Ontzuring: vermijd zuurvormende voeding
Verzuring door voeding is een heel vervelend probleem. Veel Nederlanders kampen met gezondheidsklachten die door zuurvormende voeding komt. De klachten lopen uiteen van vermoeidheid, gebrek aan energie, spieraandoeningen tot spijsverteringsproblemen, maag- en darmproblemen, zoals een slechte stoelgang. Ook laat het eten van te veel zuurvormende voeding wat betreft uiterlijk zijn sporen na(een vermoeide uitdrukking, vroegtijdige veroudering).
Ons leven is vaak jachtig, en er is veel gemaksvoeding te krijgen. Het is dus niet zo vreemd dat mensen in grote getalen '
verzuren.' Vaak hebben we niet veel tijd om wat uitgebreider te koken, en maken we het ons makkelijk. Maar voeding in blik en pot bevatten bijvoorbeeld veel conserveringsmiddelen (die zijn zuurvormend), en kant-en-klaar maaltijden zijn ook
zuurvormend. Verder bevat onze dagelijkse hoeveelheid voeding veel suiker, witte bloem (snacks, tussendoortjes, ook de 'gezonde', snoepgoed, koek) en vlees wat niet in verhouding staat tot de groente en fruit die we dagelijks nuttigen. Daarbij drinken we alcohol, koffie, zwarte thee, frisdranken en soms nemen we nicotine tot ons.
De zuur-base verhouding weer in
balans brengen is een antwoord op de klachten.
Een normale
zuur-base balans in de dagelijkse voeding is zeer de moeite waard. Het zorgt er voor dat we weer energie krijgen, dat we ons weer vitaal voelen. Logisch, want de lichaamsfuncties gaan weer beter werken, wanneer het lichaam niet meer overstelpt wordt met teveel zuurvormende middelen. Wanneer je streeft naar een normale zuur-base balans is het handig om te weten welke voeding basenrijk is en welke voeding zuurvormend is. Bewustwording hiervan is een eerste stap in het proces van
ontzuring. Zuur in de voeding vormen in ieder geval de koolhydraten en de eiwitten. Voor dierlijk eiwit geldt dit helemaal. Wat betreft vetten kunnen we beter de onverzadigde vetzuren gebruiken.
Basenrijke voeding
- Alle groenten, met uitzondering van erwten, mais, linzen, uien, artisjokken en spruiten.
- Alle noten en zaden, met uitzondering van pinda's, sesamzaad, walnoten, lijnzaad, hazelnoten.
- Granen, graanproducten: sojameel, tofu, gierst.
- Alle vruchten.
- Kruidenthee, niet-koolzuurhoudend water.
Zuurvormende voeding
- Vlees en vis: vrijwel alles.
- Kazen: vrijwel alles. Cottagecheese is de beste keuze.
- Granen en graanproducten, vrijwel alles.
- Koffie, zwarte thee, granenkoffie, alcohol, frisdranken en limonades.
Redelijk neutraal
Wanneer je toch alcohol wilt, is witte droge wijn de beste keuze. Specerijen zijn neutraal, rauwe of gekookte worst en vleeswaren ook. Alle soorten melk- en melkproducten zijn redelijk neutraal, met uitzondering van kazen en room.Gist, rietsuiker, honing, sojasaus, diksap zijn redelijk neutraal.
Ontzuring: wat kunnen we hier verder nog aan doen
- Voldoende beweging nemen
- Voldoende water nemen, minstens een liter
- Ontslakkingskuur, voor een goede eerste stap in het ontzuringsproces
- Een klysma, liefst een basenklysma voor een goede stap in het ontzuringsproces
- Ademhalingsoefeningen doen
- Massages op regelmatige basis
- Stretch oefeningen doen
- Tussendoor groentensappen drinken