Magnesium: welke supplement is het beste opneembaar?

Best opneembare magnesiumsupplement
- Waar is magnesium goed voor?
- Waarom een magnesiumsupplement gebruiken?
- Verschillende soorten magnesiumsupplementen
- Organische magnesiumverbindingen
- Anorganische magnesiumverbindingen
- Welk soort supplement met magnesium gebruik je?
- Verkrijgbaarheid supplementen met organische magnesiumverbinding
Waar is magnesium goed voor?
Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt voor onze gezondheid. We hebben het nodig voor de vorming van bot en spieren. Het draagt daarnaast ook bij aan de energiestofwisseling, die zonder voldoende magnesium in gevaar komt. Ook zorgt magnesium voor de overdracht van zenuwprikkels en een ontspanning van de spieren en zenuwen. Het wordt om die reden dan ook wel een 'anti-stressmineraal' genoemd.Waarom een magnesiumsupplement gebruiken?
Veel mensen in Nederland kiezen ervoor om een magnesiumsupplement te gebruiken. Magnesium zit in verschillende doorsnee voedingsmiddelen waardoor iemand met een gezond voedingspatroon doorgaans in principe voldoende van het mineraal binnenkrijgt. Er zijn echter diverse situaties denkbaar waarin het wenselijk kan zijn om de magnesiuminname te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in één van de volgende situaties:- Je eet ongezond of onregelmatig of volgt een dieet waarin weinig magnesiumrijke producten voorkomen (bijvoorbeeld weinig groente en vlees)
- Je bent vegetariër
- Je sport veel en hebt daardoor een hogere magnesiumbehoefte
- Je hebt last van gezondheidsklachten als spierkrampen, rusteloze benen, spierzwakte, menstruatiepijnen, een laag libido of nervositeit
- Je bent zwanger
Verschillende soorten magnesiumsupplementen
Ga je op zoek naar een supplement op basis van magnesium dan word je overdonderd door een enorme hoeveelheid verschillende soorten van dit mineraal. De verschillende benamingen zeggen iets over de stof waarmee magnesium gecombineerd is. Een pure vorm van magnesium is namelijk niet door het menselijk lichaam opneembaar. Wordt het gecombineerd met bijvoorbeeld citraat of glycanaat dan kan ons lichaam het wel opnemen. De ene vorm is echter nog steeds beter opneembaar dan de anderen. Idealiter kies je voor een organische magnesiumverbinding in plaats van een anorganische. Een organisch mineraal is gebonden aan een aminozuur of citroenzuur. Dit zijn verbindingen die ook van nature in ons lichaam voorkomen. Anorganische magnesiumsupplementen zijn supplementen waarbij juist een niet-natuurlijke verbinding is gemaakt. Ze zijn daardoor lastiger door het lichaam opneembaar. Dit heeft ermee te maken dat het mineraal wanneer het zich in het lichaam bevindt als het ware op zoek gaat naar andere stoffen om zich aan te binden. Dit gaat ten koste van de opneembaarheid door de darmen. De kans is bovendien groter dat ze het darmslijmvlies irriteren waardoor je buikklachten krijgt.Wanneer je de verpakkingen van magnesiumsupplement doorspit dan kun je onder meer de volgende benamingen tegenkomen:
Organische magnesiumverbindingen
- Aminozuurgecheleerd magnesium
- Magnesiumarginaat
- Magnesiumascorbaat
- Magnesiumaspartaat
- Magnesiumcitraat
Bron: Bru NO, Pixabay
- Magnesiumgluconaat
- Magnesiumglycerofosfaat
- Magnesiumlactaat
- Magnesiummalaat
- Magnesiumpicolinaat
- Magnesiumtauraat
Anorganische magnesiumverbindingen
- Magnesiumaspartaat
- Magnesiumcarbonaat
- Magnesiumchloride
- Magnesiumfosfaat
- Magnesiumglutamaat
- Magnesiumoxide
- Magnesiumstearaat
- Magnesiumsulfaat