Wat te doen bij bedplassen?

Wat te doen bij bedplassen? Als een kind vijf jaar of ouder is, maar nog in bed plast, wordt gesproken van bedplassen. Dit is niet alleen vervelend omdat je steeds het bed moet verschonen, maar ook voor je kind is het niet prettig omdat hij of zij er niets aan kan doen. Er zijn echter verschillende methoden om iets te doen aan het bedplassen. Hier worden verschillende methoden beschreven: de plaswekkermethode, de blaastraining, de kalendermethode en de motivatiemethode.

Wat is bedplassen?

Bedplassen is simpelweg het plassen in bed. Voor erg jonge kinderen (onder de vijf jaar) is dit niet opmerkelijk, maar wanneer een kind vijf jaar of ouder is, wordt in principe verwacht dat het zindelijk is. Dit betekent dat hij of zij 's nachts de plas kan ophouden. Zindelijkheid ontwikkelt zo rond de twee en vijf jaar, waarbij controle wordt ontwikkeld over de bekkenbodemspieren.

Dat bedplassen voorkomt is natuurlijk voor de ouder vervelend, maar vaak nog minder prettig voor het kind zelf. Vaak is er sprake van een gevoel van schaamte en heeft het kind moeite om bij een ander te gaan logeren. Bedplassen is echter niet onveranderbaar. Het is in principe goed te trainen.

Bedplassen is niet heel vreemd. Zo'n 200.000 kinderen tussen de 6 en 18 jaar plassen nog wel eens in bed. Maar zoals gezegd is dit niet onoplosbaar. Daarom zullen hier enkele tips worden gegeven om bedplassen tegen te gaan. Eerst zullen wat meer simpele adviezen worden beschreven, maar als dit niet werkt, zijn er nog wat intensievere methoden. Dit zijn echter wel methoden die goed uit te voeren zijn.

Enkele simpele adviezen

In de eerste instantie kan men zich richten op meer eenvoudige methoden om een kind te helpen om bedplassen te voorkomen:
  • Uitleggen dat het de bedoeling is dat het bed schoon blijft;
  • Plassen voor het slapen gaan, maar niet forceren als het niet nodig is;
  • Niet straffen, maar wel aangeven dat het vervelend is (niet doen alsof het niets uitmaakt);
  • Beloning als het bed 's nachts droog blijft (bijvoorbeeld complimentje geven);
  • Bij droog blijven van gedragen luier kan worden geprobeerd te laten slapen zonder luier;
  • Focus niet te veel op het bedplassen, maar geef het kind daarnaast ook positieve aandacht.

Echter, als dit niet lukt en het kind nog steeds in bed blijft plassen, bestaan er ook nog meer ingewikkelde methoden om het bedplassen aan te pakken.

Methoden tegen bedplassen

De plaswekkermethode

De bedoeling van deze methode is om het kind bewust te maken van een volle blaas, zodat het wakker wordt wanneer dit het geval is. Dit bewust maken gebeurt doordat een wekker (de plaswekker) is aangesloten op een speciaal broekje dat afgaat zodra het enigszins nat wordt.

Leg altijd eerst aan het kind aan wat er gaat gebeuren en wat de bedoeling is. Maak duidelijk wat het broekje doet en wat de functie van de wekker is.
  1. Als de wekker afgaat naar de slaapkamer van het kind en licht aan;
  2. Wachten tot het kind zelf de wekker afzet en naar de wc gaat;
  3. Na twee minuten wachten tot wekker afzet, het kind voorzichtig wakker maken en naar wc laten gaan.

Als het kind zelf de wekker afzet en naar de wc gaat, mag hij of zij worden geprezen (bijvoorbeeld door stickers te geven). Als het kind wakker moet worden gemaakt, wordt hij of zij niet geprezen. Elke nacht wakker worden en de wekker afzetten moet in het begin nog niet verwacht worden. Dan is het al goed als het een keer wel lukt, al lukt het de volgende keer niet.

Na twee weken droog blijven mag de plaswekker weg worden gelaten. Bedplassen kan dan soms nog wel terugkomen, maar in principe moet het droog blijven wel redelijk continu zijn; anders kan de plaswekker weer tevoorschijn worden gehaald.

