nieuws uitgelichtVitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virus
Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum ontdekten dat een gezond vitamine K-gehalte er mogelijk aan kan bijdragen dat iemand niet ernstig ziek wordt van het corona-virus. Zij publiceerden hierover in juni 2020. Vitamine K is van groot belang voor de stolling en anti-stolling van het bloed. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van eiwitten die voorkomen dat bloedstolsels ontstaan. Juist het ontstaan van bloedstolsels is vaak een probleem bij patiënten met een Covid-19 besmetting. Stolsels in de aderen kunnen ervoor zorgen dat iemand in een kort tijdsbestek in zeer ernstige ademnood komt en daardoor kunstmatig in slaap gebracht moet worden. Ook helpt vitamine K de longen te beschermen tegen ontstekingsschade.
Vitamine K
Over vitamine K
Je zou kunnen zeggen dat
vitamine K een beetje een vergeten vitamine is. Veel mensen weten te benoemen waar veel vitamine A,B.C en D in zit, maar wat is vitamine K in en waar dient het voor? Vitamine K werd in 1929 door Deense onderzoekers ontdekt. Zij kwamen erachter dat dit een vitamine is die van groot belang is voor de stolling en anti-stolling van het bloed. Zij noemden het vervolgens vitamine K naar
koagulation, het Deense woord voor coagulatie of bloedstolling. Deze ontdekking leverde hoofdonderzoeker Hendrik Dam in 1943 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde op.
Vitamine K is van cruciaal belang voor de
stolling en anti-stolling van het bloed in het lichaam. Specifiek is het nodig om diverse regelenzymen te activeren. Het functioneert dan als essentieel co-enzym. Naast de bloedstolling is vitamine K ook noodzakelijk voor een goede botaanmaak en voor het voorkomen van verkalking in de vaatwanden. Al met al is het dus een zeer belangrijke vitamine.
Hoe krijg je vitamine K binnen?
Het is belangrijk om voldoende vitamine K binnen te krijgen. Normaliter krijg je dit binnen via je dagelijkse voeding. Dat wil zeggen wanneer je voldoende vitamine K-rijke voedingsmiddelen in je dieet opneemt. Vitamine K1 zit vooral veel in groene bladgroenten, margarine en kiwi's. Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kwark, yoghurt en zuurkool. Het komt ook voor in sommige kaassoorten. Het is vooral belangrijk om voldoende vitamine K2 tot je te nemen omdat deze vorm veel beter door het lichaam wordt opgenomen. Juist dit is in Nederland een probleem omdat wij niet gewend zijn om veel gefermenteerde producten te eten. Zuurkool is daarop een uitzondering. In landen waar het eten van gefermenteerde producten populairder is - zoals in grote delen van Azië - is het vitamine K-gehalte onder de bevolking doorgaans een stuk hoger.
Eet je zelf geen of weinig producten die rijk zijn aan vitamine K dan kan het raadzaam zijn om een een
vitamine K2-supplement te gaan gebruiken. Dergelijke supplementen kunnen eenvoudig in pil-vorm worden ingenomen.
Vitamine K en het corona-virus
Artsen van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen lieten in juni 2020 weten dat uit hun onderzoek is gebleken dat het goed op pijl hebben van het vitamine K-gehalte mogelijk kan voorkomen dat iemand ernstig ziek wordt van het
corona-virus. Veel van de patiënten die met Covid-19 op de IC terecht kwamen bleken namelijk een laag vitamine K-gehalte te hebben. Ook onder de mensen die aan het virus zijn overleden had een opvallend groot aantal een laag gehalte aan vitamine K in hun lichaam. Dit wees onderzoekers erop dat er mogelijk een verband bestaat tussen een laag vitamine K-gehalte en een ernstig verloop van een corona-besmetting. Over hun onderzoek publiceerden de onderzoekers in de open access database Scilit
(Dofferhoff et al, 2020).
Van het corona-virus is bekend dat het vaak zorgt voor bloedstolsels in de bloedvaten. Deze stolsels kunnen aderen blokkeren waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Dit verklaart waarom patiënten met Covid-19 in korte tijd van goed aanspreekbaar kunnen gaan naar een situatie waarin ze aan de beademing moeten. Onderzoekers van de Radboud Universiteit menen dat juist omdat vitamine K zorgt voor een goede stolling en anti-stolling van het bloed, het goed op pijl houden van deze vitamine eraan kan bijdragen dat voorkomen wordt dat iemand ernstig ziek wordt van het corona-virus. Vitamine K zorgt voor de productie van eiwitten die voorkomen dat er bloedstolsels ontstaan.
Een bijkomend voordeel van een gezond vitamine K-gehalte is dat dit kan helpen om de longen te beschermen tegen schade als gevolg van ontstekingen, aldus de Nijmeegse onderzoekers. Veel (ex-)corona-patiënten hebben te kampen met longschade als gevolg van ontstekingen die tijdens de besmetting hebben gewoed. Dit verklaart ook de lang aanhoudende kortademigheid en vermoeidheidsklachten bij mensen die hersteld zijn van Covid-19.
Waar het gebruik van een vitamine K-supplement voor de meeste mensen een gezonde keuze kan zijn, geldt er één uitzondering. Mensen die bloedverdunners op doktersrecept gebruiken mogen geen vitamine K-supplement gebruiken omdat dit de werking van hun medicatie kan beïnvloeden.
Vitamine K als voedingssupplement
Kies je ervoor extra vitamine K te gaan gebruiken dan heb je een zeer ruime keuze bij diverse drogisterijen en webwinkels. Vitamine k-supplementen maken onderdeel uit van het assortiment van diverse merken waaronder
Davitamon, Bloem, Lamberts, Orthica, AOV, Mattisson, NOW Foods, Springfield en
Bonusan. Supplementen zijn verkrijgbaar in pil- of capsulevorm. Van het merk Vitalize is het ook verkrijgbaar als spray. Vitamine K2-druppels worden vooral gebruikt om het vitamine K-gehalte aan te vullen bij zuigelingen.