Drakenfruit of pitaja: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde

Drakenfruit of pitaja: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde Drakenfruit, ook wel pitaja (drakenvrucht) genoemd, is de vrucht van een cactus met een geschubde schil, vandaar de benaming 'drakenfruit'. Het is de vrucht van verschillende cactussoorten. Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties. Het is rijk aan lycopenen, die een antioxiderende werking hebben. De enzymen van de vrucht breken eiwitten af. Dit, gecombineerd met een hoog watergehalte, bevordert de spijsvertering. Pitaja komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar wordt nu overal ter wereld in warme landen verbouwd, zoals Israël en Vietnam.
Hylocereus undatus / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Hylocereus undatus / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Wat is drakenfruit of pitaja?

Geschubde schil

Drakenfruit (ook wel bekend als pitaja, pitahaya of drakenvrucht) behoort tot de cactusfamilie. Omdat de schil bestaat uit schubben en dus doet denken aan de huid van een draak, staat het fruit bekend als drakenfruit. Juist vanwege dit bijzondere voorkomen wordt de eivormige vrucht, die een zoetzure smaak heeft, vaak puur decoratief gebruikt. Maar ze worden natuurlijk vooral gegeten en dat is gezond voor je want ze bevatten veel waardevolle vitamines en mineralen. Bovendien past het tropische fruit uitstekend bij andere exotische vruchten in smoothies of fruitsalades.

Cactus

De pitaja is de vrucht van verschillende cactussoorten. De drakenvrucht groeit op een klimcactus, die met zich zijn wortels aan rotsen of andere planten vasthecht. De plant bloeit van juni tot september in zijn oorspronkelijke regio van herkomst in Midden-Amerika en draagt ​​buitengewoon grote bloemen, waarvan de geur vaak wordt vergeleken met die van jasmijn. Deze gaan een nacht open en zijn tot 30 cm lang. Uit deze bloemen groeien de drakenvruchten, die tot 15 cm lang zijn en tot een halve kilo wegen. Door hun uiterlijk kunnen ze ook als decoratie gebruikt worden.

Doormidden gesneden drakenfruit / Bron: Judgefloro, Wikimedia Commons (Publiek domein)Doormidden gesneden drakenfruit / Bron: Judgefloro, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kleur

Drakenfruit heeft een rode, roze of gele kleur, het vruchtvlees van de gesneden vrucht is wit of rood en is bezaaid met veel zwarte zaadjes, zodat het lijkt op een stuk maanzaadcake.

Seizoen is het hele jaar door

Pitaja komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar wordt anno 2024 gekweekt in de tropen en warme landen over de hele wereld. Daarom komt het het hele jaar door in kleine hoeveelheden naar Nederland. Het wordt verkocht op markten, bijvoorbeeld de Haagse markt of De Markthal in Rotterdam, maar soms ook in toko's en supermarkten. Ze worden meestal onrijp geoogst en verkocht, omdat rijp fruit een korte houdbaarheid heeft.

Er zijn verschillende soorten drakenfruit / Bron: Gaurav Dhwaj Khadka, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Er zijn verschillende soorten drakenfruit / Bron: Gaurav Dhwaj Khadka, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Soorten drakenfruit

Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving waar de plant staat. De vruchten ervan kunnen tot 500 gram wegen en zijn dan ongeveer twee keer zo groot als een kiwi of groter. Pitaja's zijn onderverdeeld in drie soorten:
  • Hylocereus undatus: roze tot rode schil met wit vruchtvlees
  • Hylocereus monacanthus: roze tot rode schil met rood vruchtvlees
  • Selenicereus megalanthus: gele schil met wit vruchtvlees

Net als de papaja heeft de drakenvrucht zijn oorsprong in Midden-Amerika. Het fruit wordt anno 2024 vooral uit Zuidoost-Azië, naar Nederland geëxporteerd.

Voedingswaarde

De rauwe cactusvrucht bevat de volgende mineralen en vitaminen per 100 g: 1,66 mg ijzer, 14 mg fosfor, 7 milligram calcium en 222 mg kalium. Met 7 mg per 100 g levert de vrucht veel vitamine C.

De vruchten danken hun uiterlijk aan hun van nature hoge gehalte aan bètacaroteen en betalaïne, een klasse van rode of gele pigmenten. Deze stoffen kunnen op hun beurt in het lichaam worden omgezet in vitamine A en helpen bijvoorbeeld de celgroei te reguleren. Vitamine A is ook belangrijk voor je ogen en het versterkt je gezichtsvermogen. Daarnaast bevat de drakenfruit veel vitaminen B en E.

