Voeding: Goed ontbijten is het halve werk
Dat klinkt wellicht overdreven, maar dat is het niet. Een goed ontbijt is erg belangrijk, belangrijker dan de lunch en zeker dan het diner. Het kan je zelfs wat opleveren als het om gewichtsverlies gaat. Het gaat allemaal om het in balans houden van voeding versus gebruik en de bloedsuikerspiegel.
Basis
Eigenlijk weten we het allemaal wel, goed ontbijten is essentieel. Je lichaam staat klaar in de startblokken om een volle dag aan te kunnen en heeft dus te verbruiken energie nodig. Die voeding kan je wel beïnvloeden in de zin van voeding die goed vult en toch de bloedsuikerspiegel niet torenhoog doet stijgen. Dit is immers op een ongevulde maar een stoot die binnenkomt en waar het lichaam letterlijk mee aan de slag moet. Koolhydraten leveren zo’n enorme stoot, en beleg je boterham met iets aan jam en je lichaam heeft het zwaar te verduren.
Toch is het goed mogelijk om toch een vol ontbijt te nemen, voldoende voeding binnen te krijgen wat voorkomt dat je tussendoor gaat snaaien en wat ook nog lekker is. Doorbreek het aloude patroon van de boterham met kaas in de ochtend en wissel allerlei voedingsrijke stoffen in de ochtend af, maar beperk de koolhydraten.
Eiwitten
Eiwitten zijn stoffen die dit voor elkaar krijgen, het vult goed, is belangrijk voor je lichaam (voedingsstoffen) en je wordt er niet dik van. Wat wil je nog meer? Zodoende zijn bijvoorbeeld eieren al weer enige tijd in de mode en is het één ei per dag niet meer relevant.
Een aantal mogelijkheden
- Maak een salade van Hüttenkäse, sherrytomaatjes, blokjes komkommer en wat stukjes zalm. Eet deze in saladevorm of besmeer er een sneetje roggebrood mee.
- Besmeer enkele volkoren roggecrackers met wat amandelpasta.
- Smeer humus of een plakje zalm op een sneetje speltzuurdesembrood.
- Een bakje magere yoghurt vullen met wat gebroken lijnzaad, wat amandelschaafsel, enkele verse aardbeien en wat plakjes kiwi.
- Bak twee eieren los in een koekenpan (met olijfolie), doe er wat champignons, plakje mager spek en tomaatschijfjes bij en strooi er wat strooikaas overheen.
Spelt volkoren
In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen in spelt zich in de binnenste kern van de speltkorrel. Bij tarwe ligt dit anders, daar bevinden de vitale voedingsstoffen zich in de kiem en zemel. Deze moeten tijdens het maalproces grotendeels verwijderd worden. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. De Nederlandse molens malen over het algemeen maar een soort spelt: grof volkoren.
Muesli
Kant-en-klaar muesli bevat nogal eens suikers, dus maak je eigen muesli. Zeker zo gezond en erg lekker. Haal in de natuurwinkel speltvlokken, doe er vervolgens wat gebroken lijnzaad bij, wat zonnebloempitten en maak wat hazelnoten klein. Meng het goed en doe er dan nog wat gedroogde vruchten bij. Denk aan abrikoos of dunne plakjes gedroogde banaan of appel. Meng het mengsel door een bakje magere yoghurt of magere kwark en je hebt een heerlijk vol en gezond ontbijt.
Restjes
Omdat je in de ochtend eigenlijk het meeste moet eten is het zo vreemd nog niet dat je opwarmt wat je de dag ervoor in de avond over had. Denk aan een stukje zalm wat over is en bijvoorbeeld wat groenten. Tik er wat eitjes bij en meng de groenten door de omelet. Een heerlijk vol en gezond ontbijt.
Tot slot
Alles binnen en buiten je lichaam gaat om balans en dat geldt ook voor je voeding. Je voeding moet in balans zijn met hetgeen je verbruikt. Als je dus in de avonduren goed eet en je verbruikt dan niet veel meer (wat bij de meeste mensen het geval is), dan is het dus niet in balans. Aangezien nagenoeg iedereen in de ochtend en vroege middag het meest actief is, vraagt je lichaam dus ook om voeding die door het lichaam in energie omgezet wordt. Veel koolhydraten kan de bloedsuikerbalans ontregelen en als je dat binnen de perken houdt, kan je voeding versus je verbruik zomaar (weer) in balans zijn.