Gezond eten: kijk op de verpakking voor gezond eten

Gezond eten: kijk op de verpakking voor gezond eten De verpakking van voedingsmiddelen geeft heel duidelijk aan hoe gezond hoe iets is. Toch is zo puur en onbewerkt mogelijk nog steeds het beste om gezond te eten. Dat dit betekent dat er vooral veel fruit en groente gekocht zou moeten worden, weet bijna iedereen wel. Wie toch voor bewerkt kiest, kan veel opmaken uit het etiket. Alles dus over gezond eten.

Geen etiket op een banaan of een appel

Ooit op een tros banen of een appel een etiket gezien waar op stond wat er allemaal in de vruchten zit? Onwaarschijnlijk. Het betekent dat dit voedsel onbewerkt wordt verkocht en dat impliceert per definitie, dat het goed is voor de mens. In onze hedendaagse maatschappij namelijk eten we veel te veel levensmiddelen die al allerlei bereidingen hebben ondergaan. Dat hoeft nog niet eens het ergste te zijn, maar aan het gros van deze producten zijn ook nog eens allerlei smaakmakers toegevoegd zoals zout en suiker.

Nadelen van te veel smaakstoffen:

  • De mens krijgt te veel van deze smaakstoffen binnen en dit is slecht voor de gezondheid
  • Het smaakvermogen van mensen verandert. Producten hebben de afgelopen tientallen jaren steeds meer zout en suiker toegevoegd aan hun artikelen. Daarmee creëren zij een heel andere smaak die mensen normaal gaan vinden. Pure producten smaken daardoor naar verhouding zuurder, bitterder of te flauw. Alleen weer puur eten, kan dit terug brengen.

Smaakmakers zijn goedkoop

Toch is dat niet eenvoudig. Terwijl vroeger alleen hele rijke mensen zich smaakmakers als suiker, zout en andere middelen konden veroorloven zijn dit nu juist grondstoffen die massaal aan producten worden toegevoegd. Bovendien zijn al die smaakversterkers zo goedkoop geworden dat iedereen ze ook zelf kan kopen. Het gevolg is dat veel meer mensen ze eten en dat heeft weer tot gevolg dat ze te kampen hebben met diabetes en hart- en vaatziekten. Het rare is dat er in onze hedendaagse maatschappij heel veel ,,gezonde’’ producten te krijgen zijn. Maar ondanks het feit dat het merendeel van de mensen wel weet dat verse en pure producten het beste zijn, kiezen zij daar toch niet voor. Afhaalmaaltijden, snel klaar producten, diepvriespizza’s, kant-en-klaar maaltijden worden veel meer gekozen omdat het sneller gaat dan zelf eten bereiden en vervolgens koken.

Maar liefst 40 kilogram suiker per jaar

Het gevolg van al die snelle happen is dat de Nederlander per jaar zo’n 40 kilogram suiker eet. Want en dat weten weinig mensen, 35 kilogram daarvan wordt toegevoegd aan alles wat we eten. En dat varieert van koekjes en snoepjes, tot complete maaltijden. Ook van zout krijgen we flink wat binnen.

Light producten

Daarnaast wordt tegenwoordig heel erg geschermd met light producten. Iemand die deze artikelen koopt, verwacht dat hij veel minder calorieën binnenkrijgt. Toch klopt dit heel vaak niet. In sommige producten zit dan misschien wel minder suiker of een suikervervanger, maar in dat geval zitten er dan veel meer vetten in het artikel. Ook wordt nog steeds getwist over het nut van suikervervangers. Onderzoekers geloven dat deze stoffen niet door het lichaam worden herkend en daardoor eigenlijk meer schade aanrichten dan goed doen. Veel suikervervangers zouden zelfs tot gevolg hebben dat mensen juist dikker worden.

Misleid door grote koppen

Bovendien wordt de consument ook misleid door wat er op verpakking staat. Want zonder suiker kan ook betekenen dat er in het pure product helemaal geen suiker zit. Goed kijken op de lijst met ingrediëntenlijst geeft een goed inzicht in wat er in het pak, het blik of de doos zit. En in alle gevallen geldt dat hoe minder toevoegingen met rare E-nummers hoe gezonder het product is. Wie daar op let komt over het algemeen overigens alleen maar uit bij de schappen met vers fruit, aardappelen, noten, rijst, gedroogde peulvruchten, zaden en goed brood.

Het lichaam snakt naar ,,echte brandstof en blijft om eten vragen

Daar komt nog bij dat onbewerkt voedsel over het algemeen ook nog goedkoper is dan artikelen die eerst door hele fabrieken moesten om tot een product gevormd te worden. Elke bewerking kost namelijk geld – en voedingsstoffen. Bij elke bewerking gaan namelijk waardevolle voedingsstoffen verloren. Door suiker of andere smaakversterkers toe te voegen, worden daardoor wel calorieën toegevoegd. Maar dit zijn veelal lege calorieën die mensen er vaak ook nog toe aanzetten om meer te gaan eten. Het menselijk lichaam en de menselijke geest hebben namelijk voedingsstoffen nodig om te kunnen doordraaien. Deze ,,brandstof’’ voor het lichaam kan niet alleen bestaan uit suikers of vetten, want door het ontbreken van vitamines en mineralen gaat het lijf happeren. Omdat een lichaam die vitamines, mineralen en eiwitten wel nodig heeft voor de opbouw van het lijf gaat het vragen naar steeds meer voedsel. Worden dan weer lege calorieën gegeten, dan blijft die honger groot of wordt hij zelfs groter.

Gezond voedsel hoe minder ingrediënten op het etiket, hoe beter

Op producten is altijd een lijst met ingrediënten gedrukt. Hoe minder daar van opstaan, hoe beter het in feite is.
Ook veel artikelen waaraan zogenaamde gezonde zaken zijn toegevoegd, zijn niet altijd even goed voor het lijf. Het lichaam is gewend om de meest natuurlijk producten te verwerken en kunnen sommige bewerkingen helemaal niet goed verdragen. Echte boter, gewone melk of karnemelk, gewone yoghurt bevatten alleen maar die normale zaken die de koe eraan gegeven heeft. Dit in tegenstelling tot al die ,,gezonde’’ drankjes die beloven van alles en nog wat te bevatten, maar ondertussen wel vaak allerlei heel veel extra smaakstoffen bevatten die weer helemaal niet goed zijn voor de mens.
© 2009 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn pannenkoeken gezond?Zijn pannenkoeken gezond?Mam, wat eten we vanavond? Pannenkoeken! En de kinderen zijn weer blij en om een goede reden ook want pannenkoeken zijn…
Vijf misverstanden over gezond etenVijf misverstanden over gezond etenGezond eten, dat is wat we (bijna) allemaal willen. Gezond eten is belangrijk voor de gezondheid. Ook de voedingsindustr…
Minder suiker etenMinder suiker etenWe doen het bijna allemaal: te veel suiker eten. De meeste mensen krijgen dagelijks een gigantische hoeveelheid aan suik…
Zijn mueslirepen gezond?Zijn mueslirepen gezond?Mueslirepen zijn een gewilde reep voor tussendoor. Gewoon op momenten dat je trek hebt in iets lekkers of op momenten da…

Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
Smoothies en sappen tegen griep en verkoudheidSmoothies en sappen tegen griep en verkoudheidDe volgende smoothies en sappen bestrijden efficiënt griep en verkoudheid. Je kunt ze drinken als aperitief, als ontbijt…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Voedingsdeskundigen
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.