Verschillende kleuren drakenfruit / Bron: Roei.tabak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Verschillende kleuren drakenfruit / Bron: Roei.tabak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Gezondheidsvoordelen

Drakenfruit kent onder meer de volgende gezondheidsvoordelen:
  • Het ijzer in de vrucht verhoogt het hemoglobinegehalte en is geschikt voor mensen met bloedarmoede. De vitamine C in drakenfruit zorgt dat je non-heemijzer (dat is ijzer uit plantaardige bronnen) beter opneemt in het lichaam.
  • De antioxidanten in de drakenfruit vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
  • Er wordt aangenomen dat drakenvruchten een antibacteriële werking hebben, maar het is nog niet wetenschappelijk bewezen hoe en in welke mate.
  • Het hoge gehalte aan vitamine C versterkt de afweer van het lichaam tegen infecties door virussen en bacteriën.
  • Het hoge calciumgehalte bevordert de botgezondheid en botdichtheid.
  • Vanwege het hoge ijzer- en foliumzuurgehalte wordt drakenfruit vooral aanbevolen voor zwangere vrouwen.
  • De consumptie van drakenfruit bevordert de spijsvertering, maar voorzichtigheid is geboden, omdat de consumptie van het waterrijke fruit in grote hoeveelheden een laxerend effect heeft en diarree kan veroorzaken.
  • Het fruit kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de vezels die het bevat.
  • Het drakenfruit heeft een positieve invloed op je cholesterolniveau en kan dus helpen hart- en vaatziekten te voorkomen.

Het drakenfruit kan het beste rauw worden gegeten / Bron: Ginny from USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Het drakenfruit kan het beste rauw worden gegeten / Bron: Ginny from USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoe eet je drakenfruit?

Rauw

Het drakenfruit kan het beste rauw worden gegeten. Als het tevens is gekoeld, heeft het een zeer verkwikkend effect. Het vruchtvlees van de meest voorkomende variëteit is (grijs)wit van kleur en lijkt op een kiwi, met talloze zwarte zaden. Je kan de vrucht op verschillende manieren eten:
  • de vrucht doormidden snijden en uitlepelen, zoals je met een gekookt eitje doet
  • de uiteinden afsnijden ​​en de schil verwijderen en vervolgens het vruchtvlees in blokjes of plakjes snijden

Maar pas op: de schil van de drakenvrucht is absoluut oneetbaar.

Fruitbowl

Drakenfruit past goed in een fruitbowl. De zoetzure smaak harmonieert met mango, passievrucht, mandarijnen, bananen, vijgen, kiwi's, kruisbessen en aardbeien.

Gele en roze pitaja's, klaar om gegeten te worden / Bron: Crowbot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Gele en roze pitaja's, klaar om gegeten te worden / Bron: Crowbot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Smoothie

Drakenfruit heeft een hoog watergehalte en kan daarom goed verwerkt worden in een smoothie. Smoothies gemaakt van drakenfruit zijn erg populair. Je kunt hierbij je fantasie de vrije loop laten en heerlijk experimenteren.

Salade

De exotische vrucht kan ook gebruikt worden als garnering voor salades. Het fruit past bijzonder goed bij groene salades, vooral wanneer de bladeren van de salade een intensere smaak hebben, bijvoorbeeld rucola, wat een pittige, iets bittere, nootachtige smaak heeft.

Taart en ijs

De pitaja is een populaire vrucht voor het versieren van taarten en ijsgerechten. Het is aan de persoonlijke smaak of het drakenfruit in plakjes wordt gesneden, in blokjes wordt gesneden of dat het vruchtvlees wordt gevormd in bolletjes. Daarnaast kunnen volledig rijpe drakenvruchten worden verwerkt tot een intens smakend ijsje of tot fruittaartjes.

Gekookt

Je herkent het onrijpe fruit aan de nog groen verkleurde schil. Het vruchtvlees is nog niet zoet, maar kan al in de keuken gebruikt worden. Maar dan als 'groente' bij wijze van spreken. Gekookt smaakt het drakenfruit naar een aardappel en past het, in combinatie met andere groenten, heerlijk in een kleurrijke groenteschotel.

Geel drakenfruit / Bron: Fibonacci, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Geel drakenfruit / Bron: Fibonacci, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe smaakt het drakenfruit?

Qua smaak is het fruit fris, zoet en tegelijkertijd mild, maar het stelt mensen die de voorkeur geven aan intense smaken soms een beetje teleur. De drakenfruit met rode schil en wit vruchtvlees vertoont bepaalde parallellen met kiwi's of aardbeien, maar de smaak is wat flauwer. De gele variant is aromatischer. Hun aroma lijkt een beetje op een mengsel van aardbei, ananas en mango. De variant met het rode vruchtvlees is het meest intens. De drie soorten verschillen in kleur en smaak, maar de consistentie blijft hetzelfde: de drakenvrucht is altijd wat geleiachtig. Het lijkt het meest op een kruisbes of kiwi.

Kopen en bewaren van drakenfruit

Je kunt de rijpheid van de vruchten controleren; het hoort een felrode of roze schil te hebben. Druk met je vingers in de vrucht en wanneer de schil een beetje meegeeft, is de vrucht waarschijnlijk rijp. Onrijp drakenfruit smaakt meestal waterig.

