Ontzuring: vermijd zuurvormende voeding

Ontzuring: vermijd zuurvormende voeding Verzuring door voeding is een heel vervelend probleem. Veel Nederlanders kampen met gezondheidsklachten die door zuurvormende voeding komt. De klachten lopen uiteen van vermoeidheid, gebrek aan energie, spieraandoeningen tot spijsverteringsproblemen, maag- en darmproblemen, zoals een slechte stoelgang. Ook laat het eten van te veel zuurvormende voeding wat betreft uiterlijk zijn sporen na(een vermoeide uitdrukking, vroegtijdige veroudering). Ons leven is vaak jachtig, en er is veel gemaksvoeding te krijgen. Het is dus niet zo vreemd dat mensen in grote getalen 'verzuren.' Vaak hebben we niet veel tijd om wat uitgebreider te koken, en maken we het ons makkelijk. Maar voeding in blik en pot bevatten bijvoorbeeld veel conserveringsmiddelen (die zijn zuurvormend), en kant-en-klaar maaltijden zijn ook zuurvormend. Verder bevat onze dagelijkse hoeveelheid voeding veel suiker, witte bloem (snacks, tussendoortjes, ook de 'gezonde', snoepgoed, koek) en vlees wat niet in verhouding staat tot de groente en fruit die we dagelijks nuttigen. Daarbij drinken we alcohol, koffie, zwarte thee, frisdranken en soms nemen we nicotine tot ons.
De zuur-base verhouding weer in balans brengen is een antwoord op de klachten.

Een normale zuur-base balans in de dagelijkse voeding is zeer de moeite waard. Het zorgt er voor dat we weer energie krijgen, dat we ons weer vitaal voelen. Logisch, want de lichaamsfuncties gaan weer beter werken, wanneer het lichaam niet meer overstelpt wordt met teveel zuurvormende middelen. Wanneer je streeft naar een normale zuur-base balans is het handig om te weten welke voeding basenrijk is en welke voeding zuurvormend is. Bewustwording hiervan is een eerste stap in het proces van ontzuring. Zuur in de voeding vormen in ieder geval de koolhydraten en de eiwitten. Voor dierlijk eiwit geldt dit helemaal. Wat betreft vetten kunnen we beter de onverzadigde vetzuren gebruiken.

Basenrijke voeding

  • Alle groenten, met uitzondering van erwten, mais, linzen, uien, artisjokken en spruiten.
  • Alle noten en zaden, met uitzondering van pinda's, sesamzaad, walnoten, lijnzaad, hazelnoten.
  • Granen, graanproducten: sojameel, tofu, gierst.
  • Alle vruchten.
  • Kruidenthee, niet-koolzuurhoudend water.

Zuurvormende voeding

  • Vlees en vis: vrijwel alles.
  • Kazen: vrijwel alles. Cottagecheese is de beste keuze.
  • Granen en graanproducten, vrijwel alles.
  • Koffie, zwarte thee, granenkoffie, alcohol, frisdranken en limonades.

Redelijk neutraal

Wanneer je toch alcohol wilt, is witte droge wijn de beste keuze. Specerijen zijn neutraal, rauwe of gekookte worst en vleeswaren ook. Alle soorten melk- en melkproducten zijn redelijk neutraal, met uitzondering van kazen en room.Gist, rietsuiker, honing, sojasaus, diksap zijn redelijk neutraal.

Ontzuring: wat kunnen we hier verder nog aan doen

  • Voldoende beweging nemen
  • Voldoende water nemen, minstens een liter
  • Ontslakkingskuur, voor een goede eerste stap in het ontzuringsproces
  • Een klysma, liefst een basenklysma voor een goede stap in het ontzuringsproces
  • Ademhalingsoefeningen doen
  • Massages op regelmatige basis
  • Stretch oefeningen doen
  • Tussendoor groentensappen drinken
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontzuring: een betere gezondheidOntzuring: een betere gezondheidOnze voeding bevat teveel zuurvormende middelen. Veel klachten, waaronder ook darmklachten (slechte stoelgang) komen doo…
Basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!Basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!Veel van de gezondheidsklachten ontstaan doordat onze voeding overwegend zuurvormend is. Door het nuttigen van teveel zu…
Verzuring van spierenVerzuring van spierenVerzuring van spieren ontstaat voornamelijk bij sport maar kan ook ontstaan door een stofwisselingsziekte. In de meeste…
Het evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeHet evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeDe taak van de zuur-base-huishouding is de afvoer van zure stofwisselingsproducten bij een constante PH-waarde overeenko…

Vitamines en hun functiesVitamines en hun functiesVoldoende vitamines nemen is heel belangrijk, want iedere vitamine heeft weer zijn eigen bijzondere eigenschap. Ons lich…
Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.