere chocolade

Het is niet echt een geheim dat chocolade bekend staat als feel-good voedsel. In chocola zit namelijk fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Het is vooral donkere chocola van 68% of 75% die een positieve invloed heeft op de endorfine-aanmaak in de hersenen en daarmee op het geluksgevoel.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Wat is Gamma-Aminoboterzuur?GABA is een afkorting, van Gamma-aminoboterzuur. Het is een remmende neurotransmitter in de hersenen. Het heeft invloed…
Afvallen en stress, waarom is het zo moeilijk?Afvallen en stress, waarom is het zo moeilijk?Waarom is afvallen tijdens stress zo moeilijk? Afvallen en veel stress in je leven, is het mogelijk? Verandert je eetgew…
Nervositeit. Kruidenthee tegen nervositeit, stress en angstNervositeit. Kruidenthee tegen nervositeit, stress en angstNervositeit, stress en angst. Onderstaand recept bevat een kruidenmengsel voor thee dat kan zorgen voor ontspanning. Ook…

Hoge bloeddruk verlagen door voeding, dieet en leefstijlHoge bloeddruk verlagen door voeding, dieet en leefstijlHoge bloeddruk of hypertensie is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk on…
Zilte zeekool, onbekende groente en vaste plantZilte zeekool, onbekende groente en vaste plantZeekool is een eetbare vaste plant die niet erg veel bekendheid geniet. Toch is het geen nieuw gekweekte plant om als va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Anna Kucherova
  • EcoWatch. 10 Foods You Should Eat to Reduce Stress and Anxiety. https://www.ecowatch.com/10-foods-you-should-eat-to-reduce-stress-and-anxiety-1882172956.html (ingezien op 22-1-2018)
  • Mensfitness. Eat to beat stress: 10 foods that reduce anxiety. https://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/why-you-have-sugar-cravings-and-how-stop-them (ingezien op 22-1-2018)
  • Prevention. 13 Foods That Fight Stress. https://www.prevention.com/mind-body/emotional-health/13-healthy-foods-that-reduce-stress-and-depression (ingezien op 22-1-2018)
  • Afbeelding bron 1: Kkolosov, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: StevenGiacomelli, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/susabell
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.