Kind wil niet slapen – Wat kan je doen om je kind te helpen?

Kind wil niet slapen – Wat kan je doen om je kind te helpen? Iedereen heeft slaap nodig. Het is een behoefte die je niet kunt tegenhouden of beïnvloeden. Hoeveel slaap een mens nodig heeft, is niet te zeggen. Dat is voor iedereen verschillend. De ene persoon kan met zeven uur slaap makkelijk toe, terwijl een ander wel tien uur nodig heeft.

Slaapbehoefte bij kinderen

Dit geldt ook voor kinderen. Zelfs voor heel kleine kinderen. Sommige baby’s slapen tweeëntwintig uur per etmaal, terwijl andere genoeg hebben aan vijftien uur. Aan de hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft kunnen ouders weinig doen. Daarvoor zijn de individuele verschillen te groot.

Dwang werkt averechts

Omdat een kind alleen in slaap valt als hij werkelijk moe is, heeft het geen zin een kind te dwingen te slapen. Dwang heeft een averechts effect en vaak kan een kind juist daardoor niet in slaap komen. Het heeft ook geen zin kinderen eerder naar bed te sturen omdat het de volgende avond om een of andere reden laat zal worden. Een kind slaapt zoveel als nodig is om zijn vermoeidheid van de afgelopen dag kwijt te raken.

Spanning en slaap

Het is nodig dat een kind ontspannen aan zijn nachtrust kan beginnen. Spanning is een van de veel voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij kinderen. Die spanning kan door heel gewone dingen worden opgewekt, bijvoorbeeld door een eerste logeerpartij, een spannende film op de televisie of door een verjaardag. Soms houden ouders onbedoeld hun kind wakker door steeds te gaan kijken of hij al slaapt. Op die manier krijgt het kind nauwelijks de kans om rustig in slaap te vallen.

Een vast bedritueel

De meeste kinderen vinden het ongezellig om naar bed te gaan en proberen het tijdstip uit te stellen. Om de overgang van de dag naar de nacht wat soepeler te laten verlopen, kan een vast bedritueel helpen, zoals: eerst in bad, dan tanden poetsen, een verhaaltje voorlezen en de speelgoedbeesten gedag zeggen.

’s Nachts wakker worden

Wakker worden door een nare droom of een eng geluid is voor een kind geen pretje. Hij doet dat niet expres. Het overkomt hem gewoon en hij kan er niets aan doen dat het net ’s nachts gebeurt als zijn ouders slapen. Kinderen die ’s nachts vaak wakker worden, krijgen soms een hekel aan hun slaapkamer. Ze voelen zich er niet meer veilig. Het kan een kind helpen dat onveilige gevoel kwijt te raken als er overdag met hem in zijn slaapkamer gespeeld wordt. Hij merkt dan dat zijn slaapkamer ook een plek is waar leuke dingen gebeuren.

Bedtijd en slaapbehoefte

Ouders willen meestal dat hun kind op een vaste tijd naar bed gaat, niet alleen omdat ze denken dat het goed is voor hun kind, maar ook omdat ze rust of tijd voor zichzelf nodig hebben. Dat tijdstip past niet altijd bij de slaapbehoefte van het kind. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want kinderen kunnen op een vaste tijd naar bed gebracht worden zonder dat ze direct hoeven te gaan slapen. Ze kunnen bijvoorbeeld eerst nog een tijdje lezen of spelen. Een slaapkamer is er niet alleen om te slapen. Het kan ook een plaats zijn om je lekker in je eentje te vermaken.
© 2012 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kind bij de ouders in bed: een slaapprobleemHet kind bij de ouders in bed: een slaapprobleemEr zijn nogal wat kinderbedjes die s'nachts niet tot amper gebruikt worden. Het kind ligt namelijk heerlijk bij papa en…
Help! Mijn kind slaapt niet doorHelp! Mijn kind slaapt niet doorIedereen kent het wel: je kind wilt maar niet in slaap vallen of hij slaapt niet goed door. Resultaat is dat je er als o…
Oorzaken van slaapproblemen bij kinderenOorzaken van slaapproblemen bij kinderenKinderen groeien tijdens de slaap. Tijdens de slaapperioden maakt de hypofyse een groeihormoon aan wat er voor zorgt dat…
Hoeveel slaap heeft je kind nodig?Hoeveel slaap heeft je kind nodig?Hoeveel slaap heeft je kind nodig? Kinderen hebben veel slaap nodig om weer op te laden. Het herstelt het lichaam van de…

Mijn kind vertoont vreemd gedrag, is er iets aan de hand?Mijn kind vertoont vreemd gedrag, is er iets aan de hand?Het hebben van een kind is leuk, omdat je jezelf er als ouder zo in herkent! Er kunnen in het leven van het kind dingen…
Zindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining roept bij veel ouders vragen op. Wanneer begin je ermee? Wanneer is je kind er klaar voor? Is het…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.