Vanwege de hoge gevoeligheid van de drakenfruit, moet je vermijden het fruit in droge lucht te bewaren, anders worden ze gerimpeld. Idealiter besproei je de vruchten meerdere keren per dag met water. Dan behouden ze hun mooie kleur en schubben. Het wordt aanbevolen om het fruit op te hangen of rechtop te bewaren omdat het extreem drukgevoelig is.

Pannenkoekjes met drakenfruit / Bron: Techaluta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pannenkoekjes met drakenfruit / Bron: Techaluta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Omdat drakenvruchten gemakkelijk uitdrogen en vervolgens verschrompelen, kunnen ze het beste bij kamertemperatuur worden bewaard. Ze blijven vier tot vijf dagen goed. Bewaar de vrucht niet in de koelkast, want dan kunnen er zwarte plekken op komen.

Zelf pitaja's kweken

Als je de pitten droogt, zijn pitaja's gemakkelijk zelf te kweken. Maak de zaden los van het vruchtvlees, laat ze drogen en zaai ze later in. Gebruik goed gedraineerde, zanderige cactusgrond en houd ze vochtig bij kamertemperatuur. Na een paar weken komen er twee zaadlobben uit de aarde (het eerste blaadje van een kiemplant), later gevolgd door een hoofdscheut. Zet de plant vervolgens op een zonnige plek en geef hem voorzichtig water, want de grond moet tussendoor steeds weer uitdrogen. Wanneer je drakenfruit vanuit zaad kweekt, dan kan het twee jaar duren voordat de plant vruchten draagt. Een beetje geduld hebben dus.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van Pitaja of drakenfruitDe geneeskracht van Pitaja of drakenfruitDe pitaja ziet er eng uit. Je moet over een drempel heen stappen om ervan te genieten. Wie dat durft genereert een groot…
Onbekende vrucht: PitajaOnbekende vrucht: PitajaEr zijn nogal wat vruchten in de wereld en hoewel we vaak denken dat we ze allemaal wel kennen, worden we af en toe met…
Drakenfruit (Dragon Fruit): exotische vitaminebom!Drakenfruit (Dragon Fruit): exotische vitaminebom!Wie regelmatig op de markt komt, heeft het vast wel eens gezien: drakenfruit, in het buitenland beter bekend als 'dragon…
Tien onbekende fruitsoortenOnze huidige wereld is dusdanig ingedeeld dat we vele tropische vruchten uit allerlei delen van de wereld kunnen kopen.…

Plantensterolen gebruiken voor verlagen LDL-cholesterolPlantensterolen gebruiken voor verlagen LDL-cholesterolPlantensterolen zijn van nature in planten voorkomende stoffen die qua samenstelling wel wat lijken op cholesterol. Wann…
Vitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virusnieuws uitgelichtVitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virusOnderzoekers van het Radboud Medisch Centrum ontdekten dat een gezond vitamine K-gehalte er mogelijk aan kan bijdragen d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SMasters, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
  • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/witte-zoete-drakenvrucht
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pitaja
  • https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit-benefits
  • https://www.palmaverde.nl/nl/hylocereus-undatus-pitaya-drakenvrucht.html
  • https://nl.wikihow.com/Pitaya-kweken
  • https://nathalie-solange.com/2017/10/12/drakenfruit/
  • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/rucola
  • https://www.verseoogst.nl/producten/pitahaya
  • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/pitaja-goed-voor-de-bloedvaten
  • https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit
  • https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-dragon-fruit
  • https://nl.mapleplainfc.com/831-the-dragon-fruit-a-consistently-healthy-exotics.html
  • https://www.agf.nl/article/81435/israel-eden-fruit-verwacht-stijgende-vraag-naar-pitaya/
  • http://www.duikstart.nl/egypte/live/Tuinieren%20in%20de%20woestijn/Drakenvrucht.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hylocereus_undatus
  • https://foodrevolution.org/blog/dragon-fruit-benefits/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324655
  • https://www.verywellfit.com/dragon-fruit-calories-carbs-nutrition-facts-4172559
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hylocereus_monacanthus
  • https://www.victoriahealth.com/editorial/benefits-of-dragon-fruit-1
  • https://stylecaster.com/beauty/dragon-fruit-benefits/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Selenicereus_megalanthus
  • https://www.fatsecret.nl/calorie%C3%ABn-voedingswaarde/algemeen/dragon-fruit
  • https://nl.amenajari.org/articles/recipes/dragon-fruit-nutrition-facts.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Betala%C3%AFne
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
  • https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-surprising-benefits-dragon-fruit-you-never-knew.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaadlob
  • https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/dragon-fruit-how-eat-benefits-taste-more/
  • Afbeelding bron 1: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Judgefloro, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Gaurav Dhwaj Khadka, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • Afbeelding bron 4: Roei.tabak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 5: Ginny from USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 6: Crowbot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 7: Fibonacci, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 8: Techaluta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 40
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.