Voeding: Goed ontbijten is het halve werk

Voeding: Goed ontbijten is het halve werk Dat klinkt wellicht overdreven, maar dat is het niet. Een goed ontbijt is erg belangrijk, belangrijker dan de lunch en zeker dan het diner. Het kan je zelfs wat opleveren als het om gewichtsverlies gaat. Het gaat allemaal om het in balans houden van voeding versus gebruik en de bloedsuikerspiegel.

Basis

Eigenlijk weten we het allemaal wel, goed ontbijten is essentieel. Je lichaam staat klaar in de startblokken om een volle dag aan te kunnen en heeft dus te verbruiken energie nodig. Die voeding kan je wel beïnvloeden in de zin van voeding die goed vult en toch de bloedsuikerspiegel niet torenhoog doet stijgen. Dit is immers op een ongevulde maar een stoot die binnenkomt en waar het lichaam letterlijk mee aan de slag moet. Koolhydraten leveren zon enorme stoot, en beleg je boterham met iets aan jam en je lichaam heeft het zwaar te verduren.

Toch is het goed mogelijk om toch een vol ontbijt te nemen, voldoende voeding binnen te krijgen wat voorkomt dat je tussendoor gaat snaaien en wat ook nog lekker is. Doorbreek het aloude patroon van de boterham met kaas in de ochtend en wissel allerlei voedingsrijke stoffen in de ochtend af, maar beperk de koolhydraten.

Eiwitten

Eiwitten zijn stoffen die dit voor elkaar krijgen, het vult goed, is belangrijk voor je lichaam (voedingsstoffen) en je wordt er niet dik van. Wat wil je nog meer? Zodoende zijn bijvoorbeeld eieren al weer enige tijd in de mode en is het één ei per dag niet meer relevant.

Een aantal mogelijkheden

  • Maak een salade van Hüttenkäse, sherrytomaatjes, blokjes komkommer en wat stukjes zalm. Eet deze in saladevorm of besmeer er een sneetje roggebrood mee.
  • Besmeer enkele volkoren roggecrackers met wat amandelpasta.
  • Smeer humus of een plakje zalm op een sneetje speltzuurdesembrood.
  • Een bakje magere yoghurt vullen met wat gebroken lijnzaad, wat amandelschaafsel, enkele verse aardbeien en wat plakjes kiwi.
  • Bak twee eieren los in een koekenpan (met olijfolie), doe er wat champignons, plakje mager spek en tomaatschijfjes bij en strooi er wat strooikaas overheen.

Spelt volkoren

In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen in spelt zich in de binnenste kern van de speltkorrel. Bij tarwe ligt dit anders, daar bevinden de vitale voedingsstoffen zich in de kiem en zemel. Deze moeten tijdens het maalproces grotendeels verwijderd worden. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. De Nederlandse molens malen over het algemeen maar een soort spelt: grof volkoren.

Muesli

Kant-en-klaar muesli bevat nogal eens suikers, dus maak je eigen muesli. Zeker zo gezond en erg lekker. Haal in de natuurwinkel speltvlokken, doe er vervolgens wat gebroken lijnzaad bij, wat zonnebloempitten en maak wat hazelnoten klein. Meng het goed en doe er dan nog wat gedroogde vruchten bij. Denk aan abrikoos of dunne plakjes gedroogde banaan of appel. Meng het mengsel door een bakje magere yoghurt of magere kwark en je hebt een heerlijk vol en gezond ontbijt.

Restjes

Omdat je in de ochtend eigenlijk het meeste moet eten is het zo vreemd nog niet dat je opwarmt wat je de dag ervoor in de avond over had. Denk aan een stukje zalm wat over is en bijvoorbeeld wat groenten. Tik er wat eitjes bij en meng de groenten door de omelet. Een heerlijk vol en gezond ontbijt.

Tot slot

Alles binnen en buiten je lichaam gaat om balans en dat geldt ook voor je voeding. Je voeding moet in balans zijn met hetgeen je verbruikt. Als je dus in de avonduren goed eet en je verbruikt dan niet veel meer (wat bij de meeste mensen het geval is), dan is het dus niet in balans. Aangezien nagenoeg iedereen in de ochtend en vroege middag het meest actief is, vraagt je lichaam dus ook om voeding die door het lichaam in energie omgezet wordt. Veel koolhydraten kan de bloedsuikerbalans ontregelen en als je dat binnen de perken houdt, kan je voeding versus je verbruik zomaar (weer) in balans zijn.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Speltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodSpeltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodIs speltbrood gezond? Het wordt steeds duidelijker vanuit verschillende diëten zoals het Dr Atikins dieet en de revoluti…
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…

Glucose, brandstof voor ons lichaamGlucose, brandstof voor ons lichaamTien eetlepels glucose verbruiken onze hersencellen elke dag en constant circuleren in ons bloed een of twee theelepels…
De kracht van gezond etenDe kracht van gezond etenGezond eten is de basis voor een goede gezondheid. Ontdek hoe u energiek, gezond en vitaal blijft door goed te eten.
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.