Een plaswekker is te halen bij een thuiszorginstelling (huren, kopen of lenen), maar eveneens via het internet. Soms wordt de plaswekker ook vergoed voor de verzekering, maar ga dit wel eerst goed na.

De blaastraining

Blaastraining is vooral gericht op kinderen die overdag de plas niet op kunnen houden (en dan meer dan acht keer naar de wc moeten). Dit zou ook effect moeten hebben op het bedplassen.
  1. Laat het kind kort na elkaar twee grote bekers leegdrinken;
  2. Bij plasdrang op de wc zetten, maar niet laten plassen (bijvoorbeeld tot tien tellen);
  3. Noteren van verstreken tijd tussen drinken en plassen;
  4. Steeds meer uitstellen van de tijd tussen drinken en plassen;
  5. Prijzen voor langere tijd.

Naast deze methode kan ook worden geprobeerd om het kind steeds meer te laten plassen. Daarbij is het dus de bedoeling dat het plassen wordt uitgesteld, zodat meer plas kan worden opgespaard.

Deze methode is niet bewezen, maar zou volgens een aantal ouders wel werken.

De kalendermethode

Bij de kalendermethode wordt een kalender bijgehouden met daarop de nachten dat het kind droog is gebleven.
  1. Maak een kalender, of gebruik een gewone kalender;
  2. Ga op een vast tijdstip met het kind na of de nacht het bed droog is gebleven;
  3. Plak een sticker wanneer dit het geval is.

Het fijne aan de kalender is dat ook goed zichtbaar is of de methode effect heeft en het bedplassen dus afneemt.

De motivatiemethode

Het kind wordt beloond voor elke droge nacht en werkt het beste bij wat oudere kinderen. Een beloning is bij voorkeur geen snoep, geld of cadeaus, want dit wekt toch een bepaalde verwachting.
  1. Bij de poging tot een droge nacht wordt een beloning gegeven;
  2. Bij een droge nacht wordt een beloning gegeven;
  3. Bij twee of drie droge nachten wordt een beloning gegeven (in afspraak met het kind, wanneer het beter gaat);
  4. Bij meer droge nachten wordt een beloning gegeven.

Voorbeelden van beloningen:
  • Aandacht voor het kind: compliment, knuffel, extra verhaaltje voor het slapen gaan;
  • Samen tijd doorbrengen: samen in de keuken, samen spelen, samen een uitstapje, samen naar de speeltuin;
  • Keuze aan het kind: avondmaaltijd, ontbijt, het toetje;
  • Iets extra's: extra lang in bad, extra lang buiten spelen, een kleine verrassing.

Bespreek de beloning van tevoren met het kind, zodat het weet waar naar uit te kijken en wat de voorwaarden zijn. Maak de beloningen niet te groot en doe ook wat beloofd is. Vergeet ook niet dat het niet alleen om het wel of niet bedplassen gaat, ook andere gebeurtenissen verdienen extra aandacht!
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…
Bedplassen bij volwassenenBedplassen bij volwassenenWie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft da…

Rouw bij jonge kinderen en kinderen met autismeRouw bij jonge kinderen en kinderen met autismeIn dit artikel vindt je informatie en tips met betrekking tot jonge kinderen en de dood, Veel kinderen komen met de dood…
Mijn kind is hoogbegaafdMijn kind is hoogbegaafdWanneer een kind op intelligentietests een score van 130 of hoger scoort (in de hoogste twee percentielen vallend) wordt…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBP2a.htm
Reactie

Hshs, 09-01-2013
Ik ben nu inmiddels 32 jaar en ik plas en poep nog wel een in mijn slaap. Heeft iemand wat tips om dat te voorkomen? Soms gebeurt het zelf op mijn werk of in de stad als ik dan diarree heb. Schaam ik me erg, maar ik weet niet wat ik er aan moet doen. Luiers helpen ook niet meer. Het is te veel voor de luier en heb van die seniorenluiers gebruikt, maar niks heeft nut. Iemand help me? Reactie infoteur, 09-01-2013
Misschien niet het antwoord dat je wilt, maar ben je al eens bij een huisarts hiervoor geweest?

Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.