Magnesium: welke supplement is het beste opneembaar?

Magnesium: welke supplement is het beste opneembaar? Gebruik je een magnesiumsupplement dan is het belangrijk om te kiezen voor een goed opneembare vorm van magnesium. Er bestaan namelijk talloze verschillende soorten magnesiumverbindingen, maar diverse - vooral anorganische - magnesiumverbindingen worden niet tot nauwelijks door het lichaam opgenomen en kunnen zelfs een averechtse werking hebben. Het beste kun je kiezen voor een organische magnesiumverbinding en meer specifiek magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Bekijk daarom dus altijd goed de verpakking alvorens je een supplement koopt.

Best opneembare magnesiumsupplement


Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt voor onze gezondheid. We hebben het nodig voor de vorming van bot en spieren. Het draagt daarnaast ook bij aan de energiestofwisseling, die zonder voldoende magnesium in gevaar komt. Ook zorgt magnesium voor de overdracht van zenuwprikkels en een ontspanning van de spieren en zenuwen. Het wordt om die reden dan ook wel een 'anti-stressmineraal' genoemd.

Waarom een magnesiumsupplement gebruiken?

Veel mensen in Nederland kiezen ervoor om een magnesiumsupplement te gebruiken. Magnesium zit in verschillende doorsnee voedingsmiddelen waardoor iemand met een gezond voedingspatroon doorgaans in principe voldoende van het mineraal binnenkrijgt. Er zijn echter diverse situaties denkbaar waarin het wenselijk kan zijn om de magnesiuminname te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in één van de volgende situaties:
  • Je eet ongezond of onregelmatig of volgt een dieet waarin weinig magnesiumrijke producten voorkomen (bijvoorbeeld weinig groente en vlees)
  • Je bent vegetariër
  • Je sport veel en hebt daardoor een hogere magnesiumbehoefte
  • Je hebt last van gezondheidsklachten als spierkrampen, rusteloze benen, spierzwakte, menstruatiepijnen, een laag libido of nervositeit
  • Je bent zwanger

Verschillende soorten magnesiumsupplementen

Ga je op zoek naar een supplement op basis van magnesium dan word je overdonderd door een enorme hoeveelheid verschillende soorten van dit mineraal. De verschillende benamingen zeggen iets over de stof waarmee magnesium gecombineerd is. Een pure vorm van magnesium is namelijk niet door het menselijk lichaam opneembaar. Wordt het gecombineerd met bijvoorbeeld citraat of glycanaat dan kan ons lichaam het wel opnemen. De ene vorm is echter nog steeds beter opneembaar dan de anderen. Idealiter kies je voor een organische magnesiumverbinding in plaats van een anorganische. Een organisch mineraal is gebonden aan een aminozuur of citroenzuur. Dit zijn verbindingen die ook van nature in ons lichaam voorkomen. Anorganische magnesiumsupplementen zijn supplementen waarbij juist een niet-natuurlijke verbinding is gemaakt. Ze zijn daardoor lastiger door het lichaam opneembaar. Dit heeft ermee te maken dat het mineraal wanneer het zich in het lichaam bevindt als het ware op zoek gaat naar andere stoffen om zich aan te binden. Dit gaat ten koste van de opneembaarheid door de darmen. De kans is bovendien groter dat ze het darmslijmvlies irriteren waardoor je buikklachten krijgt.

Wanneer je de verpakkingen van magnesiumsupplement doorspit dan kun je onder meer de volgende benamingen tegenkomen:

Organische magnesiumverbindingen

  • Aminozuurgecheleerd magnesium
  • Magnesiumarginaat
  • Magnesiumascorbaat
  • Magnesiumaspartaat
  • Magnesiumcitraat
    Bron: Bru NO, PixabayBron: Bru NO, Pixabay
  • Magnesiumgluconaat
  • Magnesiumglycerofosfaat
  • Magnesiumlactaat
  • Magnesiummalaat
  • Magnesiumpicolinaat
  • Magnesiumtauraat

Anorganische magnesiumverbindingen

  • Magnesiumaspartaat
  • Magnesiumcarbonaat
  • Magnesiumchloride
  • Magnesiumfosfaat
  • Magnesiumglutamaat
  • Magnesiumoxide
  • Magnesiumstearaat
  • Magnesiumsulfaat

Welk soort supplement met magnesium gebruik je?

Ga je een magnesiumsupplement gebruiken dan verdient het de aanbeveling altijd te kiezen voor een organische magnesiumverbinding. Anorganische magnesiumverbindingen werken slecht en soms zelfs averechts doordat ze de darmen irriteren en laxerend werken. Staat op een verpakking niet vermeld om welk type verbinding het gaat dan gaat het vrijwel altijd om een goedkope (en dus anorganische) soort. Zoek je naar een goed opneembaar magnesiumsupplement dan kun je dus het beste zoeken naar bijvoorbeeld magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumtauraat of magnesiummalaat.

Verkrijgbaarheid supplementen met organische magnesiumverbinding

Magnesium is een van de meest verkrijgbare mineralen in supplementvorm. Zoals gezegd verdient het echter wel de aanbeveling om te zoeken naar een goed opneembare vorm want er zijn veel producten op de markt die niet goed werken. Gelukkig zijn ook bijvoorbeeld magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat vrij breed verkrijgbaar maar dan moet je er wel goed naar zoeken en de kleine lettertjes op de verpakking lezen. Merken die deze vormen van magnesium verkopen zijn bijvoorbeeld AOV, Bonusan, NOW Foods, Orthica, Vitals, Proviform en Mattisson. Vaak is magnesium ook verwerkt in supplementen met een mineralencomplex of vitaminencomplex. Ook in dat geval is het raadzaam om te kijken om welk type magnesiumverbinding het gaat.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk magnesium supplement kiezen?Welk magnesium supplement kiezen?Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsstoffen die uit de bodem komen steeds minde…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…

Onbekende groenten: AardamandelOnbekende groenten: AardamandelEr zijn veel soorten groenten en in het schap bij de supermarkt of de groenteboer treffen we een ruim assortiment aan. T…
Lycopeen: supplement goed voor hart en bloedvatenLycopeen: supplement goed voor hart en bloedvatenLycopeen is een pigmentstof die van nature voorkomt in diverse planten, waaronder tomaten en watermeloen. Wetenschappers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wilhei, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/magnesium-de-ene-soort-is-de-andere-niet
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium/welk-magnesium-is-het-beste/item118455
  • http://www.evitalien.nl/wordpress/het-ene-potje-magnesium-of-het-andere-anorganische-verbinding-of-organische-verbinding-wat-is-het-verschil/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16548135
  • Afbeelding bron 1: Bru NO, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.